Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Sok feladat a jövőben robotok segítségével elvégezhető lesz”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Interjú Suba Csabával a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. kontrollerével, aki a kontrolling szakmát érintő jövőbeli kihívásokról tartott hallgatóinknak előadást.

 

A digitalizáció és automatizálás az elmúlt években elérte a számviteli és controlling szakmát is. Felmérések szerint a vállalatok az RPA (robotic process automation) segítségével a következő évtizedben a standardizálható számviteli és pénzügyi folyamatok 60 – 70%-át automatizálni fogják. Meglátásod szerint melyik korábban emberek által ellátott területek/feladatok kerülhetnek a jövőben automatizálásra?

A változás elkerülhetetlen. Számos tanulmány ismert, amely azt járja körül, hogy sok rutinfeladat robotok, mesterséges intelligencia, a gépek adaptív készsége, blockchain-ek és hasonló megoldások által lesz elvégezhető a jövőben. Nem lesz ez másként a pénzügyi területeken sem. Az RPA maga egy szoftver, ami az egyszerű, ismétlődő és automatizálható, de mégis időigényes feladatokat képes automatikusan elvégezni. Mindez tulajdonképpen a munkavállalók tehermentesítését szolgálja, hogy azok felszabaduló időkeretükben az értékteremtő feladatokra összpontosíthassanak. Maga az RPA azonban csak az első lépés. Ez a szoftveres megoldás ma már sok más területen bevezetésre került, példaként említhetem itt a beszerzési folyamatok lebonyolítását, illetve a készletértékelési-készletgazdálkodási feladatoknál is használnak már RPA-t. A controlling területén az adatgyűjtést és adatfeldolgozást fogja lerövidíteni, vagy teljes egészében kiváltani. Az igazi áttörést a Big Data és az újgenerációs integrált vállalatirányítási rendszerek elterjedésétől várják. A modern információs- és kommunikációs technológia az adatok villámgyors cseréjét teszik majd lehetővé. Ezeknek a technológiáknak a vállalaton belüli felhasználása a termelés digitalizációjával és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyökkel kombinálva a modern gazdaság forradalmi fejlődését vizionálja. Ideális esetben ez az állandó információellátás hatékonyság- és hatásosság növekedéshez vezet egy vállalatnál. Ahhoz, hogy ezt elérjük a folyamatok valós idejű szabályozása, valamint az adatok ekképpen történő feldolgozása döntő tényezővé válik.

Az általad leírt automatizálás hatására valószínűleg nagyobb leépítésekre lesz szükség azokon a területeken, ahol a feladatokat “könyvelő robotok” fogják ellátni emberek helyett. Hogy látod, miként tud ma egy számviteli/controlling szakember olyan képességekre és tudásra szert tenni, amivel a 21. században is értéket teremthet a cégnek? Mit hoz a digitalizáció a számviteli és pénzügyi szakma számára?

A controller munkája természetesen nem fog megszűnni, de jelentős mértékben meg fog változni. A digitalizáció útján lévő vállalatokban keverednek a klasszikus funkciós területek: a cégeknek össze kell hozniuk a szak-, elemző-, szolgáltató-, valamint a termelő területeket. A controller alapvető feladatai az Ipar 4.0-ban is megmaradnak: első lépésben az állapotfelmérés, majd a lehetőségek meghatározása és kiértékelése. Melyik opciók valósíthatóak meg? A controller továbbra is támogatja majd a menedzsmentet a helyes döntések meghozatalában. Az operatív tervezést, a rendszer jelentéskészítést (riporting), a kulcsfontosságú teljesítménymutatók (Key Performance Indicators, KPI) rendszerének üzemeltetését, az adattranszparenciát biztosító folyamatokat a jövőben valószínűleg automatizálják majd, vagy már ma is úgynevezett szolgáltató központokban (Shared Service Center, SSC) végzik. Az erősödő self-controlling a vállalatvezetés részéről egy fokozott koordinációs szükségletet fog teremteni: ki, mikor, milyen számokat fog kimutatni, mi éppen a „one-version-of-truth”? Sok vállalatvezető képes lenne self-controlling-ot végezni, azonban ezt nem, vagy nem szívesen teszik. Ezzel a controllerek, mint szolgáltatók továbbra is keresettek lesznek. A fokozódó automatizáció lehetővé teszi a controllerek számára, hogy átcsoportosítsák az erőforrásaikat a reaktív-analitikusból a proaktív-előrejelző irányába. Ezzel egyértelműen kijelenthető, hogy a feladataik túlnőnek majd a szimpla adatfeldolgozáson.

Hogy mit tehet egy controller? A legfontosabbnak az új képességek elsajátítását emelném ki. Amíg a műszaki képzettségű területeken kétségtelenül megnő az IT-képzettség relevanciája, addig konkrét trendeket a funkcionális munkaterületeken (beszerzés, controller, személyzeti munkatárs) nehezebb definiálni. Ha a controllerek kiegészítik szakmai profiljukat olyan szaktudással, mint például a Business Analytics, Big Data, IT technológiák, és ezeket a vállalkozásuk üzleti modelljének alapvető szolgálatába állítják, akkor a megbecsülésük és funkciójuk a jövőben is megmarad. A controllereknek az Ipar 4.0-val kapcsolatban hatalmas rendszertudásra, interdiszciplináris gondolkodásra és a változó csoportokban történő munkavégzéshez nélkülözhetetlen soft-skillekre van szükségük.