Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Számomra elhivatás, hogy ott, ahol tudom, segítsem a hallgatótársaimat”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Szelei-Kis Emesével, Karunk másodéves gazdálkodás és menedzsment alapszakos hallgatójával, a Hallgatói Képviselet elnökével beszélgettünk.

 

Második éve töltöd be a Kari Hallgatói Képviselet elnöki posztját, ami egyben azt is jelenti, hogy hallgató társaid elégedettek voltak a munkáddal, és ismét bizalmat szavaztak neked. Ha visszatekintesz az első évedre, és a most október óta tartó második ciklusodra, mi az, amire büszke vagy, hogy sikerült elérned?

Az első év nehéz volt számomra, mert első éves hallgatóként még nem nagyon ismertem senkit. Előtte a Szolnoki Karon voltam HÖK-ös három félévig, és innen volt már egy kis tapasztalatom, hogy milyen programokat lehetne szervezni, és milyen feladatokra számíthatok. Eleinte időbe telt, hogy a Kari HK összeszokjon és kialakuljon egy jó csapat, akikkel sikeresen együtt tudunk majd dolgozni. Talán a tavalyi évből a Gazdász Pikniket emelném ki, ami augusztus végén, szeptember elején került megrendezésre. Részt vettek rajta az Oktatók, az újonnan felvételt nyert első éves hallgatók, valamint a felsőbb évesek is, akik segítettek a Piknik lebonyolításában. Úgy gondolom, hogy egy nagyon sikeres rendezvény volt kvízjátékokkal, olyan igazi piknik ételekkel, mint például a zsíroskenyér. Az esemény hangulatának köszönhetően pedig a hallgatók játékosan ismerkedhettek meg az Oktatókkal.

 

A programszervezés mellett a HK számos más területen is dolgozik és segíti a hallgatótársakat. Mesélnél ezekről is kicsit?

Bármely probléma merül fel a hallgatók és az oktatók közötti kommunikációban, mi próbálunk segíteni. Például, ha egy tantárgyat sokaknak nem sikerül teljesíteni, és emiatt akár évet is csúsznának, akkor mi jelezzük ezt az oktatási dékánhelyettes felé, hogy esetleg keresztféléven megoldható lenne-e a tantárgy indítása. Vagy a Szociális Ösztöndíj és a Kollégiumi jelentkezés esetében, ha hallgatótársaink elakadnak az űrlap kitöltésében, segítünk nekik.

 

A nyílt napok kapcsán az elmúlt másfél évben egyre jobban azt tapasztaljuk, hogy a régión kívülről – így Budapestről is – egyre többen jelentkeznek. Számukra különösen fontos a kollégiumi elhelyezés kérdése. Az, hogy ki nyer felvételt a kollégiumban, a Hallgatói Képviseleten is múlik?

A Kollégiumi Bizottságban vannak HK-s tagok is. Akik a Kollégiumi jelentkezés pontozásában segítenek. A döntést nem a hallgatók hozzák, de annak megállapítása, hogy – körülményeit figyelembe véve, például milyen messze lakik Kecskeméttől - miért, mennyi pontot kaphat alapvetően egy kollégiumi férőhelyre pályázó diák, az a Kollégiumi bizottság feladati közé tartozik.

 

Aki kollégiumi férőhelyre pályázik a Karról, általában sikerrel jár?

Én is kollégista vagyok és voltam mind a két évben. A Karról, úgy tudom, hogy eddig mindenki, aki első és második évben pályázott, sikeresen kapott is kollégiumi férőhelyet.

 

Említetted, hogy kollégista vagy. Te honnan érkeztél?

Tiszavárkonyi vagyok, Szolnokon jártam középiskolába és utána még elvégeztem egy Felsőoktatási szakképzést is a Neumann János Egyetem akkor még szolnoki Karán.

 

A Hallgatói Önkormányzat tagjai a buliszervezésen és a programokon túl, nagyon sokat dolgoznak – ez sokszor nem kap megfelelő nyilvánosságot. Amikor ez a beszélgetés készült, épp folyamatban volt a Kar második nagy nyílt napja, több mint 250 érdeklődővel - itt nektek is keményen helyt kellett állnotok. Rengeteg munka és energia fektettek a közösségi feladatok ellátásába – mindezt a szabadidőtök rovására. Miért éri meg ezt csinálni?

Erre nagyon nehéz válaszolni. Néha úgy érzi az ember, hogy túl sok és kiszállna, de nem olyan típusú ember vagyok, aki könnyen feladja. Nagyon szeretem csinálni. Számomra elhivatás, hogy ott, ahol tudok, segítsem a hallgatótársaimat, vagy épp programokat, rendezvényeket szervezzünk számukra. Amikor aztán valaki hálásan megköszöni a munkánkat, hogy lepontoztuk az ösztöndíját, és ezáltal támogatásban részesülhet, az nagyszerű dolog. Az is jó érzéssel tölt el, ha egy program után odajönnek gratulálni, és kérik, hogy mert nagyon jól érezték magukat, legközelebb is ilyen jó bulit csináljunk, vagy dicsérik Gólyabálon a vacsora finomságát, a díszítés szépségét. Erőt ad, ha azt, amit teszünk, hallgatótársaink értékelik – ezért éri meg folytatni is.

 

Most vagy másodéves, és nagyjából másfél éved van hátra az egyetemen. Hogyan tovább – gondolkoztál már a folytatásról?

A HÖK és az Egyetem mellet jelenleg a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nél dolgozom, adminisztrációs területen, ami sok szempontból kapcsolódik a tanulmányaimhoz. Ilyen területen el tudnám magam képzelni a jövőben itt, Kecskeméten. Esetleg egy mesterképzésen gondolkozom még.