Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Mi minőséget képviselünk és minőséget kérünk számon”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara november 21-i Nyílt napjának házigazdája dr. Tanács János egyetemi docens, a Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszék vezetője volt. A rendezvény után mintegy gyorsmérleget vonva válaszolt kérdéseinkre.

 

Hogyan értékelnéd a kecskeméti GTK NJE idei első nyílt napját?

Úgy érzem, hangulatos, jól sikerült nyílt napot tudhatunk magunk mögött. A programnak két része volt, az első blokkban a képzésről, az ösztöndíjprogramról adtunk elő kari vezető oktató kollégáimmal, majd a szünet után Szívós László dékánhelyettes Bízz bennem könyvelő vagyok! címmel tartott egy mini előadást, amivel a felvételi előtt állók „belekóstolhattak” a nálunk élhető egyetemi valóságba is. A programot egy interaktív szimulációs játék zárta:  Bedzsula Bálint, az egyik legnépszerűbb fiatal oktató kollégánk játszott egy kis „menedzsmentet” a résztvevő diákokkal és néhány vállalkozó kedvű szülővel. A tavalyi nyílt napunkhoz képest idén már több mint másfélszer annyian voltak, a szünet utáni blokkon pedig kétszer annyian, mint az előző évben. Mi ezt úgy értékeljük, hogy tavalyhoz képest bőven a várakozások fölött teljesítettünk.

A játék a program végén egyfajta újdonság… Ez a GTK-n így szokás?

Igen. Az interaktív programelemek sajátos izgalmat visznek a GTK-s nyílt napokba. A játék népszerű, és egyben észrevétlen „szakmázás” is. A játékok jellemzően menedzsment témájúak.  Tavaly például egy repülőgép gyárat szimuláltunk: menedzsment szempontból azt néztük meg, hogy ha egy szervezetként próbálnak az érdeklődők együttműködni, hogyan lehet ezt minél hatékonyabban megoldani. Idén Bedzsula Bálint – oktatói csapatunk start-up és vállalati innováció szakértője - a tantárgyak teljesítésének rejtelmeibe vezette be a hallgatóságot egy szimulációs játékon keresztül. Bedzsula tanár úrnak szinte vérében vannak az innovatív megoldások, magam is sokat tanultam tőle. Az idei játék tanulsága az volt, hogy a diákok láthatták, mennyivel hatékonyabbak tudnak lenni, ha kooperálnak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy addig ne kezdjenek más folyamatokba, amíg az előzőek nincsenek lejátszva, vagy lezárva. Három nyertes csapatot hirdettünk és – nagy sikert aratva - óriás csokoládéval díjaztunk.

Ahogy az előadások és a játék között az érdeklődők között körbejártam, azt tapasztaltam, hogy nem csak a Gazdaságtudományi Kar iránt érdeklődők maradtak végül nálatok. Te is így láttad?

Igen. Voltak, akik a műszaki menedzser képzés iránt érdeklődnek, aminek az a sajátossága, hogy a GAMF és a GTK közös képzése. Sokan maradtak közülük és végighallgatták előadásainkat, majd részt vettek a játékban is.

Szerinted mi a Neumann János Egyetem igazi húzó ereje? Pázmándi Kinga dékán asszony a nyitó előadásában elmondta, hogy ugyan a GTK egy viszonylag új Kar itt Kecskeméten, de az oktatói gárda összeszokott csapat, határozott elképzelésekkel, nagy tapasztalattal, több évtizedes oktatási múlttal. Azt gondolom, hogy ez eleve komoly vonzó erő lehet.

Ez bizonyára így igaz. Sajátos, nem gyakori, amikor egy új helyzetbe összeszokott, a csapatmunkában erős, tapasztalt kollektíva érkezik, ezzel bizony sok időt meg lehet spórolni a minőségi dolgok felépítésénél.  Az egyik legnagyobb erősségünknek csakugyan azt tartjuk, hogy elkötelezett módon minőséget képviselünk és minőséget kérünk számon - ezzel a nálunk szerzett diploma értékét erősítjük. Ebben nem kis segítség, hogy valóban „fél szavakból” értjük egymást, remekül tudunk kooperálni, és számíthatunk egymásra. Hiszünk abban is, hogy a magas minőség megkövetelése nem azonos a hallgatók gyötrésével. A humánus, hallgatóbarát oktatási módszerekkel ugyanoda vezet az út, csak talán kevesebb fölösleges kerülővel.

