Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Jövőbe mutató kurzust indít az MNB és a GTK

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Magyart Nemzeti Bank és a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara Fenntartható Pénzügyek címmel indít tantárgyat a tavaszi félévben.

 

Miért a Tesla a legnagyobb értékű autógyártó a világon? Jó ötlet szénerőművekbe fektetni a megtakarított pénzünket? Mi köze van a bankoknak a klímaváltozáshoz? Mitől zöld egy kötvény? Az ebben a félévben induló Fenntartható Pénzügyek tantárgy ezekre és az ehhez hasonló kérdésekre adja meg a választ a téma iránt érdeklődő gazdasági és műszaki beállítottságú hallgatók számára.

Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője és a tantárgy egyik oktatója szerint a fenti kérdések nemcsak érdekesek, hanem olyan fontos összefüggéseket takarnak, amit a jövő gazdasági vezetőinek és szakembereinek érteniük és ismerniük kell amennyiben sikeresek akarnak lenni területükön. A világban zajló globális megatrendek ugyanis olyan irányba mutatnak, hogy a környezeti-társadalmi fenntarthatóság szemlélete és a gazdaság, a pénzügyek és az üzleti élet elválaszthatatlanul összefonódik.

Papp Dávid, a Magyar Nemzeti Bank vezető szakértője és a tantárgy koordinátora, úgy véli, hogy a kurzus során elsajátított ismeretekkel felvértezve a hallgatók jelentős előnyre és lehetőségekre tehetnek szert további tanulmányaik során és a nemzetközi, illetve a hazai munkaerőpiacon. Már most hiány mutatkozik ugyanis az ezirányú tudással rendelkező szakemberekből.

A tantárgyra a téma iránt érdeklődő és az előadásokon aktívan részt vevő gazdasági és műszaki beállítottságú hallgatókat várnak. Jelentkezni a Neptun rendszeren keresztül a kurzus felvételével lehet.