Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Hét GTK-s a KEFO Motorsport csapatában

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Bernát Sarolta vagyok a Neumann János Egyetem harmadéves hallgatója nemzetközi gazdálkodás szakon. Emellett a KEFO Motorsport egyik tagja. A csapat jelenleg hét Gazdaságtudományi Karos hallgatóval büszkélkedhet.  

A részleg, amiben dolgozunk az úgynevezett PR (Public Relations) csoport. Itt zajlik a csapat médiafelületeinek (Facebook, Instagram oldalaink és a honlapunk) kezelése, a csapat ruházatának megtervezése, plakátok tervezése, toborzás, rendezvények szervezése, valamint olyan cégek felkeresése, akik szívesen támogatnának minket. 

Sokan azért is csatlakoznak hozzánk, hogy egy közösséghez tartozzanak és kipróbálják magukat különböző területeken, illetve tapasztalatot szerezhessenek. 

Csapattársaimmal beszélgettem, hogy akik a GTK-n tanulnak, hogyan élik meg ezeket az eseményeket, miket tanulnak, és hogyan válnak részévé egy ilyen motorsport csapat életének, hogyan segítik saját és társaik fejlődését. 

Elsőként Kalmár Annát kérdeztem, aki másodéves egyetemista pénzügy és számvitel szakon. Jelenleg együtt készülünk az idei Business PlanPresentation versenyszámra. A készülést hamarosan el is kezdjük, hogy több időt fordíthassunk a gyakorlásra. Anna személyes tapasztalata: „Azért jelentkeztem a csapatba, mert szerettem volna egy közösséghez tartozni és emellett kipróbálni magam az élet különböző területein. Ezeket a csapatban dolgozás, kommunikáció és rendezvényszervezés részén tudtam megvalósítani. Emellett lehetőségem volt cikkeket, beszámolókat írni, tehát változatos feladatokból sosincs hiány.” 

A jelenlegi PR vezető Eke Adrienn, aki idén csatlakozott a csapathoz. Az ő feladata a PR csoport menedzselése, rendezvények megszervezése és azok lebonyolítása, feladatok/teendők kiosztása és ellenőrzése. Egy személyes kedvenc élményét is megosztotta: „Amikor csatlakoztam a csapathoz az első saját feladatom egy csapatépítő megszervezése volt. Én ezt egy kihívásnak találtam, ugyanis akkor még senkit nem ismertem a csapatból, akitől segítséget kérhettem volna. Így már itt az első alkalommal jó barátságokat kötöttem a csapaton belül.”  

Akik az egyetem nemzetközi gazdálkodás szakáról jöttek, nekik is a feladataik a szakukhoz kapcsolódnak, hiszen a fejlődés így a legdinamikusabb. A kezdeti cél sokaknál az, hogy az elméleti tudásukat gyakorlatba is átültethessék, amit a PR részleg biztosít is, hiszen heti és sokszor napi szinten is részt veszünk a csapat külső kapcsolatainak építésében, valamint a különböző rendezvényeken és események történő megjelenések szervezésében. A szakról Perge Debóra egyik élményét olvashatjuk: „Számomra külön plusz volt, amikor a tavalyi versenyszezonban Faragó Fannival együtt csinálhattuk a Business PlanPresentation részét a Formula Student versenyeknek, ahol részt vettünk. Ez egy kifejezetten gazdasági hallgatóknak szánt feladat, amiben egy saját, indulóban lévő vállalkozás üzleti tervét kellett 10 percben bemutatnunk egy szakértőkből álló zsűri előtt, nem mellesleg angolul, így nagyon sok előkészületet és munkát igényelt ez a versenyrész, azonban kifizetődőtt a rászánt időnk, az Alpe Adrián, ami a Horvátországban megrendezett verseny, 4.-ek, a magyarországi FSEast előversenyén pedig 1.helyezést értünk el.” 

A gazdálkodási és menedzsment szakról Márton Anna, harmadéves hallgató mesél az itt szerzett tapasztalatairól és az útról, ami ide vezette: „Általános iskolás korom óta mindig keresem a plusz lehetőségeket, amelyek által fejlődhetek. Így váltam a KEFO Motorsport csapattagjává 2020 elején. Nem is jöhetett volna jobb lehetőség, hiszen a közgazdasági szakma mellett érdeklődök a mérnöki feladatok, motorsport világa iránt is, és így a két irányt ötvözhettem. Másfél évig a PR részleg vezetőjeként tevékenykedtem, számos különböző kihívással szembenézve, emellett pedig az autó gyártási folyamataiba is bekapcsolódhattam, amely tökéletesen kiegészítette a kommunikációs és szervezési feladataimat, tükrözve az érdeklődési köröm kettősségét.” 

A hetekben lezárult tavaszi toborzás alkalmával csatlakozott a csapathoz egy új hallgató is a Gazdaságtudományi Karról, Gonda Sada, aki beszámol első véleményéről: „Én egy viszonylag új tagnak mondhatom magamat a KEFO csapatában, szóval jelenleg még sok tapasztalattal nem rendelkezem. Viszont azt már most elmondhatom, hogy hihetetlenül pozitív légkör fogadott a csapatban és lehetőségem nyílt az erősségeim kiaknázására, fejlesztésére. Kereskedelem és marketing szakos tanuló vagyok és azért jelentkeztem a csapatba, hogy az esetleges jövőbeli munkámhoz szükséges képességeimet fejlesszem és gyakorlatot szerezzek a szakmában. Természetesen az sem elhanyagolható, hogy eközben egy nagy Család részese lettem, ami életre szóló emlékekkel és sok új baráttal ajándékoz meg.” 

Azon hallgatóknak, akik többet szeretnének kihozni magukból és tele vannak tervekkel, mindig van lehetőségük a fejlődésre!