Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Hallgatóink a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) kongresszusán jártak

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) immáron 26. alkalommal rendezte meg az éves, nagy konferenciáját Siófokon, amelyen a kecskeméti Neumann János Egyetem, gazdálkodási és menedzsment szakos, logisztikát tanuló hallgatói és oktatójuk, Dr. Viharos Zsolt János is részt vettek.


26. MLBKT kongresszus: évente megrendezett, országos hírű, hazánkban a szakterületén kiemelkedő kongresszus, nagyszámú résztvevővel, a legkülönbözőbb iparágakból, vállalatoktól, munkahelyi pozíciókból. Ma már ezt jelenti a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) éves kongresszusa, amely idén az „Összekapcsolt ellátási láncok” mottót kapta. Az MLBKT profi módon működő nonprofit szakmai szervezet, amely számos módot biztosít a tapasztalatcserére és a fejlődésre: szakmai anyagokkal, találkozási lehetőségekkel, fórumokkal, képzésekkel, vállalatlátogatásokkal áll a tagság rendelkezésére.

Az MLBKT nyitottságát jól tükrözi, hogy a szervezők 100, nappali tagozatos, 26 év alatti esti vagy levelező logisztikus hallgató számára térítésmentes részvételt biztosítottak a háromnapos kongresszus teljes első napján. Ezen a napon vettek részt a kecskeméti Neumann János Egyetem, gazdálkodási és menedzsment szakos, logisztikát tanuló hallgatói és oktatójuk, akik a vállalatirányítási rendszerek, vállalati folyamatok menedzsmentje vagy marketing és üzleti kommunikáció modul diákjai és azok tanára. A szakmai nap is két részre tagozódott: az ország számos felsőoktatási intézményéből érkező hallgatók a délelőtti szekciók alatt együtt voltak: Dr. Chikán Attila, az MLBKT elnökének köszöntése után meghallgatták a két MLBKT díjnyertes BSc és MSc diplomamunka nyertes érdekfeszítő előadását a drónok logisztikai alkalmazásáról, valamint lean alapú gyártásoptimalizálásról és értékáram elemzésről. Ezt követően, nagyon jó hangulatú és jól koordinált „Szakmai kávézó”-n vettek részt, amelyek kötetlen beszélgetések voltak a logisztikai karrierpályáról és szakmai kérdésekről vállalati szakemberekkel és döntéshozókkal: „Minden olyan kérdés az asztalra kerülhet, amelyet eddig nem mertél vagy nem volt módod feltenni!” jeligével.

Az Ifjúsági Tagozat bemutatkozása, elköszönés a közös hallgatói délelőttől és az elegáns ebéd után a konferencia vállalati szakembereivel együtt vehettek részt a délutáni előadásokon, amelyek négy tematikus szekcióban zajlottak:

  • Önvezető járművek a logisztikában;
  • Biztonsági kérdések;
  • 30 év a Lean világában;
  • Gyógyszeripari ellátási láncok.

Hallgatóink közül legtöbben a Lean szekcióban vettek részt és bekapcsolódtak a szakmai egyeztetésekbe, vállalati kihívások és kérdések tárgyalásába, a szakterület napi nyitott témáinak felvetéseibe. Ezek során, többek közt nagy támogatást kaptak a szakterület irodalmáról, a történeti fejlődésről és a tudomány aktuális állásáról, valamint a vizionált jövőképről is.

A hallgatók közösen, jó helykihasználtsági arány mellett, autóval utaztak el Kecskemétről a kongresszus helyszínére, Siófokra, az elegáns Azúr hotelba és késő este mindenki rendben, élményekkel feltöltődve ért haza.

 

A Hallgatók írták:

Az MLBKT konferencia során személyesen győződhettem meg arról, hogy milyen lehetőségeim vannak a logisztikai pályán és szakmailag elismert emberektől kaptam olyan tanácsokat, amiket a jövőben is hasznosítani tudok majd.

Elsősorban köszönöm, hogy részt vehettem az MLBKT idei konferenciáján! Az “AHA élmény”-t számomra mind a hallgatói konferencia, mind a délutáni LEAN adott, így nehéz egy mondatban leírni, de megpróbálom: a LEAN túlszárnyalta önmagát és szinte vállalati filozófiává vált, mindezt első kézből azon cégvezetőktől és kutatóktól tapasztalhattam meg, akik az élen járnak a lean terén.

Az MLBKT konferencián való részvétel kitűnő lehetőség volt, hogy tapasztalatot szerezzünk, hogy milyen is egy konferencia, vállalati vezetőkkel, szakemberekkel megismerkedhettünk és beszélgethettünk, valamint számos figyelemre méltó előadást hallgathattunk meg.

Számomra mind a délelőtt, mind a délután nagyon hasznos volt, hiszen a kis csoportos beszélgetéseknél tapasztalt szakemberekkel beszélgethettünk, illetve szerezhettünk értékes információkat, délután pedig több szempontból is körbejárták a lean menedzsment témakörét, kezdve egy kis áttekintéssel, majd a bevezetés nehézségeivel és egyéb kapcsolódó témákkal. A konferencia az információszerzés és a kapcsolatépítés szempontjából is rendkívül érdekes és hasznos volt.

Alapvetően nekem tetszett a konferencia, először szkeptikus voltam a hallgatói konferenciával kapcsolatban, de nagyon érdekes dolgokat tudtam meg, amiket a későbbiekben nem csak szakmailag fogok tudni hasznosítani.

Számomra a kerekasztal beszélgetés tetszett a legjobban, mivel közelebbről is megismerhettük az adott cégek működését az adott területre rálátást nyerhettünk és hasznos tanácsokkal is elláttak bennünket. Különös tetszettek a kiálló cégek standjai, ahol ki lehetett próbálni illetve megismerhettük a termékeket.

Azért volt jó az MLBKT konferencia számomra, mert bemutatta a logisztika jövőjét és egyenes motivációt kaptam a fejlődéshez!

Számomra egy hatalmas élmény volt a konferencián való részvétel. Nagyon megtisztelve éreztem magam, hogy ennyi nagy tudású szakemberrel lehettem együtt és meghallgathattam a munkásságaikat. Mind a hallgatói konferencia, és a délutáni szakmai előadások során hasznos tudással gazdagodhattam. Számos ismeretlen szakkifejezéssel ismerkedtem meg és olyan szemléletekkel, eszközökkel, amelyeket a későbbi tanulmányaim, illetve munkám során biztosan alkalmazni fogok. Továbbá, a jövőbeli terveimhez egyfajta irányt is kaptam, hogy merre érdemes elindulni a diploma után. Nem utolsó sorban a rendezvény lebonyolítása, helyszíne és vendéglátása is kifogástalan volt.

Köszönjük a lehetőséget!