Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Mi, fiatalok alapozhatjuk meg a jövő innovációit”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Varga Bence Karunk végzett gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, aki duális képzésben az MKB Banknál töltötte gyakorlatát. Tanulmányai alatt kiemelkedő teljesítményt nyújtott. TDK-zott, az MNB ösztöndíjasa volt, ötletpályázaton nyert, chilei tanulmányúton vett részt, MKT alapító elnök volt és azóta több sikeres start-up vállalkozást is alapított. Bencével egyetemi éveiről és jövőbeni terveiről beszélgettünk.

 

Egyetemi éveid alatt figyelemre méltó teljesítményt nyújtottál. Amikor középiskolás korodban szakot választottál, mennyire volt tudatosan megtervezett lépés ez a részedről?

Semmilyen gazdasági előképzettséggel nem rendelkeztem, és Kecskemétre is az ország másik feléről érkeztem - viszont mindig is vonzott az ismeretlen, az abban rejlő kihívások. A szakra duális képzési formában jelentkeztem, ebből adódóan hamar meg kellett tanulnom beosztani a rendelkezésemre álló időt, hiszen míg más hallgatók a vizsgaidőszak alatt teljes idejükben a vizsgára készültek, nekem dolgoznom is kellett.  Viszont itt fontos megjegyeznem, hogy a legtöbb sikeres vizsgámat részben a gyakorlati helyen megszerzett plusz ismereteimnek köszönhettem.


Mit gondolsz, mi a siker titka? Mivel tudnád a most végzős középiskolásokat bátorítani és motiválni?

Számomra az egyetemi éveknek több fontos tanulsága is volt. A középiskola rendszeres számonkéréseihez képest az egyetemi időszak sokkal nagyobb önállóságot követel meg a hallgatóktól. Az egyik legfontosabb értékké az idő válik, és aki nem tanulja meg a rendelkezésre álló időt megfelelően beosztani, már az első vizsgák során – ahogy az élet minden más területén is – nehézségekbe ütközhet. Az elsőéves kihívások sikeres leküzdésében jelentős szerepe volt a hallgatói- oktatói támogatásnak is. A megugorhatatlannak tűnő akadályoknál segítséget kértem hallgatótársaimtól, oktatóimtól, és én is segítséget nyújtottam azoknak a hallgatótársaimnak, akik támogatásra szorultak egy-egy nehezebb feladat kapcsán. Szintén fontos tanulság, hogy a megfelelő alapokat biztosító elméleti tudás csakis akkor jelent valódi értéket, ha a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk azt. Az MKT NJE stratégiai célkitűzései között is ezek a motívumok jelennek meg, hiszen a szervezet fő célja, hogy egy olyan szakmai közösséget alakítson ki, ahol a hallgatók egymást támogatva, olyan gyakorlati tudással egészíthetik ki az egyetemen tanultakat, amelyek biztos alapot képeznek a tagok sikeres jövőbeni karrieréhez.


Februárban vehetted át a diplomádat. Egyetemi éveid alatt és azóta is több startup alapító tagja vagy. A járvány alatt, legújabb vállalkozásodként a hazai fémipari vállalatok piacszerzését segítő start-upot indítottatok, a szintén NJE-n végzett Tősér Mátéval. Mi adta az ötletet ehhez?

A chilei utazásom és a duális gyakorlat alatt betekintést nyerhettem Magyarország és Chile vezető startup akcelerátoraiba. Ezekben az innovációs laborokban korai fázisú startupok növekedését, mentorálását figyelhettem meg. Az ott töltött időszak alatt elhatároztam, hogy a szerzett tapasztalatokkal felruházva, én is szeretném kivenni a részemet valamelyik iparág innovációs reformjában. A járvány alatti időszak minden iparágban új kihívásokat, de egyben lehetőséget teremtett arra, hogy az eddigi folyamatokat újra gondoljuk, és részben, vagy teljes egészében sokkal hatékonyabb digitális megoldásokkal váltsuk ki. Egy baráti beszélgetés során sikerült felismernem egy olyan piaci rést, amelynek kitöltésével gyors és hatékony megoldást nyújthatunk számos hazai fém –,  de akár más iparágban szereplő vállalatok számára is. Miután megbizonyosodtam a piaci igényről, rögtön belevágtam az ötlet megvalósításába, amellyel a hazai vállalatok szabad kapacitásának lekötésével már az első hónap után jelentős eredményeket sikerült elérnünk. Jelenleg egy másik fontos projekt üzleti irányításában is részt veszek, az Eddie nevű startuppal azon dolgozunk, hogy a kiterjesztett valóság segítségével élményszerűbbé és interaktívabbá tegyük a diákok tanulási folyamatát. A startuppal több ismert versenyen és műsorban, köztük a Cápák között-ben is részt vettünk, ahol sikerült befektetést szereztünk Balogh Leventétől, a Szentkirályi Magyarország Kft. elnökétől.


Szerinted mi a kulcsa a sikeres vállalkozásnak?

Meglátásom szerint egy vállalkozás sikere legfőképp a termék, vagy szolgáltatás mögött álló csapatban rejlik. Amennyiben a csapat rendelkezik a szükséges elhivatottsággal és szakmai tudással, minden lehetőség adott, hogy a vállalat sikeres legyen. Egy startup fő mozgatórugója a folyamatos tanulás, ügyfelek igényeinek teljes körű megismerése és hatékony kiszolgálása.


Az egyetemi tanulmányaid során, ha ki kéne emelni egy-két tárgyat, ami a céljaid elérésében segített, akkor melyek lennének ezek?

Nehéz kiemelni egy-két tárgyat, hiszen az üzleti életben egy átfogó gazdasági tudásra van szükség ahhoz, hogy minden új helyzetben meg tudjuk állni a helyünket. A legtöbb tárgyat hasznosítani tudtam az eddigi karrierem során: ilyen volt az üzleti kommunikáció órán tanult tárgyalási technikák éles helyzetekben történő bevetése, vagy a vállalati pénzügyek órán elsajátított pénzügyi tervezés alkalmazása a befektetés szerzés során.


Végezetül beszélnél a jövőre vonatkozó elképzeléseidről? Tervezed, hogy folytatod mesterszakon vagy inkább most kipróbálod magad a munka piacán?

A duális gyakorlatom után álláslehetőséget kaptam, amelyet részmunkaidőben fogadtam el annak érdekében, hogy folytatni tudjam a tanulmányaimat. Az ELTE Pénzügyi mesterszakára adtam be a jelentkezésemet és nagy örömömre, felvételt is nyertem. Emellett igyekszem a fent említett projekteket is sikerre vinni, hiszen úgy gondolom, hogy mi, fiatalok alapozhatjuk meg a jövő innovációit.