Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Ha motivált vagy, segítünk, hogy elérd a céljaidat.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Nyílt nap a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán

Az esős és borongós novemberi időjárás ellenére több száz kíváncsi résztvevő érkezett a kecskeméti Neumann János Egyetem két Karának egy időben tartott nyílt napjára. Különlegessége ennek a rendezvénynek abban is állt, hogy az újonnan alakult Gazdaságtudományi Kar első ízben mutatkozott be az érdeklődők számára. Remek alkalom volt, hogy az eseményre kilátogatók személyesen tegyék fel kérdéseiket az oktatóknak, vagy a már két éve folyó gazdálkodási és menedzsment szakon tanuló hallgatóknak a képzésekről, tervekről, ösztöndíjprogramról.

A Kar mb. dékánja, dr. Pázmándi Kinga előadásában hangsúlyozta, hogy a végzős diákok bátran bízzanak magukban és merjenek az álmaikért küzdeni. Adjanak esélyt a sikernek, amiben kiváló oktatói csapat lesz a segítségükre, amennyiben a Neumann János Egyetem gazdálkodási képzése mellett döntenek. „Ha a középiskolában esetleg nem teljesítettél jól, attól még az egyetemen lehetsz sikeres - ha a motivált vagy, segítünk, hogy elérd a céljaidat.”

Elmondható, hogy országosan a gazdasági képzésekre jelentkeznek a legtöbben, ám a jelentkezők azt is megtudhatták, mitől egyediek és miben kiemelkedők az NJE GTK gazdasági képzései.

Ami a tervek alapján is szembetűnő lehet, hogy a képzésnek jelenleg otthont adó GAMF épületével szemben épül Magyarország legmodernebb kampusza, amely a tervek szerint 2018 szeptemberében kerül átadásra. A családi kiadásokban jelentős tétel a gyerekek továbbtanulásának finanszírozása, ám az  NJE GTK ösztöndíjprogramja e téren is egyedi lehetőségeket kínál: olcsóbban, kisebb kockázattal, kevesebb áldozattal teszi lehetővé, hogy hazánk legnépszerűbb szakjai valamelyikén tanulhassanak tovább a diákok. A régióban az új képzési kínálat olyan távlatokat nyit meg, amely nem csak a tanulást könnyíti meg, hanem segítséget nyújt, hogy biztos egzisztenciára számíthasson: egy jól fejlődő régióban, kiemelkedő fizetéssel tudjanak majd a hallgatók elhelyezkedni a végzést követően. A duális képzési kínálatnak köszönhetően, akár már a tanulmányok során is betekintést kaphatnak az NJE GTK diákjai egy vállalat, cég működésébe.

A nyílt nap iránt érdeklődők belekóstolhattak egy egyetemi előadásba is, melyet dr. Szívós László mb. nemzetközi és vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes "Bízz bennem, én a könyvelőd vagyok!" címmel tartott. Az előadás egyszerre próbálta megvilágítani a számvitelben rejlő hatalmas lehetőségeket és veszélyeket. Megtudhattuk, hogy a pénzügyi kimutatások manipulációja, az adatok meghamisítása milyen nagy veszteségeket okozott a gazdaságban és társadalmban az elmúlt évtizedek során. Nyilvánvaló, hogy a hitelesség megőrzése érdekében a szakmának megújulásra, egyrészt a szabályozás tökéletesítésére, másrészt a szakmai etikai elvek erősítésre van szüksége. Tényadatok alapján az előadó rávilágított arra, hogy hazánkban igen nagy kereslet van a nyelveket jól beszélő, jól képzett számviteli és pénzügyi szakemberek iránt, és ezzel együtt a kereseti és előrelépési lehetőségek is imponzánsak. A számviteli szakemberekkel szembeni elvárásrendszer hatalmasat változott az elmúlt évtizedekben. Mivel a pénzügyi kimutatások fő „fogyasztói” sokszor nem számviteli szakemberek, hanem a vállalati egyéb területének vezetői így felértékelődik a kommunikációs és az interperszonális képességek szerepe. Az előadás végére szinte mindenki azonosulni tudott Tanár Úr mondatával miszerint „Lehet pénzügyi és számviteli ismeretek nélkül élni, de nem érdemes”.

Az esemény záró programja: „Te működteted a leghatékonyabb repülőgyárat? Menedzsment a gyakorlatban” szimulációs játék volt. Kreatívan, repülőt hajtogatva és csapatokra osztva versenyezhettek a legkitartóbbak. Menedzser és minőségellenőr szerepében, valamint a gyárban dolgozó, repülőt készítő mesterek bőrébe bújva egy fél órás játék keretében ismerték meg mit is csinálnak ezek a szakemberek és milyen kihívásokkal kell szembenézniük.

A Kar következő nyílt napjára december 14-én kerül sor. Erről Facebookon és a hivatalos weboldalon is tájékoztatják majd az érdeklődőket. Mindenkit bátorítanak, hogy jöjjenek el, tegyék fel személyesen a kérdéseiket.