Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Sikeres, kiszámítható karrier - gazdasági szakok Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A középiskola befejezése körül okkal merül fel a kérdés az érettségizőkben és a szülőkben is: hogyan lehetne biztosra menni a pályaválasztással? Mit tegyen az a diák, aki még nem igazán tudja, merre tovább? Érdemes-e időt és pénzt szánni egy egyetemi képzésre, s ha igen, melyik egyetemet válassza? Mi van már túl messze, mi túl drága és mi az, ami leghamarabb megtérül, és hosszú távon is biztos jövő alapja lehet?

 

A diplomaszerzés a mai Magyarországon mindenképpen jól megtérülő befektetés. A diplomások átlagbére közel duplája a középfokú végzettségűekének, havi 220-270.000 Ft helyett alapszakos diplománál 350.000, mesterszakosnál körülbelül 500.000 Ft. Emellett sokkal stabilabb megélhetést, biztosabb szakmai előremenetelt is jelent, hiszen a munkáltatók a közép- és felsővezetővé való kiválasztáskor is a magasabb végzettségű munkatársakat szokták előnyben részesíteni - multinacionális vállalati környezetben is.

A továbbtanulásról való döntésnél érdemes figyelembe venni, milyen diplomás szakmák tekintetében érezhető szakemberhiány. Köztudott, hogy mérnökből, orvosból és informatikusból folyamatos a hiány. De egyre több cég nehezen képes betölteni az értékesítői és könyvelői pozíciókat is. A különböző szaktudást adó közgazdasági diplomával rendelkező szakemberek iránt folyamatos a kereslet, ami aligha csökken a következő években-évtizedekben. Nem véletlen tehát, hogy a tíz legnépszerűbb egyetemi szak közül három ehhez területhez kötődik: a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, valamint a pénzügy és számvitel szakok vonzzák a legtöbb jelentkezőt. Vagyis specifikus érdeklődés, gyerekkori elköteleződés, matematikusi érdeklődés hiányában is a gazdasági képzések mindenképpen jó választást jelenthetnek.

A szakválasztás mellett az egyetem kiválasztása is sok fejtörést okoz. Kecskeméten az elérhető egyetemi képzések terén egyenes vonalú fejlődésnek lehetünk tanúi. A Neumann János Egyetem stabil képzőhely, színes szakválasztékkal, és dinamikusan fejlődő, helyben elérhető gazdaságtudományi képzéssel, melynek hallgatóit európai színvonalú, ultramodern campus várja majd Kecskeméten.  A Neumann János Egyetem kecskeméti Gazdaságtudományi Karán már hozzáférhető a négy legnépszerűbb alapszak, így a kecskeméti gazdaságtudományi képzés a legnívósabb fővárosi képzésekkel azonos színvonalú tudás megszerzésének lehetőségét kínálja az ide felvételizőknek.

A Nemzetközi gazdálkodás alapszak erős nyelvi képzés mellett főként a multinacionális vállalatok külföldi kapcsolataival foglalkozó munkaköreinek betöltésére készít fel. A Pénzügy-számvitel szak a közgazdász diplomával rendelkezők között is kiemelkedően jól fizetett szakmához jelent biztos belépőt. Aki a vállalatok működéséről átfogó képet, alapos tudást szeretne, és csak később választana szűkebb szakterületet, az a Gazdálkodási és menedzsment alapszakot célozhatja meg. A kereskedelem, s azon belül is elsősorban a piaci értékesítés, a kommunikáció folyamatai iránt érdeklődők pedig a Kereskedelem és marketing alapszakon tanulhatnak.

A diploma megszerzése a Kar különleges ECO ösztöndíj-programjának köszönhetően a költségtérítéses hallgatók számára akár félmillió forinttal is kevesebbe kerülhet - érdemes tehát ez is megfontolni a továbbtanulásról való döntés meghozatalakor.

A középiskola és egyetem közt óriási a váltás mind szemléletben, mind a megszerezhető tudás mennyiségben, jellegében, a hallgatók időbeosztásban és életformájában. Mindehhez sokak számára nyújthatja a biztonságos és stabil állandóságot az ultramodern, 21. századi kecskeméti campus . A család, a barátok, és ismerősök közelsége fontos támasz lehet a friss egyetemista számára. Kecskemét környéke ráadásul az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, és a jövőben várhatóan emelkedő számban lesz szükség jól képzett, stabil tudással rendelkező diplomás fiatalokra a környék vállalatainál.

Kecskemét ráadásul a duális képzés egyik fellegvára. A duális képzésben részt vevő egyetemisták már tanulmányaik alatt vállalati tapasztalatot szerezhetnek, fizetést kapnak, és nagy részük végzés után az őket foglalkoztató cégnél helyezkedik el. Az egyetem élénk vállalati kapcsolatrendszere a duális képzésből kimaradó hallgatók számára is stabil szakmai gyakorlati hátteret biztosít, ami egyúttal jó lehetőség arra is, hogy a friss diplomás első munkahelye is biztosítva legyen.


Mindezekről a kérdésekről az érdeklődő középiskolások és szüleik a Gazdaságtudományi Kar 2019. január 16-án megrendezésre kerülő nyílt napján kaphatnak bővebb tájékoztatást.


További információ: http://gtk.uni-neumann.hu

E-mail: gtk@uni-neumann.hu

Információs forró drót: 06-30-811-2687