Ha már itt tartunk… Igaz, hogy a GTK fiatal Kar Kecskeméten, de a hallgatók között már most vannak Kiválósági Ösztöndíjasok. Mennyire lehet azt leszűrni, hogy a nyílt napon az érdeklődők mit tudnak az Egyetemről, a Karról?

Ahogy beszélgettem a szülőkkel és diákokkal, úgy láttam, hogy sokat tudnak már rólunk és sokan elkötelezettek is. Teljesen rendben van, ha tájékozódnak, megnézik a szóba jöhető további lehetőségeket, és megfontolt döntést hoznak. Bízunk benne, hogy a keresgélés, tájékozódás után is minket fognak választani. Úgy látom, sokan már most úgy érkeztek a mai napra, hogy nagyon szilárd elképzelésük van arról, hogy miért szeretnének nálunk továbbtanulni. A GTK jelenleg három gazdaságtudományi alapszakot futtat. Ezek a gazdálkodás és menedzsment, nemzetközi gazdálkodás és pénzügy és számvitel alapszak. 2019 őszétől viszont elindítjuk negyedik alapszakunkat is a kereskedelem és marketinget. A mesterképzésben az idén indult magyar nyelvű MBA szakunkkal betörtünk az országos élvonalba, ez bizony páratlan siker, aminek reményeink szerint eljut a híre minden érintetthez.

Ez volt most a GTK idei első nyílt napja. Lesz még egy-egy alkalom december 12-én és január 16-án, valamint az Educatio Szakkiállításon január 10-12 között is találkozhatnak veletek az érdeklődők. E mellett egy intenzív roadshow keretén belül is járjátok a környező településeket...

Így van. A december 12-i nyílt nap több szempontból is sajátos esemény lesz. Először is nem délelőtt, hanem délután tartjuk, ami nem véletlen. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szülők is el tudjanak rá jönni, s azok is, akik az MBA (Master of Business Administration) mesterképzésünk iránt érdeklődnek. Az ilyen nyílt napok sokat segíthetnek a szülőknek a felvételi körüli családi dilemmák feloldásában, és az iskolapadba felnőttként „visszaülő” érdeklődőknek is, akik a legrangosabb üzleti mesterképzés, a nem csak közgazdászok számára elérhető MBA iránt érdeklődnek. Emellett természetesen az ilyenkor szokásos középiskolai roadshowk is tartanak még.  Várhatóan az idén közel ötven iskolába jutunk el, miközben tanítunk is, nemsokára indul a vizsgaidőszak, és emellett éljük az egyetemi hétköznapokat. Az egyetemen beiskolázási időszak talán a legkeményebb az oktatók számára is. Az idén nagy öröm a számunkra, hogy több középiskola célzottan keres minket, érdeklődnek irántunk.

Kicsit visszatérve a mesterképzésekre… Ha a hír igaz, akkor abban is gondolkoztok, hogy a GTK mesterképzésekben is bővülni fog.

Két mesterképzést akkreditáltunk az ide érkezésünkkor. Az MBA  képzés már fut, a másik mesterszak, a nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szak indítását eredetileg is 2019-re terveztük. Ennek célja az volt, hogy az egyetemi tanulmányok folytatásaként megfelelő mester szintű továbblépést biztosítsunk a saját hallgatóinknak, és azoknak az érdeklődőknek is, akik esetleg máshol szerezték alapképzési diplomájukat. Mindkét mesterszak igen népszerű a munkapiacon. A képzések kialakításánál ahhoz is alkalmazkodtunk, hogy tapasztalataink szerint az alapszakot követően a hallgatók nagyrésze elhelyezkedik, és már rendszeresen dolgozik. Éppen ezért az alapszakjaink nappali, míg a mesterszakjaink levelező formában futnak.