Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Riedl László az idei TDK győztese

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Honnan a kutatási ötlet?

 Kiskorom óta rajongok a sportokért, legfőképpen az amerikai kosárlabdáért. Rendszeresen figyelem a mérkőzéseket, a történéseket az NBA-ben, a mindennapjaim részévé vált. Így már egyetemi tanulmányaim elején tudtam, hogy ha valamilyen témában kutatni szeretnék, akkor ez az NBA lesz. A félévek alatt egy olyan tárgy sem volt, mely keretein belül el tudtam volna képzelni, hogy az NBA-t vizsgáljam, egészen addig, amíg a Vállalati Pénzügyek 1-2-t nem teljesítettem. Deliné Dr. Pálinkó Éva Tanárnő már ezalatt bíztatott bennünket, hogy aki szeretne és tud mélyreható kutatást végezni egy témában mely kapcsolódik a tárgyához, az nyugodtan jelentkezzen nála TDK-ra. Ekkor már tudtam, hogy a Tanárnő segítségével egy olyan kutatást tudnék létrehozni, mely egyszerre foglalja magában az NBA iránti rajongásom, valamint a vállalatértékelés iránti érdeklődésem.

 Mi vezetett a TDK-ra jelentkezéshez? 

Deliné Dr. Pálinkó Éva Tanárnő volt az a személy, akivel egy olyan témát tudtunk kitalálni, mely releváns mind vállalatértékelési, mind NBA témában, továbbá elmondta nekem, hogy ha tényleg képes vagyok elegendő időt és munkát a dolgozatomba tenni, akkor Ő örömmel támogat és segít az elkészítésében. Így leginkább a rajongásom, az érdeklődésem és Tanárnő személye motivált.

 Hogy élted meg a rendezvényt?

 Nem fogok hazudni, természetesen izgultam a rendezvény előtt. Maga a konferencia és a szervezése megsüvegelendő, hiszen egy ilyen pandémiás helyzetben a kar vezetése képes volt személyesen lebonyolítani azt, de azoknak is megfelelő lehetőséget adott a megtekintésre, akik nem tudtak a helyszínen lenni. Egyszerűen lenyűgöző teljesítmény ez, szóval köszönettel tartozunk mindenkinek, aki ezt az eseményt szervezte, aki részt vett rajta.

 Örülsz-e a sikernek?

 Természetesen örülök neki, az egyetemi éveim alatt ez az egyik legnagyobb elismerés, melyben részem lehetett. Továbbá szeretném megköszönni Deliné Dr. Pálinkó Éva Tanárnőnek is, hiszen az Ő szakértelme és segítsége nélkül ez nem sikerülhetett volna.

 Miért érdekel ez a terület és miért lehet győztes akár az országos TDK-n is?

 Minél többet kutattam az NBA franchise-ok értékelését, annál inkább foglalkoztatott a téma. Nagyon érdekes megközelítésekkel találkoztam, valamint az is hasznomra vált, hogy a szakirodalmak jelentős része csak angol nyelven elérhető. Rengeteg lehetőséget látok még a témában, hiszen bizonyos nehézségei miatt eddig nem sokan kutatták. Az OTDK-n azért indulhat jó eséllyel, hiszen merőben eltér a hagyományos, megszokott vállalatértékelési témáktól, nagyon egyedi és a nézők számára is rengeteg érdekességet rejt.

 Mik a további terveid?

Jelenleg a szakdolgozatom és a záróvizsga foglalkoztat leginkább, hiszen már alig két hónapom van addig. A diploma megszerzése után szeretnék jelentkezni mesterképzésre is, melyet talán helyben, a Neumann keretein belül fogok megtenni.

Milyen tanácsot adnál a mostani első-másodéveseknek, akik hasonlóra készülnek és mondjuk hasonló téma érdekli őket?

 Elsősorban azt tudnám tanácsolni, hogy ne féljenek a megszokottól eltérő témákat választani. Rengeteg kiváló oktató van egyetemünkön, ezt merjék kihasználni, merjenek konzultálni velük és vázolni az ötletüket, hiszen amennyiben megvalósítható, akkor biztosan találnak rá megfelelő módszert. Nagy munka és sok idő kell egy ilyen dolgozat megírásához, de ezt ne sajnálják rá, hiszen már az elkészítés is hatalmas érdem, melyből utána is profitálhatnak. Továbbá, ha valakit pont ez a téma érdekel és szeretne kutatni, engem is nyugodtan felkereshet, örömmel osztom meg a tapasztalataimat, esetleg végzek közös kutatást azokkal, akiket hasonló témák foglalkoztatnak.