Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Gazdasági szakon tanulnál tovább? - ezért éri meg Kecskemétet választani

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Ha a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karára jelentkezel, nem csak a legnépszerűbb és a munkaerőpiacon legkeresettebb gazdasági szakok közül válogathatsz, de megfizethető áron jó körülmények között tudsz majd élni, tanulni, szórakozni is.

Kecskemét az elmúlt évtizedben - részben az autóipari beruházások révén - látványos fejlődést ért el ez pedig kedvező hatással volt a lakáspiacra is. A városban évek óta új, jól felszerelt, modern lakások épülnek, amelyek csaknem fele megjelenik a bérleti piacon is – derül ki az egyik legnagyobb országos ingatlanhirdetési portál, az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 17 ezer hirdetés alapján készült.

  • Az árak egyre lassabb ütemben nőnek, de még mindig nem érik el nemhogy a budapesti, hanem más egyetemi városok árszintjét sem.

Míg a diákok között legnépszerűbb „Széchenyiváros”-ban Kecskeméten egy kétszobás lakásért 2018 nyarán, a felvételi ponthatárok kihirdetése után havonta körülbelül 60-70 ezer forintot kértek el a bérbeadók, addig Szegeden ugyanez átlagosan 90 ezer forintba, Pécsett 82 ezerbe, Debrecenben pedig 84 ezerbe került. Budapesten az egyetemekhez közel elhelyezkedő IX-XI. kerületben 145 ezer forintot kérnek egy átlagos albérletért, míg Csepelen 90 ezer forintba kerül mindez. A kecskeméti albérlet piac ajánlatai kedvezőek, a kínált lakások színvonalasak, 55 négyzetméteren – a lakás beosztásától függően már külön szobában – kényelmesen elfér két egyetemista, így a költségek osztódnak, a bérleti díj 45-55 ezer forintra mérsékelhető.

  • Sok hallgatónk számára az Egyetem két kollégiuma kínál az albérletnél kedvezőbb megoldást.

Az ún. homokbányai városrészben található, csaknem szállodai színvonalon felújított épületek a legmagasabb, IV. kategóriájú komfort besorolást kapták meg. A két négyszintes épületben 454 diák lakhat lakóegységenként két kétágyas szobában, amelyekhez külön WC és fürdőszoba tartozik. A minden szinten található konyhákban lehet főzni, van mosó- és szárítógép. A kollégiumhoz az egyetem érintésével a vasút és buszállomástól közvetlen buszjárattal lehet eljutni, amely 24 órás recepcióval, zárt parkolóval, fedett motorkerékpár tárolóval, zárt és udvari kerékpártárolókkal működik. Külön konditerem várja a lányokat és a fiúkat, kültéren pedig műfüves – és az „éjszakai” focihoz kivilágított - focipálya, strandröplabda pályák, bitumenes kosárlabda pálya, és egy új műfüves teniszpálya várja a sport szerelmeseit. De van itt házimozi rendszerrel felszerelt Mozi-szoba, és külön buliterem, fedett hangár és kültéri sütő-és főzőhelyek a hangosabb hallgatói rendezvényekhez.

  • A Lővei Klára Kollégium a belvárosban a hangulatos főtérhez közel található.

Komfort fokozata II. besorolású, itt összesen 103 db 2 ágyas várja a hallgatókat a már említett szolgáltatásokkal, az épületekben szélessávú internet működik, valamint 24 órás recepció, biciklitároló, klubszoba is található.

  • A Neumann kollégiumi helyeire nem csak az állami ösztöndíjas hallgatók, de a költségtérítéses képzésben részt vevők is pályázhatnak.

Míg az államisok havonta a Löveiben alig több mint 11 ezer forintot fizetnek a koliért, a Homokbányán ez 16 ezer forintba kerül, az önköltséges képzésben részt vevők pedig jelenleg havi 25 ezer forintét lakhatnak ott. Bár van túljelentkezés, de az éves kollégiumi felvételi arány országos szinten jónak mondható.

  • A kollégiumi felvételi során elsősorban a hallgatók szociális helyzete, illetve tanulmányi átlaga számít, de figyelembe veszik a kérelmező lakóhelyének távolságát és a felsőbb években a közösségért végzett munkát is.

Az első körben kimaradók várólistára kerülnek. Miután az általános tapasztalatok szerint a kollégiumba felvetteknek csak kb. 75-80 %-a költözik be ténylegesen (van, aki évet halaszt, van, aki meggondolja magát, vagy albérletbe megy), így a várólistáról is be lehet kerülni a kollégiumba.