Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Használható tudás, aktív részvétel - Duális képzés a Magyar Nemzeti Banknál

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Magyar Nemzeti Bank elsők között csatlakozott a Neumann János Egyetem duális vállalati partnereihez és azóta évente átlagosan közel 40 duális hallgatót foglalkoztat. Az MNB amellett, hogy valóban aktív közreműködőként számít a duális gyakorlatukat végző diákokra, a program sikere érdekében fontosnak tartja a hallgatók visszajelzéseit is. Az Egyetem három harmadéves, gazdálkodási és management alapszakos duális hallgatójával, Borics Kirával, Kovács Rebekával és Sándor Nicolaus-szal beszélgettünk az MNB-nél megszerzett gyakorlati tapasztalataikról.

 

Miért a Magyar Nemzeti Bankra esett a választásotok a duális képzés gyakorlati helyszíneként?

Borics Kira: Mindenképpen egy kiemelt presztízsű céget vagy intézményt kerestem, a másik szempont pedig az volt, hogy Budapestre mehessek, mert szerettem volna kimozdulni Kecskemétről.

Sándor Nicolaus: A célom az volt, hogy egy nemzetközileg is ismert és elismert intézményhez kerülhessek be. Egy ország jegybankjáról pedig mindig, mindenhol tudják, hogy egy kiemelt szereplő, széles hatáskörrel.

Kovács Rebeka: Én is egy komoly, nemzetközi szinten is jelen lévő szervezethez szerettem volna bekerülni, ahol ellentétben más bankokkal, nem csak az ügyfelekkel való kapcsolattartásba tekinthetünk be, hanem lehetőségünk adódik a teljes gazdasági folyamatokban belelátni.

 

Valóra váltak azok az elképzeléseitek, amelyekkel az MNB-hez érkeztetek? Jó döntés volt a Nemzeti Bankot választani a duális gyakorlat helyszínének?

Sándor Nicolaus: A Nemzeti Banknál eltöltött idő alatt sok új ismeretre tettem szert és nagyon elégedett vagyok, hiszen lehetőséget kaptam arra, hogy az MNB, mellett a Budapesti Értéktőzsdénél is gyakorlatot szerezhessek. 

Borics Kira: Igen, egyértelműen jó döntést hoztam! Sem a Kecskemétről Budapestre történő utazás, sem az MNB-be való beilleszkedés nem okozott gondot. Az Oktatási Főosztályon vagyok gyakornok és itt nagyon gyorsan befogadtak, segítettek abban, hogy megismerhessem a teljes struktúrát.

Kovács Rebeka: Nagyon jól döntöttem, amikor az MNB-t választottam. Én először a BÉT-nél voltam a Marketing és Értékesítési Igazgatóságon, majd lehetőséget kaptam arra, hogy az MNB-hez átkerülve szélesítsem a tudásom.

 

Milyen feladatokkal találkoztatok az MNB-nél vagy annak leányvállalatánál eltöltött gyakorlati idő során?

Kovács Rebeka: A BÉT-nél sok feladatba belevontak, számos munkafolyamatban részt vehettem, melyek elsősorban a szervezéssel voltak kapcsolatosak. A diákoknak szóló rendezvényeknél kifejezetten számítottak ránk, hiszen nekünk könnyebb volt diákfejjel gondolkozni azon, hogy minek örülne egy hallgató, milyen promóciós csomaggal szólítható meg leginkább. Részt vehettem a BÉT születésnapi ünnepségének megszervezésében is, melynek során úgy érzem, hogy sokat tudtam, illetve gyakornok társaimmal együtt sokat tudtunk segíteni.

Sándor Nicolaus: A BÉT-nél a Kibocsátási Igazgatóságán számos kutatási projektben vehettem részt, lehetőségem volt a világ több tőzsdéjével is kapcsolatot tartani, melynek során hasznosítani tudtam az idegennyelv ismereteimet is. Bevontak jogi szövegek tanulmányozásába is, valamint sok kisebb feladat elintézésében is számítottak rám. A BÉT mellett belekóstolhattam az MNB Protokoll és Rendezvényszervezési Főosztályának munkájába is, ahol alkalmam volt a bank legnagyobb rendezvényén, a Lámfalussy-konferencián is részt venni, valamint programszervezéssel kapcsolatos kisebb feladatokat is ellátni.

Borics Kira: Az MNB Oktatási Főosztályán csoportban dolgoztunk és legfőbb feladatunk az volt, hogy közreműködjünk az elsőéves duális hallgatók gyakorlatának megszervezésében. Emellett betekinthettem a Kiválósági Ösztöndíjprogrammal kapcsolatos feladatokba, valamint számítottak rám a napi, operatív tevékenységek elvégzésében is. Az Oktatási Főosztály mellett nekem is volt alkalmam a Protokoll és Rendezvényszervezési Főosztály munkájában részt venni, így több területre is ráláthattam az MNB-n belül.


Mi az a legfontosabb, amit MNB duális képzésétől kaptatok? Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok?

Sándor Nicolaus: Összességében azt tudom elmondani, hogy az egyetemi tanulmányok mellett számos új ismerettel, tudásanyaggal gazdagodtam az MNB-nél, új területek keltették fel az érdeklődésemet, mint például a FinTech vagy éppen a makro elemzések. Bármit kérdeztem, bármilyen terület iránt is érdeklődtem, minden segítséget és tájékoztatást megkaptam. A közeg befogadó volt és ez egyértelműen a közös munkára inspirált.

Borics Kira: Számomra a legfontosabb talán az, hogy megismerhettem egy komoly presztízsű munkahely működését és a rá jellemző légkört. Erre óriási lehetőséget nyújtott az ott töltött gyakorlat. Nagyon jó érzés volt, hogy mindenütt szívesen fogadtak, minden területen támogattak és végig azt éreztem, hogy fontos az a munka, amelyet elvégzek. Ami még kifejezetten nagy pozitívum volt számomra, hogy a szakdolgozatom elkészítésében is támogattak azzal, hogy felhívták a figyelmemet olyan tanulmányokra, szakmai anyagokra, melyeket felhasználhattam.

Kovács Rebeka: Egyértelműen sokkal többet kaptam, mint amire korábban számítottam. Az MNB-nél nagyon sok projektbe bekapcsolódhattam, számos területet megismerhettem. Aki ide jelentkezik, az tényleg megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő területet és az is teljesen biztos, hogy mindenütt támogatni és segíteni fogják.  Nagyon szimpatikus volt számomra a rendszer rugalmassága is. Amikor rájöttem arra, hogy más terület inkább közelebb áll hozzám, segítettek abban, hogy a Statisztikai Igazgatóságra kerülhessek. A könyvelés az, ami nagyon érdekel és itt ebbe is volt alkalmam belelátni. Az MNB-nél töltött gyakorlat segített hozzá ahhoz, hogy felismerjem, a jövőben is szívesen foglalkoznék könyveléssel, pénzügyekkel.

 A kecskeméti Gazdaságtudományi Kar duális képzéseiről itt találsz további információt, együttműködő partnerválallataink listája itt érhető el.