Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Van vállalkozási ötleted, de nincsen pénzed?

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Hallgatóink, Dr. Karcsics Éva tanárnővel a Startup and Innovation Day rendezvényen jártak. Olvasd végig beszámolónkat és választ kapsz, mit tegyél! Bognár Katalin és Cserkó Priszcilla első évfolyamos hallgatók írása az eseményről.

 

2018. november 29-én került megrendezésre a nagysikerű Startup and Innovation Day a budapesti Vigadó épületében, ahol többek között a V4 országok fiatal vállalkozói „mérkőztek” meg a ringben. Ahogy sok másról, erről is az egyetemünk adott Nekünk tájékoztatást, tanárnőnk, dr. Karcsics Éva keltette fel érdeklődésünket.

Az angol nyelvű rendezvényt Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, beszédében a Rolling Stones egyik híres dalából idézett: „Start me up and never stop” – azaz Indíts el és soha ne hagyd abba, amivel a startuposokat motiválta.

A megnyitó során felszólalt még Kisgergely Kornél, a rendezvény legfőbb szponzorának, a Hiventuresnek a vezérigazgatója. Kiemelte, hogy Közép-Kelet-Európában, tehát a mi térségünkben nincs elég ötlet ahhoz, hogy lefedje a befektetésre váró tőkemennyiséget. Ösztönzésképpen tartanak ehhez hasonló rendezvényeket, de akár egyetemekre is kitelepülnek, hogy minél több fiatalt buzdítsanak a vállalkozásra.

A Speedinvestről Alex Zhigarev mesélt nekünk. Ez a cég a tőkeinjekció után sem engedi el vállalkozásai kezét, folyamatosan kapcsolatban áll velük, és szakmai hozzáértésével terelgeti őket a helyes útra. Továbbá arra is felhívta a közönség figyelmét, hogy nem kell ahhoz a Szílicum-völgyben élni, hogy sikeres vállalkozást indíthassunk, hiszen megtehetjük ezt otthonunk kényelméből is, a karrier és a család között harmonikus egyensúlyt teremtve.

A Revolut olyasmivel rukkolt elő, amire már sokan régóta várunk, meg szeretnék reformálni a tradicionális bankolást, nemzetközi szintre is kiterjesztve, egy mobil applikáció közvetítésével. Ebben a programban lehetőségünk nyílna ingyenes és gyors nemzetközi utalásokra, bank- és hitelkártyák telefonos kezelésére, valamint közös éttermi számlák szétosztására is.

A felvezetőt és a bemutatókat egy díjátadó követte. Először a legjobb növekvő vállalatot, az Avatao-t díjazták, majd Horváth Dorkát jutalmazták a BOOKR Kids alapításáért, a legjobb női vállalkozó díját pedig, a ViddEl tulajdonosa, Kratochvill Dóra vehette át. A színpadon egy amerikai felmérésre hivatkozva elhangzott az is, hogy a vállalkozó nők átlagosan 900 ezer dollárt kapnak a befektetőktől, míg a férfiak 1.2 millió dollárt, ennek ellenére a nők által vezetett vállalatok háromszor annyi bevételt termelnek.

Az estét a „Get in the Ring” zárta, amely az est fénypontját jelentette. A szünetről visszatérve egy igazi boxring állt a színpadon, itt került sor az előzetes fordulók továbbjutóinak szópárbajára a Tungsram által kiírt pályázatok (Smart City és Agritech) elnyeréséért. A ring piros és a kék sarkába párosával szólították a vállalkozókat. Összesen öt, egyperces körből épült fel a küzdelem, ahol a felek bemutatták saját magukat, majd a csapataikat, eddigi eredményeiket, jellemezték a piacot, pénzügyeiket, és pontosították, hogy mit várnak a Tungsrammal való együttműködéstől. Freestyle-lal zárult az utolsó kör. A feladat adott volt: meg kellett indokolni, hogy miért nekik, és miért nem az ellenfelüknek kell nyernie. Eleinte visszafogottság jellemezte a küzdelmet, de a végére elszabadultak az indulatok. Ehhez valószínűleg hozzájárult a kezdéskor elfogyasztott abszint, és a fokozatosan felszabaduló adrenalin is.

A döntést öt bíró hozta (közöttük a Tungsram és a Hiventures képviselője), de a közönség is kifejezhette szimpátiáját két megtörhető foszforpálca segítségével, ezzel is interaktívabbá varázsolva a műsort. A párbajból győztesként a lengyel Indoorway és a magyar Gremon Systems került ki. Ezúton is gratulálunk Nekik!

Először vettünk részt a Startup and Innovation Day-en, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára: gyönyörű helyszín, színvonalas műsor, érdekfeszítő programok, networking lehetőség. Lelkesítő volt, hogy már az első félévben tanultak visszaköszönnek a sikeres vállalkozóktól; a programok motivációt adnak ahhoz, hogy higgyünk magunkban és merjünk!

Ha Te is szeretnél ezen, vagy ehhez hasonló eseményen részt venni, mindenképpen ajánljuk Neked a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karát! Jövőre Te is gyere velünk!