Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Szeretnénk az ambiciózus, törekvő fiatalokat a sorainkban látni”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Ha nem bízol a társaidban, kudarcra ítéled magad.

 

Riedl Lászlóval, karunk hallgatójával, a Magyar Közgazdasági Társaság Neumann János Egyetemen működő ifjúsági tagszervezetének elnökével beszélgettünk.

 

Nem kis feladat az MKT Neumann János Egyetemen működő hallgatói tagszervezetének elnöksége. Mióta látod el ezt a pozíciót?

Valóban elég embert próbáló feladat, de hatalmas elismerés is természetesen. Májusban volt egy gyűlésünk, ahol a legfőbb feladatunk az új elnökség megválasztása volt, hiszen alapító tagjaink „kirepülnek” az egyetemről. A tisztségre Pribék Csilla, Sándor Nick és jómagam pályáztunk, végül Én lettem a befutó, ami hatalmas megtiszteltetés számomra. Azóta látom el az elnöki feladatokat, Csillát és Nicket pedig felkértem alelnöknek, amit vállaltak is.

 

Milyen feladatokkal jár az elnöki tisztség?

Természetesen hatalmas megtiszteltetés számomra az elnöki tisztség, de ezen túl megannyi feladattal is jár. A szervezet életében jelenleg a Business szerdák élveznek prioritást, hiszen ez az első rendezvénysorozatunk, amin már több mint egy éve munkálkodunk. Ezen rendezvények szervezésekor én tartom a kapcsolatot vendégeinkkel és én kérem fel őket egy-egy előadás megtartására, továbbá Kancellár Asszony engedélyét is az elnök kéri ki ezen előadók felkérésére. Az előadások mellett a szervezet koordinálása is fontos feladat, hiszen egyre többen vagyunk – jelenleg 43-an. Ez elég szövevényes és összetett, de próbálok segíteni a tagoknak mindenben, amiben csak tudok. Ha esetleg én nem tudok segíteni, akkor pedig megpróbálom olyan emberhez irányítani őket, aki megfelelő választ tud adni kérdésükre. Előfordul, hogy egy tag megtorpan egy tárgyból, akkor megpróbálom az oktató véleményét kikérni, hogy hogyan tudnánk közösen orvosolni a problémát. Mondhatni átfogó vezetői feladatokat látok el a szervezet életében.

 

Folyamatos a tagfelvétel vagy vannak tagfelvételi időszakok, amikor az érdeklődők csatlakozni tudnak hozzátok?

Jelenleg csupán két tagfelvételen vagyunk túl, hiszen elég fiatal a szervezet. Az eddigi trend úgy alakult, hogy az őszi félévek elején volt tagfelvétel, de ezen az idei évben változtatunk, hiszen a tavaszi félév elején is tervezünk tagfelvételt hirdetni. A kiválasztási folyamat úgy alakul, hogy első körben minden jelentkezőtől egy önéletrajzot, valamint egy motivációs levelet kérünk, amit jelenleg az elnökség bírál el és vitat meg, hogy kit tart méltónak arra, hogy felvételt nyerjen a szervezetbe. Ezt követően az érdemeseket behívjuk egy személyes elbeszélgetésre, mely során elsősorban a felvételt kérő ambícióira, motivációjára vagyunk kíváncsiak, illetve, hogy milyen szerepet képzel el magának, mely szervezeti egységben tevékenykedne szívesen. Végül az elnökség közös döntése alapján választjuk ki a felvétel nyert hallgatókat.

 

Miért éri meg jelentkezni az MKT Kecskeméti Ifjúsági Szervezetéhez természetesen azon kívül, hogy remek közösség tagja lehet valaki?

Ahogy mondtam is, a szervezeten belül mindenben segítjük egymást. Minden évfolyamból találhatóak diákok, akik bármikor kisegítik egymást egy-egy jegyzettel, vagy akár közös tanulással. Megosztjuk egymással tapasztalatainkat, így segítve másokat is a minél jobb eredmény eléréshez. Mondhatni a szervezeten belül mentoráljuk is az alsóbb évfolyamos hallgatókat, ahogy minket is a felsőbb évesek.

Az iskolai intelmeken túl az MKT nagyszerű lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy az előadásokon megszerzett tudáson túl betekintést nyerhessenek az üzleti, szakmai világba is, sikeres emberekkel találkozhassanak és az Ő történetükön keresztül nyerjenek további motivációkat saját életükhöz.

 

Az interjú elején említetted a Business Szerdákat. Milyen gyakorisággal kerül megrendezésre ez a rendezvényetek?

Sajnos az aktuális félévben nem tudtunk havonta Business szerdát tartani, pusztán „csak” két előadást tudtunk megkoreografálni. A jövő félévben szeretnénk havi rendszerességgel előadókat hívni, hogy egy rendszert vigyünk mind a rendezvény, mind az érdeklődők életébe.

 

Mi alapján kerülnek a meghívott előadók kiválasztásra?

Természetesen előadóinkat próbáljuk úgy kiválasztani, hogy az elsődleges célközönségünk – az egyetemisták, fiatalok – olyan témakörbe tekinthessenek bele, mely építi, szolgálja az Ő karrierjüket is. A tavalyi évben készített a szervezet egy felmérést, mely azt reprezentálja, hogy milyen témák érdeklik a fiatalokat, milyen előadásokat hallgatnának szívesen. Ezen kutatást majd frissíteni kell és a karra felvételt nyert hallgatók igényeit is figyelembe kell venni, a továbbiakban az alapján próbáljuk előadóinkat megválasztani. Szeretném kiemelni a Business szerdákkal kapcsolatban Hódi Gergőt, aki megannyi innovatív ötlettel látja el a szervezetet, továbbá rendületlen szorgalmának köszönhetően „bárkihez megtalálja az utat”.

 

A rendezvények mellett, kiemelkedően fontos a szervezet életében a tudományos munka és a szakma iránti érdeklődés. Számos tanulmányi ösztöndíj és nyertes TDK dolgozattal büszkélkedhettek. Pár hete például az MNB kiválósági ösztöndíját három MKT-s tagotok is elnyerte, most pedig újabb TDK sikerekkel büszkélkedhettek. Mennyire motiváljátok egymást a szakmai fejlődésben?

Igazán kiemelkedő tagokkal rendelkezünk, hiszen az idei évben hárman is, Gajdácsi Levente, Rádi Balázs és Varga Bence is elnyerte az MNB kiválósági ösztöndíját, ami hatalmas érdem a szervezet számára is. Ez a tagokra is motiválóan hat, hiszen az út előttük is nyitva áll, rajtuk múlik, hogy rálépnek-e.

 A szakmai életben különösen fontosnak mondható TDK-n is kiemelkedően teljesített az MKT, hiszen mind Varga Bence, mind Gajdácsi Levente nagyszerű teljesítményt nyújtott. Kiemelném, hogy Bence megkapta a lehetőséget az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekciójába történő részvételre is.

A tagok óriási motivációt nyerhetnek ezen eredményekből, nem egy embertől hallottam már, hogy Ő is meg fogja próbálni, szeretne Ő is nyerni, hiszen hatalmas érdem mind a kiválósági ösztöndíj, mind a TDK helyezés.

Büszkének érzem magam, hogy egy ilyen szervezet tagja lehetek, hogy ilyen nagyszerű és ambiciózus embereket ismerhetek. A jövő szüntelen mozgásban van, nem egy lehetséges jövő van, hanem sok, de szeretnénk a GTK legnagyobb hallgatói szervezete lenni és szeretnénk az ambiciózus, törekvő fiatalokat sorainkban látni, patronálni őket.