Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Hallgatói beszámoló a Kamarai rendezvényről

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Felejthetetlen élmények

        

Az, hogy nekem való-e egy vállalkozás, vagy a vállalkozói világ, még nehéz megfogalmazni. Nagyon érdeklődőm ez az irány felé és több kisebb terv már fogalmazódik meg bennem, ám még nagyon kevésnek és tapasztalatlannak érzem magam ahhoz, hogy egy ilyen akár, csak szóba is kerüljön nálam. Azt hiszem, ennek is köszönhető, hogy a Gazdaságtudományi Kar hallgatója vagyok jelenleg. Ezek az előadások, mint amilyen az október 4-i csütörtöki Kamarai „Fiatalból-vállalkozó” című előadás is volt, rengeteg tudással és értékrenddel ruháznak fel. Olyan dolgokat tanulok mindig egy ilyen 1-2 órás előadás során, amire lehet, hogy sosem lett volna lehetőségem, ha nem ebben az irányban folytatom a tanulmányaim. Örülök, hogy a Tanárnő (dr Karcsics Éva) figyelmünkbe ajánlotta és lehetővé tette a rendezvényen való részvételt.

A Vállalatgazdaságtan órán elhangzottak és az előadások témáiban sok közös vonás volt fellelhető. Ismerős volt az, hogy mekkora kockázattal, milyen mértékű döntéssel jár egy vállalkozás elindítása, és hogy mi miatt is érdemes belekezdeni egy ilyenbe. Érdekes felvetés volt az, hogy vajon akkor most megéri egy baráttal, családtaggal is vállalkozni, vagy ahogy ezt az órán beszéltük, ez nem vezet hosszú távon jóra. Motiváló volt a két fiatal vállalkozó előadása, Bencéék rengeteg hasznos tanáccsal láttak el, és ismét bebizonyosodott, hogy van miért tanulni, van hova fejlődni, és előttünk a jövő, és számtalan lehetőség.

 

Wolf Gábor előadása hatalmas katarzist váltott ki bennem, olyan tanácsokkal, marketing praktikákkal látott el, amiket biztosan alkalmazni szeretnék majd a jövőmben. A mindennapi élet példáival élt, és nagyon jó érzés volt úgy ott ülni, hogy körülöttünk igazi vállalkozók vannak jelen, látni azt, hogyan jegyzetelnek, vagy kérdeznek, hogy minél több információt összeszedjenek azért, hogy sikeresen tudják működtetni a vállalkozásukat, vagy hogy minél több ügyfélhez eljuttassák a termékeiket, szolgáltatásaikat. A kedvenc példám az esős napokon hogyan tud egy autómosó érvényesülni, a fél fülbevalós, és a festős példa volt. Szinte nem is gondolná az ember, hogy a marketing, az értékesítés, és az új ügyfelek keresése mennyire fontos és összetett, szinte néha bonyolultnak látszó feladat, mégis egy kis csavarral, újra gondolással, milyen hasznos tud lenni. Szeretnék egyszer én is egy ilyen eladáson ott ülni, mint vállalkozó, aki a saját cégének sikerességért van jelen, hogy tanuljon.

Ahogyan azt a Vállalatgazdaságtan órán is tanultuk, Wolf Gábor is megerősítette, hogy nem szabad az új vevőkre sajnálni a pénzt, hiszen hosszútávon ez megtérül, a márkahűség, lojalitás kialakul. Az ő szavaival élve: ha ma egy ember figyelmét letudom kötni 10 percre, az már értéknek számít. Szerintem ez az elsődleges kulcs ma ahhoz, hogy sikeresek lehessünk az üzleti életben, hogy a gyorsasághoz, a folyamatosan rohanó világhoz alkalmazkodunk.

Ezekből az előadásokból mindig rengeteget tanulok, fejlődők, és úgy gondolom, hogy ez a kis plusz később megfog térülni számomra, mind a tanulmányaimban, mind később a munka világában. Lehet, hogy egyeseknek „csak” egy 2 órás előadás ez, számomra ez egy örökre maradandó, értéket közvetítő élmény sorozat. A nehezebb hetek, zárthelyi dolgozatok után mindig új erőt, motivációt és bíztatást kapok. Megerősít abban, hogy a kitartó tanulásnak igen is meglesz a maga előnye, és sosem tudhatom, milyen lehetőség fog elém tárulni, egy ilyen előadás keretein belül. Sokszor ismétlem magam, de tényleg hálás vagyok, hogy ilyen egyetemen tanulhatok, ahol ilyen lehetőségek vannak biztosítva, és adottak, és jó érzés látni, amikor a szervezők valóban hálásak, hogy mi hallgatók is érdeklődünk a rendezvényeik iránt, és foglalkoznak velünk, mind leendő közgazdászokkal vagy leendő vállalkozókkal.

 Ahogy említettem már, még nem mondanám magam késznek arra, hogy elkezdjek ebben gondolkodni, de mindig egyre és egyre közelebb kerülök a vállalkozói világszemlélethez, és bízom benne, hogy még pár ilyen előadás meghallgatása után, már a fejben elvetett apró kis magocska elkezd legyökerezni, és elkezd kivirágozni.

 

Barna Dorina

Kereskedelem és Marketing alapszak, nappali képzés

I.évfolyam