Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

OTDK első helyezés - Bán Bernadettel és Viharos Zsolt tanár úrral beszélgettünk

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Április 24-én a XXXV. Országos Tudományos Diákköri Konferencián nem kis dicsőséget szerzett Bán Bernadett gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgatónk. A Közgazdaságtudományi Szekció Termelés- és szolgáltatásmenedzsment, logisztika ellátásilánc-menedzsment tagozat erős mezőnyét 1. helyezettként zárta, melyhez szívből gratulálunk! A rendezvényről, a választott kutatási témájáról beszélgettünk Bernadettel és témavezető tanárával Dr. Viharos Zsolt János tudományos főmunkatárssal.

 

Bernadett, a TDK dolgozatoddal, melynek címe Mozdulatelemzésen alapuló módszerek összevetése egy autóipari példán keresztül a GTK belső fordulóján is első helyezést értél el. A téma választott téged vagy te a témát?

Eredetileg még a Projektfeladat I-II. tárgy keretein belül a csomagolások szerepét vizsgáltam a logisztikában és ahhoz kerestem egy kutatási témát. Ekkor egy volt kollegám javasolta, hogy egy átcsomagolási folyamatot esetleg vizsgálhatnék Mozdulatelemzésen alapuló módszerrel. Innen már Tanár úr javaslatára született az, hogy több módszert is keressünk, ne csak egyet, és hasonlítsuk őket össze.

 

A dolgozatodat megelőzte egy tudományos cikk, így mondhatni a témát minden mélységében ismered. Miben különbözik a kettő munka és hogyan tudnád közérthetően összefoglalni, hogy mivel is foglalkozol pontosan?

A cikkben elméleti alapú összehasonlítás van és csak két módszer között, illetve az ehhez használt szempontrendszer kidolgozása szerepel még benne. A TDK ehhez képest egy továbbfejlesztett változat, ebben már három módszert hasonlítunk össze és az elmélet mellé társul egy átcsomagolási folyamat elemzése és optimalizálása is, hogy egy valós folyamat is alátámassza az eddig csak elméleti alapon lévő állításainkat.

 


Tanár úr diákjai a TDK-n és az OTDK-n is remekelnek. Tavaly Göblyös Cintia Laura nyerte a GTK belső fordulóját, idén pedig Bán Bernadettel a belső fordulón és az OTDK-n is 1. helyezést ért el. Rendkívüli teljesítmény felkészítő tanártól és diáktól egyaránt. Mi az Ön titka?

Furcsa volt az OTDK-n látni, hogy Cintia és Bernadett ugyan két külön évfolyamban nyertek TDK-t, végül országos szinten egy szekcióban méretették meg magunkat. Az OTDK-n Cintia is nagyon jó előadást tartott, az ő témája is abszolút releváns: a korábbi ERP bevezetési projektek helyett - a mai aktuális trendeknek megfelelően - az ERP rendszerek hatékony váltásához dolgoztunk ki egy új módszertant. Cintia is és Bernadett is a kutatási témáinkhoz kapcsolódó vállalati projektekben is részt vettek, így az elméleti tudást rögtön kamatoztatták, termelték a hazai GDP-t.

No, vissza a kérdéshez: érdekes tapasztalni, hogy Kecskeméten ma már sok diák a szakmában dolgozik az egyetem mellett, így érzik a hallgatók, hogy a tanultaknak van közvetlen hasznosulása. Örülök azon tapasztalatomnak, hogy minden évfolyamban egyre több hallgató van, akik aktívan érdeklődőek, igénylik a tudást és megfelelően motiváltak is. Ez így még a kutatáshoz nem elég, szükség van a szenvedélyre is, a tehetségesek és motiváltak között ezt kell még észrevenni. Továbbá, kell a tudományos alapötlet, ezt általában természetszerűleg én szoktam biztosítani, meglátni. És ami mindenhez szükséges: jó adag szerencse ezen csillagok együtt állásához...

 

Tanár Úr, összetett és szakmailag mély kutatásokban segítette diákjai felkészülését, valamint ezzel nagymértékben a munkaerőpiaci elhelyezkedésükben, továbbtanulásban is támogatta őket. A témára nyitott és elkötelezett, tehetséges diákokkal dolgozott együtt. Mi az a munkafolyamat, ami elvezeti Önöket a sikerhez?

Az oktatás során találkozom a diákokkal és ha még több közös félév van az hallgatóknak hátra, akkor adódik lehetőség az elmélyült közös munkára. A mintatantervet összerakó kollégáim igen jól kitalálták a diplomamunkát megelőző ún. Projekt I-II féléves feladatokat, ez jó keretet ad, őket kell ezért dicsérni. Ha a diákok az én tématerületemet választják, mindig elvárom tőlük, hogy ez mindenképpen kapcsolódjon konkrét vállalati hasznosuláshoz is, így a kihívásokat legtöbbször az élet hozza. Itt kérdés, hogy a problémák és felvetések között felmerül-e olyan részterület, amely tudományos szempontból is újdonságot hozhat, ezt észre kell vennem, továbbá, szükség van még az új tudományos ötletre is. Ha ezen szerencsés feltételek teljesülnek, akkor kezdődhet a kutatómunka. Kiemelném, hogy feltétlenül nemzetközi szinten és globális kutatói versenyben kell gondolkozni, ebbe kell beágyazni az eredményeket. Ehhez szívós munka szükséges, de a haladás nagy örömöt okoz, jelenleg viszonylag sok fiatal kutatását irányítom, ők ezeknek részesei és részben megalkotói is.

 


Bernadett. Idén sajnos a járványhelyzet nem könnyítette meg a feladatodat a felkészülésben. Mennyire érezted hátránynak, hogy mindent online kellett kutatni? Vagy volt még lehetőséged személyes anyaggyűjtésre?

Véleményem szerint ebben a témában a külföldi szakirodalom nyom a legtöbbet a latba, amit online egyszerű volt megtalálni. Egyáltalán nem találom az online kutatást hátrányosnak, a terepen történő munkát is inkább csak kellemetlenné tette a vírus a maszkviselés miatt. Csak hogy még egy példát soroljak fel az online lét mellett, a vírus miatt lett eltolva az a konferencia is, amire végül neveztük a cikkünket, ha nincs eltolva, akkor lehet, hogy nem tudtuk volna még a TDK előtt bemutatni az eredményeinket.

 

A COVID 19 miatt most új körülmények között kellett felkészülni a Tudományos Diákköri Konferenciára. Tanár Úr hogy látja, mennyivel nehezítette vagy miben volt esetleg könnyebb dolga a diákoknak idén?

Kezeljük a kihívásokat mindig pozitívan: az érezhető, hogy a hallgatóknak több ideje van, az utazások elmaradásával nekem is valamennyivel több időm lett. A netes kommunikáció segítségével a konzultációk rugalmasabbak lettek, új digitális technikákat is használatba vettünk, ez tovább növelte a hatékonyságunkat. Szerencsére a vállalatok nem álltak le, Bernadett és Cintia esetén sem, így a kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása is meg tudott valósulni. No, de ahogy hallgatóimmal a folyamataink fejlesztésénél is szoktuk, megjelölök három fejlesztendő területet is: látható, hogy nagyon megnehezült a diákok munkahelykeresése, ezen évfolyamok ebben bizony erős hátrányt szenvednek. A COVID miatt ugyancsak megnehezült az újabb kutatások elindítása, mert az induláshoz bizony szükséges a személyes jelenlét, sajnos ezen a téren nálam is bizonyosan visszaesés lesz. Végül, egy könnyed, inkább mókás nehézség: számomra meglehetősen frusztráló volt, hogy az OTDK-ra történő belépés pontos link-jét és a pontos időbeosztását nem lehetett megismerni, csak kb. egy nappal előbb, így ezen napokat nem lehetett kellő hatékonysággal előre megszervezni.

 


Folytatódik a közös munka Bernadettel és a témában esetleg fog még megjelenni tudományos cikk?

Az OTDK-n szigorúan a korábbi TDK eredményt lehet bemutatni, ami már kb. másfél éve volt. Bernadett hozzáállásából adódóan pedig a kutatásokkal nem álltunk meg, így az OTDK-n bemutatott eredményeket azóta lényegesen továbbfejlesztettük. A muníció megvan, de annyira nem könnyű erős nemzetközi helyen újabb publikációt megjelentetni, most ez a legfőbb aktuális, napi teendőnk, tehát, lesz még cikk.

A kutatás mindig újabb ötleteket hoz felszínre, ezeket szisztematikusan rögzítjük, itt kettőt meg is említenék érdekességképpen: ma már mesterséges intelligencia módszerekkel emberi mozdulatokat - pl. egy gyárban - meglehetősen könnyű felismerni, így egy azonnali online felügyelő, optimalizáló, és folyamatosan javaslatokat adó, segítő megoldást ki lehetne alakítani. Ez még azért alkalmazott kutatást igényel, ebből akár új, jövőbeli szolgáltatások, cégek is kinőhetnek. A másik ötlet még inkább futurisztikus: a kutatásunk emberi mozdulatokat vizsgál, a jövőben ezt át lehetne ültetni robotok mozgásának folyamatos figyelésére és fejlesztésére, én itt sejtek erős kutatási és üzleti potenciált is, de a kockázat ebben a témában különösen magas – tipikus alapkutatási helyzet – ezen a téren azért még sok idő, pénz, stb. szükséges a továbblépéshez, és talán legfontosabbként kell ehhez Bernadett további aktivitása, motiváltsága és elkötelezettsége.

 

Bernadett. Vitathatatlanul otthon mozogsz az általad választott témában. Hogyan és hol képzeled el a jövődet? Lesz folytatása a kutatásnak vagy új vizekre evezel?

Mindenféleképpen maradnék a logisztikai/gyártási folyamatok elemzése/fejlesztése irányon, illetve jelenleg is folyik a kutatásunk a Mozdulatelemzésen alapuló módszerekről. Tervben van egy újabb folyamat elemzése és még több módszer bevétele az összehasonlításba, ezáltal is nagyobb közönséget elérve. Remélem, hogy ez az OTDK 1. helyezés még több kaput megnyit szakmai és tudományos területeken is. Következő lépésem a mesterszakos továbbtanulás lesz, az esetleges Ph.D. majd csak utána lehetséges, az még a jövő kérdése.