Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Tovább nőtt az érdeklődés a kecskeméti gazdasági képzések iránt

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A január 11-én zárult Educatio kiállítás után újabb, rendkívül sikeres Nyílt napot tartott a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara: a január 15-re meghirdetett tájékoztatón ismét közel 250 látogatót köszönthettek az új Kecskeméti Campus épületében.  A GTK iránti érdeklődés folyamatosan nő – ebben, mint a mostani rendezvényen is kiderült, nem csak a legnépszerűbb gazdasági szakok széles választékának, de a Kar sikeres ösztöndíj-programjának és az országos szinten is hírnévre szert tett kecskeméti duális képzéseknek is komoly szerepe van.

 

Az új Kecskeméti Campus épületébe meghirdetett tájékoztatóra már fél kilenctől gyülekezni kezdtek az érdeklődő középiskolások, akik közül sokakat szüleik is elkísértek. A legtöbben persze Kecskemétről és közvetlen környékéről érkeztek, de sokan jöttek Szegedről, Makóról, Paksról, Szekszárdról, Bajáról, Pécsről, Dunaújvárosból, Ceglédről, Törökszentmiklósról, Kiskőrösről, Békéscsabáról, Dabasról, Gyomaendrődről, Tiszaföldvárról, Szolnokról is. Töretlen a kecskeméti képzések iránt a budapestiek érdeklődése: most hét nagy fővárosi gimnázium tanulói jöttek el, hogy a lehetőségekről a helyszínen tájékozódjanak.

Dr. Tanács János tanszékvezető egyetemi docens, az esemény házigazdája és a Kar rektrutációs kampányainak vezetője úgy látja, a 2017-től új lendületet vett kecskeméti gazdasági képzések mára már nem csak széles körben váltak ismertté, de komoly rangot is vívtak ki az országban. –  Az elmúlt években közel kétszáz alkalommal tartottunk helyszíni tájékoztatókat középiskolákban, kecskeméti rendezvényeinken és az Educatio kiállításokon pedig több ezer látogatót köszönthettünk. A felfokozott érdeklődés nem csak képzéseinknek szólt – a kecskeméti GTK-n a legnépszerűbb gazdasági alapszakok mindegyike elérhető, hallgatóink pedig tanulmányaikat immár két mesterszakon folytathatják tovább – de az egyedülálló kecskeméti továbbtanulási lehetőségeknek, széles körben kiépített duális képzési rendszerünknek is.

Ezek fontosságát Dr. Szívós László, a Kar nemzetközi és vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettese is kiemeli. – A duális képzések vonzereje egyre nagyobb, mint ahogy folyamatosan nő a képzésbe bekapcsolódó partnerek száma is. A hallgatók számára ez a rendszer különösen kedvező lehetőséget jelent, hiszen egyetemi tanulmányaik mellett nem csak rendszeres jövedelemre tehetnek szert, de komoly szakmai gyakorlatra is, duális partnereink számára pedig a szakember utánpótlás biztosítása válik tervezhetővé. Mostani Nyílt napunkon is volt duális fórum, ahol a cégek képviselői és az érdeklődők közvetlenül találkozhattak: a leendő hallgatók tájékoztatást kaptak a követelményekről és a lehetőségekről, és feltethették kérdéseiket is.

A kar alap- és mesterszakos képzései 2020 őszétől a felsőoktatási szakképzés keretében induló gazdasági szakokkal is kiegészülnek. Dr. Kárpáti József, a dékáni kabinet vezetője szerint először mindenképpen az egyetemi alapszakokra való felvételivel érdemes megpróbálkozni – a FOSZK azoknak lehet majd hasznos, akik az egyetemi szakokra való bejutás viszonylag magas ponthatárát nem érik el, de mégis szeretnének majd tovább tanulni. – A 240 ponttal már elérhető, négy féléves, ösztöndíjas és önköltséges formában egyaránt elvégezhető felsőoktatási szakképzés önmagában is értékes végzettséget ad, de átlépési lehetőséget biztosít az egyetemi gazdasági szakok felé is. Számos, a FOSZK-ban már teljesített tárgyat egyetemi szinten is elismerünk, a FOSZK oklevél pedig az alapszakos felvételi során 10-32 többletpontot is jelenthet, az egyetemi tanulmányok pedig akár másfél évvel is lerövidíthetők.

Bár a Kar ebben a felvételi időszakban több Nyílt napot már nem tervez, munkatársai továbbra is örömmel állnak az érdeklődők rendelkezésére akár elektronikus úton gtk@uni-neumann.hu, akár telefonon (+36 70 338 5000) készséggel adnak felvilágosítást minden felmerülő kérdésre.