Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Maczelka Gáborral, karunk hallgatójával beszélgettünk sportról és tanulásról

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Maczelka Gábor, karunk Gazdálkodási és menedzsment szakos, harmadéves hallgatója. Nem csak tanulmányaiban, de a sport területén is tehetséges, szorgalmas. A KTE - jelenleg NB III - csapatában játszott több évig, majd mellette idén elszegődött az NB-II-es Scoregoal Futsal Klubhoz, ahol második helyen zárta a csapat a szezont, nem kis mértékben Gábor góljainak köszönhetően. Interjúnkban sportról, tanulásról, jövőbeni tervekről beszélgettünk.

 

Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója vagy az NJE GTK-nak. Miért éppen erre a szakra esett a választásod?

Már középiskolás koromban, az ÁFEOSZ-ban megismerkedtem a közgazdaságtannal, ezáltal elkezdett érdekelni, hogy felnőtt koromban is ezzel foglalkozzak. Erre a választásomra ösztönzően hatott, hogy az Antolin Hungary Kft.nél sikeresen felvettek duális képzésre, így az elméleti anyagok elsajátítása mellett, a gyakorlatban is megtapasztalhatom az iskolában tanultakat.

 

Tanulmányaid során mit érezel most a legnagyobb kihívásnak?

A legnagyobb kihívás számomra szerintem az előttem álló projektfeladatban rejlik. Célom, hogy felvételt nyerjek a számomra legközelebb eső modulra, majd ezek után el kell döntenem, hogy miről is szeretném írni a szakdolgozatomat. Ezek mellett nagy kihívás az is, hogy összeegyeztessem mindig a tanulmányaimat a sporttal, illetve maradjon időm a családomra is.

 

Az egyetem mellett komolyan sportolsz is. Hogyan tudod összeegyeztetni az edzéseket és a tanulást?

Az edzéseim általában esténként vannak, így az órákra nagy többségében mindig be tudok járni. Igyekszem odafigyelni a tanórákon, így kevesebbet kell tanulnom otthon.

Egyszerre játszol futball csapatban és futsal klubban is. A laikusoknak hogyan tudnád összefoglalni a két sportág közötti különbséget?

A legszembetűnőbb eltérések a pálya, a kapu és a labda méretével kapcsolatosak.  A laikusok azt gondolják, hogy mindkettő foci, de más-más sportágakról beszélünk. A futsalban gyorsabb, pörgősebb a játék, gyakorlatilag 4-5 másodperc alatt is el lehet jutni az ellenfél kapujáig. Ezáltal a gólszerzési lehetőségek mindkét oldalon nagyon magasak. Míg a labdarúgásban labdajáratásokkal, ívelésekkel, keresztlabdákkal, beindításokkal, cselekkel igyekszünk feltörni a védelmet, addig a futsalban kombinációkkal, forgásokkal, pontrúgásokkal próbálkozunk.

 

Mik a sportban és a tanulmányaid során azok az állomások, tervek, amiket mindenképpen szeretnél elérni, megvalósítani?

Tanulmányaimat illetően gondoltam már a mesterképzésre is, a legfontosabb állomás a szakmai gyakorlat, illetve a szakdolgozat teljesítése. Miután végeztem a nappali képzéssel, szeretnék munkába állni. Amíg összeegyeztethető, szeretnék minél magasabb szinten futballozni, illetve futsalozni. A futballcsapatnál kezd egy komolyabb légkör kialakulni, célunk a magasabb osztályba való feljutás. A futsal csapatunk pedig nem kis büszkeségünkre szeptembertől NB1-ben játszhat, ezért célunk, hogy a jövőben be tudjuk bizonyítani, igen is van helye Kecskeméten egy magas szintű futsal csapatnak.