Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Oktatónk, Danka István Hollandiában adott elő

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Milyen okai lehetnek annak, ha egy vitában résztvevők – minden erőfeszítésük ellenére – racionális módon nem jutnak dűlőre? Erre a kérdésre kereste a választ Danka István, karunk oktatója Reasons for Rational Disagreement from Dialectics c. előadásában a III. European Conference on Argumentation konferencián. A legnagyobb szabású nemzetközi érveléselméleti konferenciát kétévente rendezik meg, Lisszabon és a svájci Fribourg után idén Groningenben, Hollandiában, a helyi viszonyokhoz képest kánikulában, de azért az itthoni viszonyokhoz képest mégis kellemes, huszonöt fok körüli melegben.

 

Az idei összejövetel alcíme (és fő témája) Reason for Dissent volt. Milyen indokok motiválják a nézeteltéréseinket? Minden vitában szükségképpen győznek végül az észérvek, vagy a legracionálisabban gondolkodó érvelőknek is vannak olyan előítéletei, elfogultságai, amelyek esetenként meggátolhatják abban, hogy az észérvekre hallgasson? Vagy esetleg vannak olyan témák, szakterületek, ahol két, egyformán jól alátámasztott álláspont között elvi okokból nem lehet egyetérteni? És ha vannak ilyenek, mi ilyenkor a teendő? Hagyni a vitatkozást (hiszen úgysem fogunk soha dűlőre jutni), ragaszkodni körömszakadtáig a véleményünkhöz (hiszen a másik úgysem fogja tudni megcáfolni, ha egyformán jól alátámasztott álláspontokról van szó), vagy megpróbálni valahogyan mégis közös nevezőre jutni? De mi lehetne e közös nevező alapja, ha az észérvek sem segítenek már? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ az a kb. kétszáz résztvevő, aki a világ minden tájáról érkezve vitatkozott arról, hogy hogyan vitatkozunk, illetve hogyan kellene, hogy vitatkozzunk.

A négynapos, június 24. és 27. között zajlott rendezvényen hét párhuzamos szekcióban zajlottak az előadások, az érveléselmélet szinte valamennyi nemzetközileg elismert kutatójának jelenlétében. Az előadásokat rendre intenzív vita követte. Arról nem szól a fáma, hogy sikerült-e egyetértésre jutniuk abban, hogy mi okozza, ha nem vagyunk képesek egyetértésre jutni, de a téma ismeretében ez talán nem túl meglepő...