Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Oktatóink a CEHEC nemzetközi konferencián adtak elő

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Karcsics Éva és Somosi Ágnes a Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszék oktatói a Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja konferenciáján adtak elő. Kollégáinkat kutatásuk témájáról, a konferencián kapott visszajelzésekről, a folytatásáról és eredményeiről kérdeztük.

 

Előadásunk a Neumann János Egyetemen kialakított szakmaspecifikus kompetenciamenedzsment modellt és annak első eredményeit mutatta be. Modellünk egyedisége abban rejlik, hogy a kompetencia alapú humánerőforrás menedzsmentben használatos kompetencia mérési eszközöket adaptáltuk a felsőoktatási kompetenciák elemzésére és fejlesztésére. A bemeneti mérést követően van lehetőség a hallgatók kompetencia alapú fejlesztésére, majd a kimeneti mérés vizsgálja a hallgatók fejlődési ütemét.

Prezentációnk első felében röviden ismertettük a kompetencia mérési modellt, amelyet a két évvel ezelőtti konferencián részletesen kifejtettünk. Előadásunkban az első évfolyam eredményeire helyeztük a hangsúlyt, amelyben a tanulmányi átlagokat vetettük össze a különböző kompetenciákkal. A 47 fővel elvégzett eredményeink a kutatási projekt első eredményeinek tekinthetőek kizárólag, mégis, a két évvel ezelőtti konferencia után a résztvevők érdeklődtek az első eredményekről, amely motiválta részvételünket az idei konferencián is. Az első eredmények főként a felelősségtudat, közösségiség, tudatosság tényezők szerepét emeli ki a tanulmányi átlagokkal való összefüggésben. További elemzésünk rávilágított arra is, hogy a szorongás csökkenti a numerikus kompetenciákat, a teljesítmény elérését konformizmus útján, és a frusztráció toleranciát, csak néhány fő tényezőt kiemelve. A tantárgycsoportokkal végzett elemzés továbbá kimutatta, a sportnak szorongás csökkentő hatása van, és növeli többek között az önelfogadást és a közösségiséget egyaránt, amely eredényeink összhangban állnak a szakirodalommal (Gill, 1986).

A konferencia során számos visszajelzést kaptunk a nemzetközi szakma képviselőitől további elemzéseinkhez, elsősorban a kontroll csoport használatára, és kvalitatív utókutatásokkal kapcsolatban. Az elemzés jelenleg a második évfolyam eredményeinél tart, amellyel már elérhető lesz egy publikációra is alkalmas 100 fölötti mintanagyság.