Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Smart Doing 2.0 - Hozzuk ki ebből a helyzetből is a legjobbat!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kedves Hallgatótársaim! A mai járványügyi helyzetben, valljuk be, hogy nem igazán érezzük magunkat kiteljesült személyeknek/hallgatóknak/tanulóknak. De egy napon ez is meg fog oldódni és vége lesz, visszatérhetünk a jól megszokott rendezett életünkhöz. Ehhez nem kell más, minthogy összefogva betartsuk a szabályokat és ebből a helyzetből is kihozzuk a legjobbat! Had osszak meg most veletek pár személyes tapasztalatot - és egy összefoglalót a mindennapjaimról!

 

Az időbeosztás nekem nagyon sokat segít: megtervezem, hogy délelőtt, délután és este mit csinálok. Rendszert alakítok ki magamnak, melynek segítségével jobban és gyorsabban telnek a mindennapjaim. Az online órák között, jógázni szoktam, mellyel tudatosítom magamban az addig hallottakat, és picit meg is nyugszom tőle. Mikor kicsit stresszesebbek a napjaim, vagy éppen nem sikerült egy Zh-t olyanra megírnom, amilyenre terveztem, akkor a jógát tartom a megoldásnak. Lenyugtat és egyből átértékelődnek a dolgok - egy jó tipp, tőlem nektek. (#jogaeletmod-instagram)

A mindennapjaim másik meghatározója az edzős videók elvégzése. A sport már régebben a napjaim, az életem része, de így igazán a járványügyi helyzet hatására döntöttem el, hogy igenis napi szinten sportolok, és teszek valamit az egészségemért. Így hát minden nap edzek, futok, sétálok a friss levegőn. Feszegetem a határaim, de egyre csak növekszik bennem az akarat, a vágy, hogy még többet bírjak. Ezt nektek is tudom ajánlani. Nehéz a kezdet, de a végeredmény megadja majd azt az érzést, amiért megérte elkezdeni!

 

Mindig is szerettem olvasni és kiírni magamból a gondolataimat - ahogyan itt és most lehetőségem is adódik rá, hogy a járványhelyzetből kifolyólag megosszam veletek azt, amit a tanulásról és emberi kapcsolatokról gondolok. Ezért kezdtem el blogot is írni. Igaz, sok időt vesz el a napjaimból, de szeretem csinálni, hiszen az írás is kikapcsol. Ha esetleg nektek is van ilyen művészi, írói énetek, akkor mindenképp ajánlom ezt a lehetőséget a figyelmetekbe! Az eddig említettek mellett a rajzolás is segíthet egy-egy nehéz pillanat megélésében, feldolgozásában.

Tanulás mellett, gyakran szoktam sorozatokat és filmeket is nézni, melyek ugyanúgy lekötik a figyelmemet, és gyorsabban telnek velük a „nehéz idők”. Személy szerint, én nagy rajongója vagyok a bűnügyi sorozatoknak, melyek kicsit elgondolkodtatnak. Az összefüggések keresése rejtélyek felfedése mindenki számára jó elmetorna, azt pedig bizton állíthatom, hogy az általam ajánlott minden bűnügyi sorozat izgalmakkal lesz majd teli!

Oxfordi gyilkosságok: Számomra ez a sorozat egyenlő a tökéletes bűnügyi rejtély jelképével: sok különböző kis részlet, mely egy-egy epizód végére egésszé alakul. Egy rendőrőrs mindennapi megpróbáltatásai állnak a középpontban, remek emberek munkáját bemutatva.

Mindhunter (agyvadász): Nem éppen egy általános, megszokott bűnügyi sorozat. Kicsit elvont, inkább az emberek személyiségére fókuszál, arra, hogy hogyan „születik” valaki bele a gyilkos szerepbe.

Emily in Paris (Emily Párizsban): Nagyon jól bemutatja, egy fiatal, sikeres nő mindennapjait, és azt, hogy milyen megpróbáltatások elé kerül mind munkahelyen, mind pedig az életben. Remek, mai világnézetű sorozat.

Alaska nyomában: Fiatalok, egyetemisták világlátását és problémáinak megoldását mutatja be, és azt, hogyan tesznek szert barátokra, milyen értékeket képviselnek.

 

Ha úgy érzitek, hogy filmek és a sport mellett az egyetemen kívül még tanulni is szeretnétek, ha úgy gondoljátok, hogy van időtök más ismeretek megszerzésére is, akkor az OKJ-s képzések nagyon kedvezőek lehetnek számotokra. Még nem késő - viszont ez az utolsó év -, hogy a mostani feltételek mellett OKJ-s képesítést szerezhettek!

Érettségi után nem kerültem be az általam megjelölt pesti egyetemre, így erős elhatározás után, belevágtam egy OKJ-s képzésbe. Számomra a legjobb döntés volt, mivel azt az egy évet is hasznosan töltöttem, és szereztem egy biztos szakmát, mint magánnyomozó. Legjobb meglátásom szerint, nektek is olyan szakmát érdemes választanotok, amely kapcsolódik az eddigi tanulmányainkhoz (pl. egyetemi szakotokhoz is passzolót - így nagyon sok időt meg tudtok takarítani a tanulással. Én gazdálkodási és menedzsment szakon tanulok, de mindig is érdekelt a pénzügyi- számviteli ügyintézői képzés: most oda adtam be a jelentkezésemet és várom a visszaigazolást.

Szeretnék minél több dolgot megtanulni, és ahogy sokszor emlegetjük: „biztos lábakon állni” a nagyvilágban. Ha valaki, mint én is, szeret tanulni és több dolgot elsajátítani, akkor itt a megfelelő alkalom használjátok ki az időt és a lehetőségeket!

Remélem, mindenkinek meghoztam a kedvét, hogy találjon egy jó elfoglaltságot, programot a járványügyi helyzet átvészeléséhez és egy picit tudtam ezzel segíteni nektek. Ha van olyan időtöltési ötletetek, amit nem vetettem fel, akkor kérlek titeket, szóljatok hozzá, kezdjünk el kapcsolatokat kialakítani, segítsünk egymásnak, mert így MINDEN átvészelhetőbb lehet! Közösen együtt a jövőért - és a járvány legyőzéséért!

 

Írta: Pálinkás Nóra

Illusztrációk: Freepick.com

 

Ha te is csatlakoznál a Smart Doing Projekthez, Verebics Ilka, kari kommunikációs referens elérhetősége, ahova a jelentkezésedet elküldheted: verebics.ilka[kukac]gtk.uni-neumann.hu