Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Smart Doing 1.0 - Ebben a megváltozott életben igazán nagy szükségünk van egymásra!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Szelei-Kis Emese a GTK HK elnöke a Smart Doing Projekt megálmodója arra bátorít titeket, hogy a járványügyi helyzet adta pozitív lehetőségeket vegyétek észre. Adjatok ötleteket egymásnak, hogy ti hogyan kapcsolódtok ki, töltődtök fel a stresszes, kiszámíthatatlan mindennapoban. Ha te is kedvet kaptál és szívesen megosztanád gondolataidat, ne habozz írni nekünk. További információk a Projektről Emese levele végén olvashatóak.

 

Kedves Hallgatók!

Novemberben újra alakult a Gazdaságtudományi kar Hallgatói Képviselete. Külön nagy öröm számomra, hogy elsős hallgatók is erősítik a csapatot. Így minden évfolyammal, szinte személyesen tudjuk tartani a kapcsolatot. Innen is kérlek Titeket, hogy esetleges hallgatói ügyet érintő kérdésekkel, vagy problémákkal, keressetek minket bizalommal! Idén is az a megtiszteltetés ért, hogy a kari HK elnökének választottak meg. A nekem szavazott bizalmat ezúton is szeretném még egyszer megköszönni. Az Oktatóink és Hallgatóink egészségét megőrizve tevékenykedünk továbbra is, az új helyzet adta lehetőségekhez mérten. A hallgató társaink érdekképviselete mellett, az egyetemi élet felpezsdítését is tervezzük.

A járványügyi intézkedések számos olyan korlátot állítottak elénk, ami miatt a rendezvényeink és programjaink nagy részét el kellett halasztani. Ám ne csüggedjetek, amint újra lehetőségünk adódik, bepótoljuk mindet! Addig is folyamatosan ötletelünk, hogy az internet nyújtotta sokszínű lehetőségeknek köszönhetően, számotokra is érdekes és szórakoztató online programokkal tegyük színesebbé a távoktatást.

Mindenki számára hatalmas megpróbáltatás ez. Szinte megszűntek a személyes kapcsolataink, felborultak a napirendjeink, és érthető módon félelemérzet is kialakult bennünk. Az alábbi „Smart doing” sorozatunkkal szeretnénk Nektek segíteni, hogy minél könnyebben tudjuk átvészelni ezt az eléggé stresszes és komplikált helyzetet. Próbáltunk olyan praktikákat összegyűjteni melyből erőt meríthettek és melyek segítenek kikapcsolódni, egyensúlyt teremteni, motiválni és nem mellesleg inspirálni Titeket.

Személy szerint nekem három olyan fő „hobbim” van, ami ebben a bonyolult járványügyi szituációban teljesedett ki. Eddig is űztem ezeket, de nem ilyen rendszerességgel, mint ma.


Az első és talán számomra a legkedvesebb az a főzés, ami hihetetlenül ki tud kapcsolni. Szeretek kísérletezni, új recepteket kipróbálni, sütni és főzni is egyaránt. Egyébként is jellemző rám, hogy kedvelem az aktív szabadidős elfoglaltságokat. Így mikor időm engedi, mindig készítek valami finomságot. Főzés alatt próbálom teljesen kizárni a külvilágot. Zenét hallgatok és kisebb nagyobb sikerrel digitális detox-ot is tartok.

    
A második a kézműveskedés, az alkotás. Legújabban adventi koszorúk és karácsonyi kopogtatók készítésébe kezdtem. Nekem ez segít összpontosítani, koncentrálni és egyensúlyt teremteni. Meg van a napirendem, melyhez mindennap tartom magam, és mely keretet ad a napjaimnak. A hobbik általában az online órák, tanulás és a munka után jönnek. Ezzel jutalmazva magam egy fárasztó nap végén.


A harmadik pedig a kirándulás. Ami természetesen a korlátozásokat figyelembe véve történik. Párommal próbálunk olyan magyarországi helyeket felfedezni, ahol a túrázás mellett a fényképkészítésnek is szentelhetek időt. Idehaza is számos olyan túraútvonalat találni melyek, csodaszépek helyekre kalauzolnak bennünket. A tiszta levegő, az erdő illata és hangjai már-már meditációs hatással vannak rám. Túrázni „menekülünk” el a monoton hétköznapokból. Az erdőben található tökéletes harmóniától felfrissülve és feltöltődve vágunk neki a következő hétnek.

 

Csak ajánlani tudom számotokra is a fentebb leírt hobbikat, nekem igazán sokat segítenek! Nem gond, ha valami nem megy elsőre, már az is eredmény, hogy megpróbáltad és szántál rá időt. Találd meg a hozzád leközelebb állót és törekedj a folyamatos fejlődésre.

Amennyiben nektek is vannak stresszűző praktikáitok és hobbitok, ne tartsátok magatokban írjatok Verebics Ilkának, aki a projektet összefogja! Segítsünk egymásnak! Tartsuk ismerőseinkkel a kapcsolatot, hiszen hajlamosak vagyunk alábecsülni ennek erejét. Viszont ebben a megváltozott élethelyzetben igazán nagy szükségünk van egymásra!

 

Írta és a fotókat készítette: Szelei-Kis Emese

 

Verebics Ilka, kari kommunikációs referens elérhetősége, ahova az ötleteiteket megírhatjátok: verebics.ilka[kukac]gtk.uni-neumann.hu