Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Nekem a gyakorlat nagyon sokat segített”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Szőke Ildikó, Karunk másodéves, gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatója, a Hallgatói Képviselet gazdasági alelnöke azért választotta a Neumannt, mert mindenképpen duális képzésben szeretett volna részt venni. Úgy látja: az egyetemen tanultak és a munkahelyi tapasztalatok egymást erősítik, a gyakorlat pedig az elméletet is érthetőbbé teheti.

 

Honnan érkeztél a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karára?

Városföldi vagyok. Az elsődleges tervem nem az volt, hogy Kecskeméten folytatom a tanulmányaimat, de végül így alakult. Nem bántam meg. A kecskeméti Katona József Gimnáziumba jártam középiskolába, reál tagozatos voltam. Amellett, hogy érdeklődtem a gazdaság iránt, a döntésemben nagyban befolyásolt, hogy már készült az új épület, és itt van duális képzésre is lehetőség. Mindenképpen duális képzésre szerettem volna menni.

 

Duális hallgatóként hol sikerült elhelyezkedned?

A Fókusz Takaréknál töltöm a gyakorlati időmet, akik a Takarékbankkal nem rég egyesültek.

 

A Gazdálkodás és menedzsment szak mit tud hozzátenni ahhoz, ahogyan a gazdaságot látod? Általános gazdasági szakot szerettél volna eredetileg is választani, vagy induláskor még nem igazán tudtad, hogy merre specializálódnál?

Eredetileg pénzügy és számvitel szakra jelentkeztem és úgy is vettek fel, de két évvel ezelőtt, amikor elkezdtem az egyetemet, még nem volt túl sok duális partnercége a Karnak. A Fókusz Takaréknál az volt az elsődleges szempont, hogy gazdálkodás és menedzsment szakról fogadnak hallgatókat. Ezért inkább átjelentkeztem, mert számomra fontosabb volt, hogy duális képzésben vegyek részt.

 

A duális képzés és az egyetemen tanultak szerinted hogyan egyeztethetők össze? Mennyire hasznosítható a gyakorlatban az, amit az egyetemen tanítanak, és fordítva?

Nekem a gyakorlat nagyon sokat segített, és a cég maga is nagyon támogató volt. Amikor számvitel óránk volt, akkor elküldtek a számviteli osztályra, ahol teljesen más szemszögből tudtuk megnézni a tanultakat. Vállalati szemszögből, ami sokkal érthetőbbé tette az elméletet.

 

Már második éve, hogy tagja vagy a Hallgatói Képviseletnek. Mi motivált abban, hogy a HK-ban feladatot vállalj?

Amikor ide kerültem, alig ismertem valakit, viszont én szeretek ismerkedni, barátkozni és leginkább segíteni az embereknek. Miután bekerültem az egyetemre, nekem nagyon nehéz volt az első év, beilleszkedés, így tapasztalatból tudok most a hallgató társaimnak segíteni a problémák leküzdésében.

 

Az idén te lettél a HK gazdasági alelnöke. Milyen feladatokkal jár ez a pozíció?

Hozzám tartozik a Diákjóléti Bizottság, a PR, a Külügy és a Programszervezés is. Ezek okán a HK pénzügyei fölött rendelkezem, ami elég nagy felelősség.

 

Van-e bármilyen elképzelésed a jövőre való tekintettel? Szeretnél mesterszakon továbbtanulni - vagy az alapdiploma megszerzése után inkább munkába állnál?

Szeretnék a duális cégemnél maradni, bár egyelőre még nem tudom, milyen munkakörben. Az egyetemen most kell szakosodnunk, most nézzük meg, hogy mi érdekel minket jobban. Ami nagyon tetszene az a HR és a marketing – a jövőmet elsősorban e két terület valamelyikén tudnám elképzelni.