Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Január 15-én ismét Nyílt nap a Neumann Gazdaságtudományi Karán

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A rendkívül sikeres novemberi rendezvény után január 15-én ismét Nyílt napot rendez a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara – a felvételi időszakban ez lesz az utolsó alkalom arra, hogy az érdeklődő középiskolások és szülők az új Kecskeméti Campus épületében, közvetlenül kapjanak tájékoztatást a képzésekről, a Kar által kínált lehetőségekről.

 

Mint arról az Eduline a felvételi eredmények összegzése után júliusban hírt adott, 2019-ben is taroltak a gazdasági képzések: felvételizők közel 20 százaléka (több, mint 31 000 jelentkező) ilyen típusú képzést jelölt meg első helyen, közülük a gazdálkodási és menedzsment alapszakra több, mint tízezren adták be jelentkezésüket, a második legnépszerűbb szakra, a kereskedelem és marketingre pedig több, mint 7400-an. Hasonlóan nagy volt az érdeklődés a keresztféléves, 2020 februárjától induló gazdasági mesterképzések iránt is: itt a vezetés és szervezés lett a listavezető, de a legnépszerűbb ötbe bekerült a pénzügy is.

Mindez Pázmándi Kinga, a GTK dékánja szerint azt mutatja, hogy a gazdaságtudományi képzések népszerűsége továbbra is töretlen maradt. A legnépszerűbb gazdasági szakokon végzett friss diplomások iránti munkaerő piaci igény sem csökken, a felvi.hu a diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján összeállított anyaga szerint a gazdaságtudományi alapképzésben szerzett diplomával rendelkezők jó átlagban 370-420 000 Ft körüli bruttó induló fizetéssel számolhatnak. Ez, emeli ki a dékán, jóval több, mint például amit az agrárterületen (260-290 000 Ft), a bölcsészet (240 00-280 000 Ft) vagy a társadalomtudományok (250-320 000 Ft) esetében a hazai egyetemeken végzettek zöme számára a munkaerőpiac kínálni tud.

Kecskeméten, a Neumannon már a legnépszerűbb gazdasági alapszakok – Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing, Pénzügy és számvitel és Nemzetközi gazdálkodás – mindegyike elérhető, ECO ösztöndíjai,duális képzési programja pedig nem csak az itteni diplomaszerzés költségeinek viselésében jelenthetnek nagy segítséget, de utóbbi a munkaerőpiac részéről nagyra értékelt szakmai gyakorlat megszerzését is lehetővé teszi – már az egyetemi évek alatt. 2020-tól a FOSZK keretében a gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing valamint pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzések is elindulnak a GTK-n – ezekre azoknak érdemes jelentkezni, akik asszisztensi, ügyintézői, szervezői és irodai adminisztrátori munkakörökben szeretnének elhelyezkedni, vagy kedvező tovább haladási feltételekkel egyetemi alapszakon folytatnák tanulmányaikat.

Ezek a kérdések állnak majd a január 15-én, 9.30-kor kezdődő Nyílt nap középpontjában is, melynek keretében 10.00 órátólelőször tájékoztatókra kerül sor, majd 11.15-től egy, a duális képzésekkel foglalkozó kerekasztal-beszélgetésre. A szünetben lehetőség lesz az épület bejárására, játékra, a programok előtt és után pedig kérdések feltételére és az oktatókkal, hallgatókkal való közvetlen konzultációra is.

A szervezők nem csak az egyetemi továbbtanulásról való döntés előtt álló középiskolásokat és szüleiket, tanáraikat várják, de a közép-magyarországi régió vállalkozásainak, az itt diplomát szerzők leendő munkáltatóinak képviselőit is, akik ugyancsak első kézből szerezhetnek információkat az ország egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságtudományi karán folyó szakmai munkáról, oktatási feltételekről.