Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Rádi Balázs: fontosak a szakmai alapok

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Rádi Balázs, az NJE Magyar Közgazdasági Társaság Kecskeméti ifjúsági szervezetének szakmai szekció vezetője, akit a szervezetben betöltött feladatairól kérdeztünk.


Hogyan lettél a szakmai szekció vezetője?

Középiskolás korom óta vonz a közgazdaságtan és ez az érdeklődés egyetemi éveim alatt még erősebbé vált, ezért amikor a szervezet elnöke felajánlotta a csatlakozás lehetőségét, habozás nélkül igent mondtam. A szakmai szekció vezetőjének 2018 szeptemberében választottak meg, miután az elődöm felvételt nyert egy budapesti pénzügyi mesterképzésre. 

Mi a szekciótok fő tevékenysége?

A szekciónk fő tevékenysége a szakmai fejlődés elősegítése a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Ezt a célt szolgálja például a szakmai szekció által életre hívott „MKT-Lektor” kezdeményezés, melynek keretében a szervezet tagjai egymás munkáit lektorálhatják, ezzel fejlesztve saját és társaik képességeit.

Hogyan működik pontosan az MKT-Lektor kezdeményezés, és milyen egyéb, a szakmai fejlődést elősegítő tevékenységre nyílik lehetőség?

Az MKT-Lektor a szakmai fejlődés mellett a kölcsönös segítségnyújtáson is alapul: ha egy tagunk elakad a munkájával -legyen az beadandó feladat vagy szakdolgozat- akkor egy biztonságos felhőtárhelyre feltöltheti a dokumentumot, amit a szervezet többi tagja lektorálhat, egyszerre akár többen is. Továbbá tervezzük egy olyan online archívum létrehozását, amibe témák szerint gyűjthetünk releváns és megbízható forrásokat feldolgozó szakcikkeket, melyekből aztán mi is írhatunk elemzéseket. Ez azért is fontos, mert egyetemünk és a Mandiner közös gazdasági blogot hozott létre, a Makronómot. A hallgatók számára adott a lehetőség, hogy cikkeket írjanak, nekem is a napokban jelent meg egy cikkem a Z generációról. A szakmai szekció minden tagja elvégezte a Gazdasági Újságírás című szabadon választható kurzust az egyetemen. Számos egyéb tervünk is van, de ezeket majd akkor hozzuk nyilvánosságra, ha a gyűlésünk egyhangúlag megszavazza azokat.

Elmondásotok szerint a szekció tagjai fontosnak tartják az új közgazdasági gondolkodás alapjainak betartását. Mik ezek az alapok?

Hány közgazdász kell egy villanykörte becsavarásához? Egy sem, majd a piac megoldja – szól a híres mondás, ami arra utal, hogy a közgazdászok sokszor az ideológiák foglyai. A jó közgazdász az, aki ezt felismeri magában és megkérdőjelezi az uralkodó paradigmákat. A 2008-as válság után lassú szemléletváltás kezdődött el a közgazdaságtanban: a neoliberálisnak nevezett fő irány megkérdőjeleződött. Eljött az ideje, hogy az eddigi dogmákat felváltva egy új megközelítés kerüljön előtérbe, amelynek fókuszában a kizárólagos üzleti érdek helyett az emberek jólétének növelése áll. Az új közgazdasági gondolkodás létrehozásához párbeszédre van szükség, amire tökéletes lehetőséget biztosítanak az olyan közgazdasági szervezetek mint az MKT és az olyan ismeretterjesztő blogok, mint a Mandiner, ahol a legizgalmasabb tudományos történéseket, fejleményeket vitathatjuk meg egymással. Tagjaink legfontosabb kompetenciái: a kritikai gondolkodás képessége és nyitottság az új gondolatok felé.