Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Közgazdasági diploma a Neumann Egyetemen: életre szóló befektetés rövid megtérüléssel

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A pályaválasztás előtt állók óhatatlanul találkoznak azzal az állítással, hogy a drága diplomával szemben az egyik vagy a másik szakma megszerzése könnyebb, gyorsabb, ráadásul egyre nagyobb igény van rá – és ez mindig is így lesz. Ezek az érvek téves pályára terelhetnek bennünket, de szerencsére könnyű ellenőrizni őket. Vessünk hát rájuk egy pillantást szakértői szemmel!


Jövedelemelőny: miért éri meg

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy a hivatalos statisztikák szerint a különböző iskolai végzettséggel rendelkezők milyen fizetésre számíthatnak ma Magyarországon.

Ennek értelmében

  • középfokú végzettséggel havi 240 ezer
  • BSc diplomával ez 370 ezer
  • MSc diplomával közel 510 ezer Ft lesz a bruttó jövedelmünk.

Ezek természetesen átlagok, azaz a különböző képzési területek, eltérő régiók, eltérő életszakaszok és személyes lehetőségek miatt az egyéni jövedelmek akár jelentősebben is eltérhetnek. De az azért nyilvánvaló, hogy a felsőfokú oktatás választása egyben a szellemi munka választását is jelenti. Meg az is nyilvánvaló, hogy az utóbbi évek adatai szerint ezek a jövedelem különbségek tartósak.

Röviden: ha jól akarsz keresni, akkor irány az egyetem!

Elhelyezkedési esélyek

Hogy további adatokkal folytassuk, a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint az egyetem elvégzése után

  • 1 évvel 9,5%,
  • 3 évvel 5,5%,
  • 5 évvel 3,1%

a munkanélküliek aránya, miközben a teljes magyar népesség körében ez hozzávetőlegesen 10%.

Az pedig még beszédesebb, hogy a diplomát szerzők mintegy 30%-a a végzés után 1 hónapon (!) belül munkát talál. Ráadásul a 80%-uk a diplomájának megfelelő szakterületen teszi ezt, és közel háromnegyedük hosszú távú, biztos szerződést kap.

A diplomások elhelyezkedési esélyei tehát még az átlagot tekintve is rendkívül jók. Természetesen a keresettebb szakok diplomáival még könnyebb a dolguk – márpedig a gazdaságtudományi diplomák biztosan keresettek (erről egy későbbi blogbejegyzésben még részletesebben is írunk).
Röviden: diplomával háromszor kisebb eséllyel leszel munkanélküli.

Közbevetőleg: kitekintés más országokra

A magyar diplomások jövedelemelőnye az OECD országokban mért átlaghoz képest is rendkívül magas. Az ábrán a közép és felsőfokú képzésekkel elérhető átlaghoz mért jövedelem eltérések láthatók.

Összefoglalva

A diploma jó befektetés, a Neumann-os gazdasági diplomával a zsebedben pedig évente bruttó 2,26 millió Ft-tal többet kereshetsz, mintha csak középfokú végzettséged lenne. Amennyiben MSc-s diplomád is van, akkor ez több, mint bruttó 4 millió Ft-ot jelent évente.


Dr. Tóth Tamás, egyetemi docens
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:

http://nfsz.munka.hu/engine.aspx?page=afsz_stat_egyeni_berek_2016
http://www.keepeek.com/Digital-Asset-Management/oecd/education/education-at-a-glance-2017_eag-2017-en#page106
https://www.felvi.hu/pub_bin/dload/DPR_gyorsjelentes_2013.pdf