Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Jó hangulatú MBA-felvételi Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail


Május 25-én sikerrel zajlottak le a Neumann János Egyetem kecskeméti Gazdaságtudományi Karán ősszel induló MBA-képzés felvételi vizsgái. A tervek szerint 2018 őszétől közel hetven szakember kezdi meg tanulmányait Kecskeméten, mely számukra a nemzetközileg is kiemelkedő presztízsű Master of Business Administration mesterfokozat megszerzését teszi lehetővé.


Pázmándi Kinga, a Kar dékánja megerősítette, hogy élénk érdeklődés kísérte a kecskeméti MBA képzés elindítását: a több, mint hatvan jelentkező országos szinten is kiemelkedőnek mondható. „A felvételi vizsgák megerősítették: nagy a várakozás a képzéseink iránt. Egyúttal az is kiderült, hogy a régióban sok olyan szakember található, aki szakmai előmenetele érdekében, vagy csak ismereteik tárának bővítése okán szeretne – ahogy az egyik jelentkezőnk fogalmazott – újra az iskolapadba ülni.”

Németh Edit, a Kar oktatási dékánhelyettese elmondta, jelentkezők szinte valamennyien a régióból érkeztek, de azért jött érdeklődő Egerből, Debrecenből, Budapestről is. „Ahogy a vizsgák során kiderült, komoly húzóerő a leendő hallgatók számára a képzés a munka-és lakóhely közelsége, ám többen is vannak, akiknek az ország távolabbi pontjairól is megéri majd eljárni a máris magasra értékelt kecskeméti  MBA-re.” Az üzleti-gazdasági élet minden területéről jöttek érdeklődők, akik között eredeti végzettségük szerint volt könnyűipari-, agrár-, építő-, kohó-, jármű- és villamosmérnök, biológus, tanító és tanár, politológus, jogász, rendőrtiszt, informatikus. A dékánhelyettestől megtudhattuk azt is, hogy a jelentkezők közül azok, akik munkahelyi vagy családi elfoglaltságuk miatt nem tudtak részt venni a pénteki felvételi vizsgán, élhetnek még a pótfelvételi vizsga lehetőségével – erre várhatóan június közepén sor kerül.

A vizsgák három felvételi bizottságban folytak: egy-egy jelentkező meghallgatására 15-20 perc jutott. „Az MBA felvételi némiképpen eltér attól, amit szokásos módon a felvételi vizsgáról gondolnak. Az MBA képzés nem csak közgazdászoknak meghirdetett üzleti mesterképzés, és ide már a gyakorlati életből érkeznek a felvételizők. Így nem a jelentkezők közgazdasági tudását szerettük volna felmérni, hanem előképzettségükről, szándékaikról, motivációjukról képet alkotni” – árulta el Tanács János egyetemi docens, a GTK Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszékének vezetője, az egyik vizsgabizottság elnöke. „Az volt a benyomásunk, hogy mindenki, aki a képzésre jelentkezik, eltökélt a tanulás iránt, fontosnak tartja szakmai horizontja kitágítását, az új, naprakész üzleti-gazdasági ismeretek megszerzését. Ezért készek komoly áldozatot is hozni: talán a leendő hallgatók ötöde-hatoda esetében vállalja át a munkáltató a képzés költségeit.” Ehhez igazodóan természetesen magasak a hallgatói elvárások is.

Mint a beszélgetések során kiderült, a legtöbben olyan, gyakorlat-orientált képzést várnak, mely „életközeli” tudást, a napi munka során hasznosítható ismereteket ad át. Nem csak az alapdiploma megszerzésekor elsajátított gazdasági ismeretek felfrissítése a céljuk, de a „magasabb szintre lépés” is. Az MBA-tól a jelentkezők azt várják, hogy olyan korszerű és modern üzleti képzést kapjanak, ami segíti majd saját cégük, vállalkozásuk piaci kibontakozását.  Sokan számolnak a modern oktatási technológiák alkalmazásának előnyeivel is. Az, hogy az előadások elektronikus tananyagként, akár utazás közben is nézhető-hallgatható formában is rendelkezésre állnak majd, nagyban megkönnyíti a munka melletti tanulást. Mindez sokak számára megnyugtató volt. Mint ahogyan az is, hogy a képzés szeptemberben (az eddigi a jelentkezési- és felvételi adatok alapján) biztosan elindul majd.

A nagy népszerűségnek örvendő MBA-képzésre (pótfelvételi eljárás keretében) augusztus elején még azok is jelentkezhetnek, akik a februári felvételi határidőig ezt az általános felvételi eljárásban nem tették meg. Nyáron, a pótfelvételi jelentkezéssel tehát még lesz lehetőség csatlakozni a kecskeméti „MBA családhoz”, ebben a megadott elérhetőségeken, és az MBA telefonos forródrótján ( +36 (30) 811 26 87) készséggel adnak információt a GTK munkatársai és a kari vezetés.  Ahogyan Pázmándi Kinga dékán fogalmazott: „a kollégáimmal azon dolgozunk, hogy a régió gazdasági képzési kínálatából mindezidáig hiányzó, így hiánypótló mesterszak révén az ország egyik legmodernebb, rangos üzleti képzése a leendő csúcsmenedzserek számára Kecskeméten is elérhető valósággá váljon.”  Az egyetem, akárcsak a leendő hallgatók, lelkesen készül az évkezdésre, mikor szombatonként folytatódik majd az a jó hangulatú „kaland”, amibe május 25-én belekóstolhattak a felvételizők.