Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Global Innovation Camp 2020 - nemzetközi rendezvény karunk közreműködésével

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A kecskeméti Neumann János Egyetem és a baden-württenbergi Albstadt-Sigmaringen Egyetem 36 hallgatója vett részt január 13. és 17. között az első Global Innovation Camp 2020 elnevezésű rendezvényen, amelynek a Mercedes-Benz Academy Kecskemét adott otthont.

 

Több nemzet, úgy mint Dél-Korea, Magyarország, Németország és Tajvan különböző szakirányú hallgatói – gazdálkodás és menedzsment, pénzügy és számvitel, nemzetközi gazdálkodás, valamint informatika - érkeztek a magyarországi programra. A tanulók szakmai vezetéssel betekintést nyertek a Mercedes-Benz gyár és a Mercedes-Benz Academy Kecskemét képzési központ életébe. A workshopon a hallgatókat az egyetemekről érkező vendégoktatók és a gyár szakemberei támogatták: Prof. Dr. Uwe Sachse (Albstadt-Sigmaringen Egyetem), Dr. Szívós László (NJE GTK dékánhelyettes), Dr. Somosi Ágnes (NJE GTK egyetemi tanársegéd), Andreas ter Woort (Albstadt-Sigmaringen Egyetem) és Simon Laubscher (tréning specialista, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary). A projektfeladat egy gazdaságilag fenntartható és digitálisan támogatott üzleti modell megalkotása volt, melyhez olyan innovatív módszereket ismerhettek meg a gyakorlatban, valós üzleti körülmények között is, mint a Business Model Canvas, a Scrum, a Lean Startup, vagy a Design Thinking. A workshopot gyárlátogatás, kulturális programok és Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának otthont adó új kecskeméti campusban tett látogatás is kísérték. A campus látogatás során a német vendégek találkozhattak az egyetem és a Gazdaságtudományi Kar vezetésével, majd a kölcsönös bemutatkozást követően körbejárták az épületét. Az új campus egyedülálló 500 fős nagyelőadójával - amely speciális technikával három külön részre bontható -, 110 fős előadóival, szemináriumi termeivel és AAA kategóriás irodáival nemcsak az oktatásnak adhat otthont, hanem a tervek szerint hazai és nemzetközi konferenciáknak és emellett hazai és nemzetközi vállalatok szék- és telephelyének is. – tudtuk meg Szemerey Szabolcstól, a campust kivitelező és üzemeltető KEDO Zrt. vezérigazgatójától, aki a program résztvevőinek tartott körbevezetést az egyedülálló épületben.

A nemzetközi workshop célja az volt, hogy az új módszerek segítségével a diákok egy interkulturális csapatban, valós üzleti környezetben tehessék próbára és fejleszthessék tovább meglévő ismereteiket. A kidolgozott projektfeladatokat a szakmai vezetőkkel, valamint a Mercedes-Benz Academy Kecskemét munkatársaival is lehetőségük volt megvitatni.

„A programba való jelentkezésemet legfőképpen az motiválta, hogy az egyetemen megszerzett elméleti tudásomat egy neves autóipari vállalatnál, a gyakorlatban is próbára tehessem. Hasznosnak tartom, hogy betekintést nyerhettem egy valós multinacionális gyár működésébe” – mondta a programon résztvevő egyik hallgató. „Lehetőségünk volt arra, hogy egy valós, gyártásközeli környezetben dolgozzuk ki a valós üzleti kérdést felvető projektfeladatunkat” – tette hozzá egy diáktársa.

A Mercedes-Benz életében meghatározó szerepet játszik a diákok és a hallgatók tanulmányainak támogatása és ösztönzése. A Mercedes-Benz Academy Kecskemét 2018 októberében nyitotta meg kapuit, ahol többek között az ipar 4.0 világára készítik fel a jövő járműipari szakembereit.

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara elkötelezett amellett, hogy hallgatói minél intenzívebben vegyenek részt nemzetközi eseményeken, akár úgy, hogy egy egész félév tanulmányait egy külföldi intézményben teljesítsék. Fontos, hogy a hallgatók számára elérhetőek legyenek és megvalósuljanak olyan nemzetközi programok is, amelyek itthon nyújtanak lehetőséget a hallgatók számára. Ilyen volt a mostani Global Innovation Camp is, amely során, a magyar hallgatók Kecskeméten élhették át, hogy milyen kihívások jelentkeznek egy olyan projekt során, amelynek megvalósítása egy nemzetközi csapat feladat. – tudtuk meg Dr. Szívós Lászlótól a GTK nemzetközi és vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettesétől.