Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Olyan szakmát válasszunk, amit szívesen tanulunk

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

November 10-én a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban jártunk, ahol többek között a Karunk hallgatója Rádi Orsolya, az iskola volt tanulója, aki a napokban MNB ösztöndíjat vehetett át, segített nekünk.


Milyen érzés volt újra a Katonában, de most már, mint egyetemista hallgató mesélni a volt diáktársaknak?

Természetesen nagy örömmel mentem vissza abba a gimnáziumba, ami meghatározó része volt az életemnek. Önfeledten, részletekbe menően meséltem a korábbi diáktársaimnak azért, mert tudom, hogy milyen bizonytalanság van bennük a pályaválasztás előtt.

 

Mikor döntötted el, hogy a gazdálkodási és menedzsment szakot választod? Mi befolyásolt a döntésedben?

A végső jelentkezést januárban adtam le, ha jól emlékszem. Mindenképpen gazdasági irányba akartam tovább tanulni, mert közel áll hozzám a matematika. Mivel ezen a szakon, az országban Kecskemét vezető szerepet tölt be a duális képzés területén, ezért egyértelmű volt számomra, hogy itthon maradok és itt folytatom tanulmányaimat.

 

Duális képzésben veszel részt, milyen előnyeit látod ennek a típusú oktatásnak?

Eddigi tapasztalataim alapján nem bántam meg, hogy erre jelentkeztem. Nagyon hasznosnak tartom, mivel így az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is láthatom. Szinte minden elméleti tudás mellé tudok gyakorlati tevékenységet társítani, ami segít átlátni az összefüggéseket a tantárgyak között. Az Univer Product Zrt.-nél vagyok duális hallgató, ahol maximálisan támogatnak és segítenek a tanulmányaim során. Az itt elsajátított szakmai dolgokat az iskolában is tudom hasznosítani, ami megkönnyíti a tanulást néhány tantárgyból.

 

A pályaválasztás az életünket meghatározó, komoly, felnőtt döntés. Mit javasolnál, hogyan érdemes ezt meghozni?

Véleményem szerint a pályaválasztás egy fontos döntés minden fiatal számára, így az elsődleges szempont az, hogy olyan szakmát válasszunk, amit szívesen tanulunk, amiben el tudjuk képzelni későbbi karrierünket. Személy szerint a döntés során figyelembe vettem, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezem, mire vagyok képes az érettségin nyújtott eredményeim alapján, és ezeket átgondolva célorientáltan a gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkeztem.