Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Nagyon népszerű BSc és FOSZK közgazdász képzések Kecskeméten – még dönthetsz mellettünk!

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara dinamikusan növekvő létszám mellett, korszerű tananyaggal, modern oktatási körülményekkel és vonzó ösztöndíjakkal várja leendő elsős hallgatóit!

Nem késő még felénk fordulni és ha már rajta voltunk a listádon, most a kecskeméti GTK képzéseit első helyre bejelölni!

„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.” - mondta Nelson Mandela, ugyanakkor nagyon erőforrásigényes, sok időbe és pénzbe is kerül. Nézzük meg, hogy a számok tükrében megéri-e ma üzleti diplomát szerezni nálunk?

 A pályaválasztás előtt állók óhatatlanul találkoznak azzal az állítással, hogy a drága diplomával szemben az egyik vagy a másik szakma megszerzése könnyebb, gyorsabb, ráadásul egyre nagyobb igény van rá – és ez mindig is így lesz. Ezek az érvek téves pályára terelhetnek bennünket, de szerencsére könnyű ellenőrizni őket. Vessünk hát rájuk egy pillantást szakértői szemmel!

 

Jövedelemelőny: miért éri meg

A hivatalos statisztikák szerint a különböző iskolai végzettséggel rendelkezők jelentősen eltérő fizetésre számíthatnak ma Magyarországon. Ha közgazdasági képzésre jelentkeztetek, jól tettétek! Olvassátok el részletesen a Pénzcentrum cikkét!

 

Ennek értelmében

-          középfokú végzettséggel havi 289 ezer

-          BSc diplomával ez 346 ezer, de egy vállalati stratégiatervezési egység vezetőjének kezdő bruttó átlagfizetése 573 964 forint

-          MSc diplomával 520 ezer Ft lesz a bruttó havi keresetünk.

Ezek természetesen átlagok, azaz a különböző képzési területek, eltérő régiók, eltérő életszakaszok és személyes lehetőségek miatt az egyéni jövedelmek akár jelentősebben is eltérhetnek. De az azért nyilvánvaló, hogy a felsőfokú oktatás választása egyben a szellemi munka választását is jelenti. Meg az is nyilvánvaló, hogy az utóbbi évek adatai szerint ezek a jövedelem különbségek tartósak.

 

Röviden: ha jól akarsz keresni, akkor irány az egyetem!

Elhelyezkedési esélyek üzleti diplomával

Hogy további adatokkal folytassuk, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (továbbiakban DPR) friss adatai szerint a gazdaságtudományi alap- vagy mesterdiplomával rendelkezők között a felmérés időszakában diplomát szerzettek csupán 1 % volt a végzést követő visszamérési időszakban munkanélküli, holott hazánkban a 25 – 55 éves korosztályban a munkanélküliségi ráta hozzávetőlegesen 4 % körül van.

A DPR AAE pályaorientációt támogató adatbázisa alapján a gazdaságtudományi képzési területen végzettek közül az alapképzéses (BA/BSc) diplomával rendelkezők átlagosan 1.5 hónap alatt, míg a mesterképzéses diplomával rendelkezők átlagosan egy hónap alatt találnak munkát. Az oldal által közzétett adatok szerint a végzettek 82 %-a diplomájának megfelelő munkát végez.

Az üzleti vagy gazdasági diplomások elhelyezkedési esélyei tehát még az átlagot tekintve is rendkívül jók. Természetesen a keresettebb szakok diplomáival még könnyebb a dolguk – márpedig a gazdaságtudományi diplomák biztosan keresettek (erről egy későbbi blogbejegyzésben még részletesebben is írunk).

 

Röviden: diplomával háromszor kisebb eséllyel leszel munkanélküli.

 

Ha esetleg nincs annyi pontotok, hogy bekerüljetek valamelyik alap- vagy osztatlan szakra, a felsőoktatási szakképzés (FOSZK) ilyenkor jó választás lehet.

 

Lássuk, mit érdemes tudni ezekről a kétéves képzésekről.

A felsőoktatási szakképzések olyan kétéves képzések, amelyeket egyetemek és főiskolák indítanak. Az elvégzésért szakmai oklevelet kaptok és a teljesített kurzusok kreditjei beszámítanak a BSc képzésben is, ha tovább tanultok. A szaklistában az "F" betű jelzi ezeket a képzéseket.

Lazábbak a pontszámítási szabályok és nem kell emelt szintű érettségi

A felsőoktatási szakképzéseken háromféleképpen lehet meghatározni a összpontszámot. Meg lehet duplázni a középiskolai és az érettségi átlageredménye alapján kapott tanulmányi pontokat, vagy össze lehet adni a tanulmányi és az érettségi pontokat, vagy az érettségi pontszámot megduplázni. A három lehetőség közül azt a változatot kell választani, amely a legelőnyösebb - és az így megkapott pontszámhoz kell hozzáadni a pluszpontokat.

Mivel az egyetemek és főiskolák nem határozták meg, hogy mely érettségi tárgyakból kell érettségi pontot számolni, ezért az érettségi eredmények közül a két legjobbal számolják.

Forrás:ksh.hu & eduline.hu

https://eduline.hu/erettsegi_felveteli/mi_az_a_felsooktatasi_szakkepzes_8C9JS2