Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Játékos oktatási eszközök, üzleti szimulációk a felsőoktatásban

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail
A bejegyzés érvényessége lejárt!

A gamifikáció az általános és középiskolai oktatásban korábban megjelent, de fokozatosan teret nyert az egyetemi képzés keretei között is. Minden olyan módszert, ami a hagyományostól eltérően a tanulók bevonását, interaktivitását célozza az "élményalapú oktatás" körébe sorolhatunk, ezen belül pedig a játékos elemeket is alkalmazó módszerek tartoznak a gamifikáció témakörébe.

A közelmúltban karunk Marketing és üzleti kommunikáció tanszékének vezetője, Dr Tessényi Judit kapcsolódott be az EcoSim által szervezett workshopba, melynek keretében a legújabb üzleti szimulációkat ismertették és egyúttal a résztvevők ki is próbálhatták, hogyan felelnének meg a szállodaiparban stratégiai menedzserként.

A legújabb szimulációknál, mint pl. az FMCGame, a játékosok egy elképzelt, FMCG vállalat irányítását vehetik át, mint a menedzsment tagjai. A vállalat három különböző célcsoport számára (kisboltok, szupermarketek, HoReCa) összesen három termékcsoportot gyárt (üdítőital, gyümölcslé és energiaital). A szimulációt lehetőség van bármelyik licenc keretein belül ingyen is kipróbálni. Ez olyan web-alapú alkalmazás, ami modellezi egy virtuális vállalat gazdasági működését és folyamatait egy választott iparágban. A játékosok az Igazgatótanács nevében hoznak stratégiai döntéseket a vállalat sikeres működése érdekében olyan területeken, mint a pénzügy, marketing, HR, értékesítés és termelés.

A szimulációkkal a diákok a döntéshozók bőrébe bújhatnak és testközelből megtapasztalhatják, hogy milyen kihívásokkal szembesülhet egy vállalat egy kompetitív piacon. A valóságot modellező döntéseik során az órán megszerzett tárgyi tudásukat gyakorlati tapasztalattá formálják.

"Igazán izgalmas volt a programot rögtön élesben kipróbálni és örömmel jelentem, hogy eredményesség szempontjából rögtön az elsők között szerepeltem. Azt persze nem állítom, hogy rám lehet rögvest bízni egy szálloda és sípálya eligazgatását, de a szoftver oktatásba történő kipróbálását és alkalmazását mindenképp." - mondta el a programról a tanszékvezető asszony.