Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Üzleti szakok Kecskeméten: a ma döntése a jövő sikerének záloga

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Még az újabb veszélyhelyzeti korlátozások és a távolléti oktatásra való áttérés előtt, a járványügyi biztonsági követelményeknek a legmesszebbmenőkig eleget téve eredményes, nagy érdeklődéssel kísért Nyílt napot rendezett a Neumann János Egyetem. November 6-án délután az új Kecskeméti Campus épületében a Gazdaságtudományi Kar tartott az érdeklődő középiskolások és szüleik részére tájékoztatót - az eseményre megjelent a kar magazinja, a SMART Uni is. Dr. Pázmándi Kingát, a GTK dékánját kérdeztük arról, hogy a mai, rendkívül bonyolult, félelmekkel és bizonytalanságokkal teli helyzetben hogyan látja az üzleti-gazdasági szakokon való továbbtanulás jövőjét, a 2021 őszén tanulmányaikat megkezdő hallgatók majdani elhelyezkedési lehetőségeit.

 

- A pandémiával összefüggő nehéz helyzet a felsőoktatást mindenütt a világon komoly erőpróba elé állította. Úgy gondolom, a Neumann János Egyetem minden kara már tavasszal gyorsan és sikeresen állt át a távolléti oktatásra és vizsgáztatásra - az ekkor szerzett tapasztalatokra támaszkodva a mostani váltás még gördülékenyebben zajlott le. Ugyanakkor ezt a helyzetet mindenképpen átmenetinek tekintjük, és azzal számolunk, hogy jövőre visszatérünk a „rendes” oktatási formához. A november 6-i nyílt nap sikere azt mutatta, hogy az üzleti-gazdasági képzések iránti érdeklődés töretlen - a szülők részéről aggodalmak inkább az egyetem utáni elhelyezkedés, munkába állás vonatkozásában merültek fel - foglalja össze dr. Pázmándi Kinga az elmúlt hetek-hónapok a Kar számára legfontosabb tanulságait.

Ahogy a dékán látja, a kecskeméti gazdasági képzések biztos talajon álnak, az alapítványi fenntartásba került Neumann János Egyetemen minden szükséges erőforrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy a jelenlegi hallgatók és jövő szeptemberben beiratkozó elsősök magas szintű képzése biztosított legyen. Dr. Pázmándi Kinga külön kiemelte a Kar által biztosított ösztöndíj-programban rejlő előnyöket, mely a diploma megszerzését lényegesen kedvezőbb anyagi feltételek mellett teszi lehetővé, s utalt a világszínvonalú, tavaly birtokba vett új oktatási épület páratlan lehetősségeire is.

- A járványügyi vészhelyzetet, a pandémiából adódó gazdasági nehézségek kezelését összetett, jelentős támogatásokat elérhetővé tevő kormányzati intézkedés csomag segíti, melynek egyik, nem titkolt célja a magyar gazdaság új pályára való állítása, s ennek részeként a hazai termelési-szolgáltatási szektor megerősítése, új lehetőségek megnyitása volt. Ez, s a járvány lecsengése után várható gazdasági fellendülés természetesen jelentős szakember-szükségletet is támaszt – azokat, akik 2021 őszén lépnek be az üzleti-gazdasági felsőoktatásba, 2024-ben, egy pezsgő, élénk, fellendülő piac várja, ahol nagy szükség lesz jól képzett pénzügyi, marketinges szakemberekre, menedzserekre - tette hozzá a dékán.

A Neumann Gazdaságtudományi Karának képzési választékában a legnépszerűbb üzleti-gazdasági képzések mindegyike megtalálható: alapszakon a Gazdálkodási és menedzsment, Nemzetközi gazdálkodás, a Kereskedelem és marketing, és a Pénzügy és számvitel választható, mesterszakon pedig Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás illetve az országosan is a listavezetők közé tartozó Master of Business Administration (MBA). Valamennyi szak biztos elhelyezkedési lehetőséget, magas kezdő fizetést és stabil, kiszámítható szakmai előmenetelt kínál az itt végzetteknek, tanulmányaik során pedig gazdag, tartalmas, az alapképzéseink esetében pedig anyagilag is jelentős támogatással segített egyetemi éveket. A gazdasági szakok melletti mai döntés a sikeres jövő talán legbiztosabb záloga lehet. Kecskemét, az ország egyik legsikeresebb, élenjáró gazdasági régiójának központja, melyre a következő években még jelentősebb szerep vár. Itt, a Neumann GTK-n mi már most tudatosan erre készítjük fel a hallgatóinkat: a Kar sikerét hallgatóink sikerességében mérjük, s fogjuk mérni a jövőben is - zárta a beszélgetést a Gazdaságtudományi Kar dékánja.

 

 

Fotók: Bogdándy Ferenc, Horváth Péter