Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

TDK kisokos

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Mi is az a TDK?

A TDK egy mozaikszó: Tudományos DiákKör. Ez a hallgatók által szervezett, országos, tudományos fórum, ahol a kutatással foglalkozó diákok bemutatják eredményeinket, egyben egy tudományos verseny résztvevőié is válnak. A TDK-t minden egyetem helyben, maga szervezi meg és három operatív lépésből áll:

  1. TDK jelentkezés
  2. TDK dolgozat elkészítése és beadása, amelyet ez után bírálók értékelnek
  3. Előadás az évente megrendezett egyetemi TDK diákkonferencián, ahol a zsűri a dolgozat értékelése és a bemutatott eredmények alapján a legjobbakat díjban részesíti.

A TDK konferencián szereplő legjobb diákok és tudományos eredményeik a díjon kívül továbbjutnak az Országos Tudományos Diákkör (OTDK) konferenciára, ahol már az országosan legjobbak között mutathatják be a hallgatók a tudományos eredményeiket. Az OTDK-t Magyarországon két évente rendezik meg, ez egy igazi nagy seregszemle, ahol minden egyetem legjobb kutató hallgatói vesznek részt. 

 

A Neumann János Egyetemen (NJEn) a Gazdaságtudományi Kar (GTK) is minden ősszel megrendezi a TDK konferenciát, amelyre várjuk a hallgatók jelentkezését! Hamarosan (néhány napon belül) közzétesszük a vonatkozó határidőket, de már most látszik, hogy október közepéig lehet majd jelentkezni és november első felében kell majd a TDK dolgozatokat leadni.

 

A TDK konferencia egy évente, ősszel megrendezett tudományos fórum, de a mögötte folyó tevékenység egy folyamatos kutatómunka, amelyet a hallgató az általa kiválasztott, számára érdekes témában, kiválasztott oktatójával szoros együttműködésben végez. Ennek aktuális eredményeit mutatja be a TDK konferencián, de a hangsúly a kutatáson van. Az NJE GTK keretében a Projekt I-II. féléves feladatok és a szakdolgozatkészítés előkészületei kiváló keretet adnak egy mélyrehatóbb, tudományos vizsgálat elvégzésére és a végig-vitelére, a tudományos felfedezés örömének átélésére, ezért érdeklődő hallgatóink számára a tudomány ajtaja is szélesre van tárva. Bármilyen témakör, kérdés, feladat felkeltette az érdeklődésüket, keressék fel az adott terület oktatóját és bátran kezdjék meg a közös kutatómunkát, de ha még bizonytalanok, milyen területen is szeretnék a tudomány világát megismerni, ugyancsak oktatóikhoz fordulhatnak, tudományos kihívás és érdekesség van bőven, ők ebben is tudnak segíteni. Azt tapasztaljuk, hogy nagy számú esetben előfordul, hogy a vállalati élet adja a tudományos kihívást, így gyakran hallgatóink a szakmai gyakorlatokon, duális munkahelyen, gyakornoki programokban felmerülő feladatokat járják körül tudományos alapossággal és jutnak el a konkrét vállalati helyzetnél lényegesen általánosabban alkalmazható, új megoldásra – tudományos eredményre.

A tudomány univerzális és nemzetközi. A kutatások során a hallgatók számos készséget elsajátítanak, pl. a tudományos irodalom megismerését, a cikkolvasást és feldolgozást, az új, lefedetlen „rések" megpillantását, az ötlet robusztus módszertanon alapuló validálását, az együttműködő kutatás folyamatát, az eredmények közlését akár TDK, akár tudományos cikk formájában.

 

Hallatlanul izgalmas és érdekes úton járnak ezek során a hallgatók, akik egyben a jövő kutatói is lesznek. Korábbi sikereikről már olvashattunk ITT és ITT is.