Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Nívós zsűri előtt mutatták be üzleti ötleteiket a hallgatók

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara (NJE GTK) és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) által közösen gesztorált „Kamara a vállalkozásokért” című tárgy záróeseménye 2020. december 2-án on-line került megrendezésre. A projekt záróeseményén a hallgatók az általuk csoportban kidolgozott ötleteiket mutatták be, egy rangos üzletemberekből álló háromtagú zsűri előtt. A legjobbnak ítélt ötletek között megtalálható élőzenés bár kialakítása, műszempilla import, illetve mobil autókozmetika vállalkozás indításának üzleti koncepciója is.

 

Az NJE GTK és a BKMKIK által 2020. szeptemberében közösen indított, Kamara a vállalkozásokért című tantárgya az egyetem három karáról közel száz fő jelentkezett, amiből a szervezők ebben az évben huszonöt fő számára tudták biztosítani a kurzuson való részvételt. A kurzus célja az volt, hogy a résztvevők számára bemutassa a vállalkozói lét különféle aspektusait és ezen belül is elsősorban az, hogy a vállalkozási ötletek megvalósításával kapcsolatos ismereteket, tudást adjon át a hallgatók számára. A kurzus kivitelezésében a GTK oktatói mellett, a Bács-Kiskun Megyek Kereskedelmi és Iparkamarának köszönhetően, a megye meghatározó üzletemberei és gazdasági szakemberei is részt vettek.  

A félév során a résztvevők megismerhették, hogy a Kamara milyen módon támogatja a megye vállalkozásait, milyen szolgáltatásokat nyújt számukra. Az elméleti és gyakorlati szakemberek többek között az üzleti ötletgyűjtés és szelekció módszertanáról, az üzleti terv készítésének lépéseiről, a cégalapításról, a vállalkozások finanszírozásáról, valamint a hatásos prezentációról tartottak informatív és gyakorlatorientált előadásokat. A szakmai előadások mellett a résztvevő sikertörténeteket és vállalkozási jó gyakorlatokat ismerhettek meg. A félév során a hallgatóknak csoportokban kellett üzleti ötleteiket lépésről lépésre kidolgozniuk és szakemberek előtt prezentálniuk. A csoportok munkáját a megye neves üzletemberei és gazdasági szakemberei támogatták mentorként.

A 2020. december 2-án megrendezett záró eseményen egy háromtagú, rangos szakemberekből álló zsűri előtt mutatták be ötleteiket a csoportok. A zsűri az ötletek értékelése során az ötlet megvalósíthatóságát, életképességét, a terméknek vagy szolgáltatásnak a vevői igényekhez történő illeszkedését, az üzleti modell realitását, valamint a csapat felkészültségét értékelte. A zsűrinek a tagok elmondása alapján rendkívül nehéz dolga volt, hiszen a hallgatói csapatok egytől egyig rendkívül felkészültek voltak és ötleteiket megfelelő iparági, piaci és pénzügyi adatokkal alapozták meg.

Jelenleg a szervezők az idei félév tanulságai alapján a kurzus értékelését végzik, a legjobb gyakorlatok összefoglalásával és egy jövőbeli kurzusba történő átültetésével szeretnék tovább vinni az idei év sikertörténetét.

 

Szövegközi fotó: keol.hu