Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Kecskeméti MBA: ahol az üzleti élet karmestereit képezik

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

 

Hazai és multinacionális vállalatok vezető menedzserei, pénzügyi, adóügyi, számviteli, HR-es és marketing-vezetők, saját cégüket irányító vállalkozók… Egy elitklub, melynek ma már jóval több, mint 100 tagja van: a kecskeméti Gazdaságtudományi Kar MBA-képzésének hallgatói – az üzleti élet karmesterei.

 

A világ legtöbbre értékelt üzleti diplomáját adó MBA (Master of Business Administration) képzéseknek közel negyedszázados hagyománya van már Magyarországon. Ez a speciális vezetői felkészítést adó, évtizedek külföldi tapasztalataira építő mesterszak elsőként az ország gazdaságtudományi képzésekkel foglalkozó elit-egyetemein indult el – a kecskeméti GTK-n 2018-ban vált elérhetővé. Az érdeklődés hatalmas volt: már az első évfolyam jelentkezőinek száma az MBA országos toplistájának harmadik helyét hozta el Kecskemétnek. A hallgatók száma 2019-ben tovább növekedett, a 2020-ban induló képzésre pedig közel ötven újabb érdeklődő jelentkezett.   

 

E példa nélküli siker, véli dr. Pázmándi Kinga, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, alapvetően három tényezőre vezethető vissza. „A kecskeméti MBA képzési rendjét azoknak a tapasztalatoknak alapján alakítottuk ki, amit az utóbbi húsz évben, más gazdasági karokon már megszereztünk. Olyan tárgystruktúrát kínálunk, amely - magyar nyelven, és nem csak a gazdasági alapképzettséggel rendelkezők számára - az üzleti élet minden területén friss, aktuális, gyakorlat-orientált tudás megszerzését teszi lehetővé. Mindezt egy olyan képzési rend keretében, mely az órák a szombati napokra való koncentrálásával, a tananyagok, segédletek teljeskörű, külön térítés nélküli elérhetősége és a vizsgákra való felkészítés biztosítása mellett a hallgatók számára az idővel való optimális gazdálkodást teszi lehetővé. Kecskemét, a közép-magyarországi régió központja, az ország egyik legdinamikusabb fejlődő térségének szíve nem csak közlekedés szempontjából ideális hely az MBA-képzéshez (minden irányból könnyen megközelíthető), de a kar által kínált oktatási feltételek miatt is.

 

A kecskeméti, két éves MBA-képzés kizárólag önköltséges formában indul, díja félévenként 280 000 Ft. dr. Németh Edit oktatási dékánhelyettes szerint ezt a hallgatók a Kar által nyújtott tudás értékével arányosnak, mindenekelőtt azonban jó befektetésnek tartják: közismert, hogy az MBA diplomát a piac nagyra értékeli, az MBA diplomával rendelkezők havi bruttó átlagjövedelme a Diplomás Pályakövető rendszer adatai szerint már 2018-ban a havi 900 000 forint felé közelített. A hallgatók a képzés második évében különböző specializációk - pénzügy és számvitel, vállalati menedzsment, marketing – közül választhatnak, mely már célirányosan saját szakterületük tárgyait állítja a középpontba. „Ezt hallgatóink különösen fontosnak tarták: az első év, szélesebb spektrumú alapozása után konkrét problémák megoldására készítjük fel a szakembereket”.

 

A Gazdaságtudományi Kar MBA mesterképzésére a 2020-as pótfelvételi eljárás keretében a felvi.hu E-felvételi rendszerében a jelentkezésre irányadó szabályok szerint, a jelentkezési űrlap kitöltése és a szükséges dokumentumok feltöltése mellett 2020. augusztus 9. éjfélig lehet jelentkezni. A jelentkezőkkel való szakmai és motivációs beszélgetésére augusztus 14-18. között kerül sor, amelyről augusztus 10-e után e-mailben értesítjük a felvételizőket. A felvételi beszélgetésen személyesen és online formában is részt lehet venni.