Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Regionális gazdasági szereplők az egyetem térségi szerepvállalásáról

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Képes beszámoló az AGTECO konferenciáról

 

2021 November 26-án, immár 21. éve a Neumann János Egyetem megrendezte a szokásos, éves tudományos konferenciáját, AGTECO néven (https://agteco.uni-neumann.hu/). A konferencia neve az egyetemen jelenleg művelt három nagy tudományterülethez kapcsolódik (AG: agrártudományok, TE: műszaki tudományok, ECO: gazdaságtudományok), de a teljes program számos más területet is érint (pl. neveléstudomány). A konferencia csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatához, amelynek idei mottója: „Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz". A konferencián több, mint 130 előadás hangzott el, 5 plenáris előadás volt hallható, kiosztásra kerültek az egyetemi tudományos díjai, 18 szekció került megrendezésre, az előadók több, mint 25 egyetemről és vállalattól jöttek 11 különböző nagyvárosból és voltak külföldi előadóink is.

A konferencia egyes aspektusairól már számos fórum foglalkozott.

A konferencia egyik idei újítása a regionális gazdasági szereplők új formájú bevonása volt, külön szekció foglalkozott azzal a kérdések, hogy melyek aktuálisan

A regionális gazdaság elvárásai a tudomány és az egyetem felé"

(ld. https://agteco.uni-neumann.hu/szekciok).

A szekciót Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármesterasszonya vezette, a meghívott előadók pedig a környék gazdaságának meghatározó vállalatinak vezető beosztású munkatársai voltak.

Sajnos a járványhelyzet miatt nem tudott minden meghívott vállalat részt venni a konferencián, ám végül igen izgalmas és nagyon fontos tartalmú előadásokat és válaszokat kaptunk a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Hilti Szerszám Kft. és a Bonduelle Central Europe Kft. képviselőitől. A prezentáló vállalatok pontosan a szekciót megálmodók céljainak megfelelő információkat hozták magukkal, a megfogalmazott elvárások az egyetem felé erősen összecsengtek, így a válaszokat (nem matematikai értelemben) kellően reprezentatívnak tekinthetjük. Az aktuális, legfontosabb, idén felmerült és megfogalmazott elvárások az alábbiak voltak:

 • Legyen az egyetem továbbra is megbízható duális partnere a vállalatoknak. A duális partnerek körébe még további vállalatok is bekapcsolódhatnak. A duális gyakorlatok során, esetenként a diákok a megszokott, egyetemi komfortzónán kívüli kihívásokkal is szembesülnek, erre készen kell állniuk.
 • Támogassa az egyetem is az élethosszig tartó tanulást, erősítse az egyetemi kooperáció a vállalatoknál megtestesülő lojalitást is.
 • Az egyetem töltse be a technológiai, tudásközpont funkciót. Ehhez javasolt a regionális vállalatok jelenlegi és tervezett jövőbeli technológiáit és folyamatait jól ismerni. Az egyetemi kutatóműhelyek számára ezeken a területeken feltétlenül célszerű a nemzetközi, élen járó tudományos kutatásokba bekapcsolódni, ehhez önálló kutatásokkal is hozzájárulni. Ezek kutatások témáiban a regionális piaci vállalatok egyben ideális együttműködő, helyi partnerek.
 • Az egyetemben folyamatosan fókuszban kell tartania az idegen nyelvek oktatását és használatát is. Ennek számos formája van, a tanulmányokon túl prezentációk, dolgozatok készítése, továbbá, kiemelten fontos pl. a csereprogramok működtetése is.
 • Célszerű követni és folyamatosan ismerni a vállalati partnerek mindenkor aktuális igényeit és elvárásait. Szükséges a megfelelő nyitottság és a nemzetközi valamint regionális gazdasági változások követése is.
 • Különösen kihívás az egyetemi működési és szervezeti rugalmasság biztosítása, a kellően gyors adaptáció és reagálóképesség fenntartása.
 • Az egyetem folyamatosan fejlessze a rendelkezésre álló technológiai parkját, képzési portfólióját, infrastruktúráját és személyi állományát is.
 • Célszerű átvenni a vállalatoknál felhalmozott tudást és ismeretanyagot.
 • Meg kell érteni a vállalatok céljait, üzleti környezetét, a piaci mozgatórugókat, vállalati filozófiákat és az alkalmazott technológiákat és megoldásokat is.
 • Számos, vállalat-specifikus szakterület is megjelölésre került, mint kutatási tématerület:
  • digitalizáció,
  • automatizálás,
  • elektromobilitás,
  • Ipar 4.0 eszközök és megoldások,
  • mezőgazdasági termények hatékony kezelése,
  • hatékony beszállítói láncok működtetése, stb. 

A konkrét elvárások strukturált megfogalmazása azonnal, már a szekció során újabb konstruktív párbeszédet indított el a résztvevők között, így egy nagyon izgalmas és intenzív szekciót élvezhettek a résztvevők. A felvetések már rövid távon újabb kooperációs területeket nyitottak meg és hosszabb távon is erősitik a közös regionális fejlődést és a gyümölcsöző együttműködéseket. „Externális hatásként" felvetődött, hogy a közeljövőben szervezzünk majd egy analóg, ámde fordított egyeztetést is: „A tudomány és az egyetem elvárásai a regionális gazdaság szereplői felé". Ahogy az AGTECO konferencia egésze, így a konferencia 21 éves történetében ez a elsőként megszervezett, speciális tematikájú szekció is jó hangulatban, erős tartalmi elemekkel és jövőbemutató eredményekkel zárult, köszönjük minden résztvevő hozzájárulását e sikeres eseményhez!

 

Várunk mindenkit jövőre a XXII. AGTECO konferencián!