Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Gazdasági fejlődés nálunk, Kecskeméten: bíztató perspektívák II.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Ha Bács-Kiskun megye, akkor Kecskemét is – és ha Kecskemét, akkor a helyi vállalatok. Az előző blogbejegyzésben inkább a megyére és a városra fókuszáltunk – most inkább a cégekre fogunk. De a számok most is tanulságosak lesznek.


Növekvő átlagkereset, csökkenő munkanélküliég

A kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az árbevétel tekintetében országos szinten a negyedik legnagyobb vállalattá lett mára – ennek minden következményével együtt.

Első lépésben megnövekedett az igény a szakképzett munkaerő, elsősorban autóipari szakmában jártas szakmunkások és diplomások iránt, majd pedig a gazdasági területeken dolgozók iránt támadt kereslet. Ez jól tükröződik az itteni bérek emelkedésében és jelenlegi színvonalában is. Vagyis abban, hogy a  megyében 2016-ban átlagosan 42 százalékkal kerestünk többet, mint  2008-ban. Ez havi bruttó 230.000 forintot jelent.

Ráadásul a megyék közül Bács-Kiskun megszerezte a negyedik helyet az átlagos bérnövekedés tekintetében. A munkaerő iránti növekvő kereslet gyakorlatilag jelentéktelenné tette a munkanélküliséget: 2008 és 2016 között évente átlagosan 1,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatás. Ezen belül a szakképzett munkaerőt igénylő munkahelyek száma növekedett elsősorban. Összehasonlításként: országos szinten ennél jóval lassabban, csupán évi 0,8 százalékkal nőtt a foglalkoztatás.

 

Mercedes-Benz: a legnagyobb

A statisztikai mutatók mellett érdemes megnézni a legnagyobb helyi vállalat pénzügyi adatait is, hiszen az általa kínált bér a többiekét is meghatározza, és felfelé húzza.  A Mercedes-Benz éves beszámolója szerint 2016-ban a fizikai alkalmazottak éves átlagos jövedelme (bruttó bérköltség és egyéb személyi kifizetések) havonta 353.087 forint/fő volt, a szellemi foglalkoztatottak pedig havonta átlagosan bruttó 648.740 forintot kaptak.

A Mercedes bérszínvonala azért is fontos, mert a foglalkoztatottság éves 1,7 százalékos megyei növekedése mögött jelentős részben az áll, hogy itt a dolgozók száma az utóbbi években majdnem 15 százalékkal növekedett évente. Ez tavaly több mint 3500 embert jelentett. A következő években pedig csúcstechnológia felhasználásával új karosszériaüzem fog épülni, ami értelemszerűen újabb munkahelyeket jelent.

 

Fejlődő nagyüzemek

A Mercedes a legnagyobb, de nem az egyetlen dinamikusan fejlődő nagyüzem a megyében. A 20 legnagyobb vállalat főbb pénzügyi adatait 2015-re vonatkozóan az alábbi táblázat foglalja össze.Ezeknek a cégeknek a fejlődése más területeken ugyan, de újabb munkahelyeket teremt. A jól képzett gazdasági, pénzügyi és marketing szakemberekre  már ma is nagy igény van, és még nagyobb igény lesz a következő években (ezért is gondoljuk, hogy a Neumann János Egyetemre, illetve most létrejött Gazdaságtudományi Karára is nagyobb igény lesz, mint valaha).

 

Arccal a kutatás-fejlesztés felé

A meglévő tudást új ismeretekkel ötvözni természetesen csak kutatás-fejlesztés révén lehet. A megye a kutatásra és fejlesztésre fordított beruházások tekintetében is élen jár. 2015-ben Budapest és Hajdú-Bihar megye után a harmadikok volt a sorban 4,5 milliárd forint K+F beruházással. Érdekes módon, hogy míg az elmúlt években Budapesten stagnált a K+F beruházások nagysága, addig nálunk 2012-2015 között ez évente átlagosan 41,6 %-kal nőtt, és ezzel a második helyet szerezte meg el az ország megyéi között, Hajdú-Bihar után.A K+F beruházások a város fejlődésének és az egyetemnek köszönhetően várhatóan erősen fognak növekedni a következő években. Ezen a ponton külön kiemelendő, hogy Kecskemét Magyarországon elsőként felállított 25 milliárd forintos kockázati tőkealapot a kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatására. Illetve az is, hogy a Neumann János Egyetemen Kutatóközpont jön létre 9,5 milliárd forintból, amely Kecskemétnek és a kecskemétieknek segít felkészülni a 21. század digitális kihívásaira.Dr. Lakatos Mária, egyetemi docens
Pénzügy és Számvitel Tanszék
Dr. Szívós László, egyetemi adjunktus
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:

KSH honlap: Tájékoztatási adatbázisok
http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/themeSelector.jsp?&lang=hu

Vállalatok 2015-ös adatainak forrása a Bureau van Dijk Amadeus adatbázisa

Portfilo.hu: Kecskemétre tereli a kormány az EU-pénzek egy részét
http://www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/kecskemetre-tereli-a-kormany-az-eu-penzek-egy-reszet.243962.html