Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Tudományos dékánhelyettesünk legújabb szakmai eredménye

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Dr. Viharos Zsolt János, mint a SZTAKI kutatója, az Neumenn János Egyetem oktatója és a Mesterséges Intelligencia Koalíció MI24.0 projektcsapatának aktív tagja, az Ipar 4.0 irányokról és a Mesterséges Intelligencia (MI) által is támogatott TanulóGyár koncepcióról adott átfogó áttekintést a közelmúltban. Prezentációjában levezette a globális és európai MI trendekből a hazai aktuális helyzetet, az MI stratégia pozícióját és ezen belül a gyártás iparágra vonatkozó elemeket, valamint ezen stratégia végrehajtásának lépéseit.

Az Ipar 4.0 legújabb trendjének leképeződése az MI stratégiában, valamint a stratégia egyik irányának a részelemét, az elkészült TanulóGyár koncepciót mutatta meg. Ennek fő célja, hogy támogassa a gyárakat a végleges gyártásba adás előtti K+F+I és bevezetési folyamatokban, de a koncepciónak számos más aspektusa is van, (pl. üzleti intelligencia, saját gyártás, virtuális környezetek biztosítása, stb.), ezek is bemutatásra kerültek a prezentációban, ugyanúgy, mint számos vonatkozó nemzetközi példa. Továbbá, résztvevője volt egy nagyon izgalmas kerekasztal beszélgetésnek, ahol a mesterséges intelligencia elterjedésének/elterjesztésének lépéseit, kihívásait, lehetőségeit beszélték meg a résztvevők és több, helyben felmerült kérdést is körbejártak.

Tudományos dékánhelyettesünk részvétele és előadása is jól tükrözi, hogy egyetemünk aktívan részt vesz számos jövőbemutató kezdeményezésben, amelyek nem csak a tudományos területeken jelölnek ki ígéretes irányokat, hanem közvetlen kihatással vannak globális és regionális gazdasági, sőt, mindennapi társadalmi környezetünkre is.