Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Neumann GTK - minket már a siker kötelez

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

November 21-én hatalmas érdeklődés mellett tartotta meg idei első Nyílt napját a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A siker olyan kirobbanó volt, hogy már a következő alkalmat tervezik: erre december 12-én kerül majd sor az Izsáki úti Campuson.

 

Mint dr. Pázmándi Kinga, a Kar dékánja elmondta, a kecskeméti Gazdaságtudományi Kar nagy erőkkel készült a Neumann János Egyetem nyílt napjának részeként megrendezésre került tájékoztatóra. A GTK alap- és mesterszakos képzései iránti érdeklődés folyamatosan nő: az alapszakos hallgatók száma a 2017-es évhez képest az időn szeptemberre megkétszereződött, az üzleti élet legnagyobb becsben tartott végzettségét adó magyar nyelvű Master of Business Administration szakjuk pedig országosan is a harmadik legnépszerűbb MBA képzéseként indult el.

A dékán asszony sikerük titkát Kecskemét és a régió egyedülálló adottságaiban látja. Kecskemét nem csak az ország egyik legsikeresebb, legdinamikusabban fejlődő gazdasági központja, de elkötelezett a felsőoktatás fejlesztése és a fiatalok diplomához segítése, helyben való megtartása mellett is. A másik oldalon egyre több középiskolás ismeri fel a felsőfokú, a munkaerőpiacon igazi versenyelőnyt, magasabb jövedelmet és kiszámítható szakmai előmenetelt ígérő felsőfokú végzettség megszerzésének előnyeit. „A kecskeméti gazdasági képzések felkerültek a felsőoktatási térképre” - mondja Pázmándi Kinga, aki maga is sokat tett ennek a szemléletváltásnak bekövetkeztéért. „A siker kötelez minket - az a célunk, hogy a magas színvonal biztosítása mellett új szakok indításával gazdagítsuk a Kar képzési kínálatát” - teszi hozzá.A Neumann GTK-n ennek megfelelően 2019 szeptemberében nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodási és menedzsment, pénzügy-számvitel és - új lehetőségként - kereskedelem és marketing alapszakok valamint a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszak és magyar nyelvű MBA-képzés indul majd: ezzel Kecskeméten, helyi képzésben a legnépszerűbb gazdasági szakok mindegyike elérhetővé válik. Egy érettségi előtt álló középiskolás általában még nincs olyan helyzetben, hogy a gazdaságtudományi végzettségekkel befutható karrier-lehetőségekről pontos elképzelése legyen. Önmagában az, hogy ezek a szakok népszerűek, és kiemelkedő jövedelem elérését teszik lehetővé, még kevés a döntéshez. A Nyílt napok többek között éppen ebben kívánnak segítséget nyújtani az érettségizőknek és szüleiknek egyaránt. „A Neumann GTK-n korábban már rendeztünk olyan nyílt napot, ahová hívtuk és vártuk a szülőket is. Én magam is két - azóta már egyetemista - gyermekemmel jártam végig az egyetemválasztás gyötrelmeit, jól tudom, hogy nagyon jól jön a segítség” - árulta el mosolyogva a GTK dékánja.

A felvételi alkalmával nehéz döntés a szakok melletti elköteleződés, a szakválasztás is. A Neumann Gazdaságtudományi Karán folyó képzéseket – oktatásszervezési módszerekkel – szándékosan összefésülték a karon, hogy az esetleges „irányváltás” már az alapképzésben is lehetővé váljon. Az első félévekben az úgynevezett alapozó tárgyak a szakokon egyformák, így később is lehet szakosodni, vagy akár lemaradás nélkül váltani az egyes szakok között. A kar nagy súlyt helyez az angol nyelvi oktatásra, s természetesen a legmodernebb, legmagasabb szakmai színvonalú tananyagokkal várja hallgatóit. 2019 őszén már - az addigra átadásra kerülő - új, ultramodern Campus falai között indul az oktatás, mely országosan is egyedülálló lehetőségeket biztosít majd. Nem csak Kecskemétről és a megyeszékhely közvetlen vonzáskörzetéből várnak hallgatókat, de távolabbi településekről, sőt a fővárosból is: a kollégiumi férőhelyek kényelmes lakhatást biztosítanak az egyetemi évek idejére, a kollégiumi férőhelyek elosztásáról egyetemi szervezetük (HÖK) révén maguk a hallgatók gondoskodnak.A kecskeméti közgazdász diploma mellett szól a GTK csakugyan egyedülálló ECO ösztöndíj-rendszere is, mely előre kiszámítható finanszírozást biztosít, s jelentősen mérsékli a továbbtanulás miatt a családokra háruló terheket. A programnak két pillére van. A nyílt elérésű ösztöndíjakra bárki pályázhat, aki a Kar alapszakjaira felvételizik. A középiskolákba kihelyezett ösztöndíjhelyekre (ez a másik pillér) a kiválasztott középiskola ajánlásával lehet pályázni, igen kedvező feltételekkel. Az ösztöndíj jelentős (50-60 %-os) költségmegtakarítást tesz lehetővé, összességében a diploma megszerzését a Neumannon mintegy félmillió forinttal teheti kedvezőbbé.

Mindezekről a középiskolásokat és a szüleiket a december 12-én, 16.00 órától megrendezésre kerülő, következő Nyílt napján is tájékoztatni fogják a Kar vezetői és munkatársai. A részletes program itt érhető el - érdemes lesz az Egyetem Izsáki úti Campusába kilátogatni!