Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Hallgatónk kutatási beszámolója a Hirelintézeti Szemle új számában

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az Új Nemzeti Kiválósági Program keretében megvalósuló közel egy éves kutatásomat 2017. szeptember 1-én kezdtem meg. A kutatás során előbb témavezetőként, majd pedig társszerzőként Felföldi–Szűcs Nóra segítette a munkámat. A kutatás egyes szakaszaiban különböző szakmai rendezvényeken vettünk részt: a Neumann János Egyetem 2017. novemberi TDK konferenciáján, a 2017-es AGTEDU konferencián, valamint a Hitelintézeti Szemle 2018. szeptemberi számának bemutatóján.

 

A tanulmányt azzal a céllal készítettük, hogy megállapítsuk, a hitelminősítési folyamatok és módszertani leírások jelenlegi transzparenciája mellett milyen pontossággal rekonstruálható a három piacvezető hitelminősítő Magyarországgal kapcsolatos hitelminősítése. Ezért a Moody’s, a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings nyilvánosan elérhető módszertani útmutatóját felhasználva elvégeztük Magyarország adósbesorolásának modellezését a három intézetnél. A kutatás végeztével úgy gondoltuk, hogy eredményeink kellően megalapozottak és érdekesek ahhoz, hogy tanulmányunkat a Hitelintézeti Szemle szerkesztősége számára publikációra benyújtsuk. A folyóirat szerkesztősége a tanulmányt előbb lektorálásra alkalmasnak találta, majd egy több lépésből álló átszerkesztési folyamat végén tájékoztattak tanulmányunk publikációjának szándékáról.

A tanulmány a Hitelintézeti Szemle 2018. szeptemberi számában került publikálásra, melynek bemutatására szeptember 25-én került sor a Magyar Nemzeti Bank teátrumában. Büszkeséggel tölt el, hogy a folyóirat bemutatóján kollégáim, valamint a tágabb szakterület szakértői előtt beszélhettem kutatásunk eredményeiről. Tanulmányunk problémafelvetése és eredményei felkeltették a bemutató résztvevőinek érdeklődését; a prezentációm után számos kérdést tettek fel a vizsgálatunk részleteire, illetve a lehetséges kutatási irányokra vonatkozóan.

Természetesen nagy örömömre szolgált, hogy lehetőségem volt részt venni az ösztöndíjprogramban, és hogy kutatásunk eredményei egy ilyen színvonalas szakmai folyóiratban publikálásra kerültek. Utóbbit a felsőoktatásban eltöltött éveim eddigi legkiemelkedőbb sikerének és elismerésének tekintem. Kétségtelen, hogy a kutatómunka sok erőfeszítéssel jár, ugyanakkor az is bizonyos, hogy az elmúlt időszakban számos olyan készséget sikerült elsajátítanom, melyek hozzájárulhatak a jövőbeni tudományos és szakmai munkám színvonalához.

Remélem, tapasztalataim felkeltették hallgatótársaimban a tudományos tevékenység iránti érdeklődést. Bíztatom őket, hogy bátran vágjanak bele a munkába, hiszen a Gazdaságtudományi Kar oktatói biztosan segítségükre lesznek a folyamat során. Kívánom, hogy munkájuk során a fent leírtakhoz hasonló sikerekben legyen részük!

 

Hajnal Gábor,
III. évfolyamos gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató