Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Kinek ajánljuk?

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail


MBA képzés - Közgazdász mesterdiploma nem csak közgazdászoknak

A hazai szabályozás szerint az MBA-képzésbe való belépés feltétele alapfokozatú (főiskolai) végzettség birtokában legalább három év, mesterfokozatú (egyetemi) végzettség birtokában legalább kétéves szakmai gyakorlat. Ez azt jelenti, hogy a közgazdász alapvégzettségtől eltérő diplomások is jelentkezhetnek a képzésre (a felvételi követelményekről, a felvétel feltételeiről tájékozódjon a felvi.hu-n, illetve kérdezzen minket közvetlenül megadott elérhetőségeinken)


Kinek ajánljuk?

A közgazdász alapvégzettségű hallgatóink elmélyíthetik korábban megszerzett ismereteiket. Számukra tanulmányaik természetes folytatását jelenti az MBA mindhárom szakterületen. A modulok között található egy jellemzően pénzügyi irányultságú (MBA pénzügy és számvitel), egy jellemzően menedzsment szemléletű (MBA vállalati menedzsment), valamint a marketing ismeretek elmélyítését célzó képzés (MBA marketing).

A műszaki menedzser, mérnök és informatikus végzettségűek műszaki alapképzettségük előnyös kiegészítése lehet az MBA. A szakok közötti választást tekintve azt kell eldönteniük, hogy inkább menedzsment, pénzügy és számvitel, vagy marketing irányba specializálódnának. Az előbbihez az MBA vállalati menedzsment, utóbbihoz a marketing modult javasoljuk.

Matematikus vagy fizikus alapvégzettségűeknek leginkább az MBA pénzügy és számvitel modult javasoljuk. Itt használhatják ki ugyanis leginkább matematikai és modellezési képességeiket, és alapvégzettségük kiegészítésével értékes végzettséghez juthatnak, amelyeket akár pénzintézeteknél is kamatoztathatnak.

Az agrár területről érkezőknek elsősorban a vállalati menedzsment modult ajánljuk, hiszen ennek általános üzleti jellege, de egyben termelés- és szolgáltatásmenedzsment irányultsága az agrár alapvégzettség ideális kiegészítője lehet, ahogy a marketing ismeretek is hozzájárulnak a területen dolgozók sikeréhez.

A jogász alapvégzettségűeknek a menedzsment vagy pénzügy és számvitel irányultságú, valamint a marketing modult javasoljuk. Ők jogi alapismereteiket remekül kamatoztathatják, és a statisztikai ismeretek elsajátítása sem jelent nehézséget.

Az orvosi végzettségűeknek az MBA menedzsment, valamint marketing modult javasoljuk. Az ilyen típusú MBA-re  egyébként hagyományosan nagy számban járnak orvos végzettségűek is, hiszen ma már az egészségügy, illetve annak számos kiegészítő része részben üzleti terület, így az előmenetelnek fontos részévé vált valamilyen üzleti jellegű diploma megszerzése is.

A pedagógusoknak, vagy a társadalomtudományok egyéb területeiről érkezőknek szintén testre szabott lehet a vállalati menedzsment modul éppen úgy, mint a marketing. A vezetői ismeretek mellett jól hasznosulnak a kreatív adottságok, az MBA képzéssel szerzett tudás, és a diploma nyújtotta presztízs a szakmai kiteljesedés kiváló eszköze lehet.