Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Gazdasági fejlődés nálunk, Kecskeméten: bíztató perspektívák I.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A jó hír: Bács-Kiskun megye Magyarország második leggyorsabban fejlődő megyéjévé nőtte ki magát az elmúlt tíz évben. A még jobb hír pedig az, hogy ez minden bizonnyal még csak a kezdet, ha hihetünk a számoknak. Az alábbiakban a térség fejlődésével foglalkozó adatokat (vagy még inkább grafikonokat) is felsorolunk. Eközben pedig megmutatjuk, hogy milyen hatékony lehet a számokon alapuló közgazdasági megközelítés.Az üveggömbbe nézve: Kecskemét

Bács-Kiskun megye az elmúlt tíz évben a második leggyorsabban fejlődő megye helyére küzdötte fel magát Győr-Moson-Sopron után. A fejlődés centruma a Mercedes betelepülésével Kecskemét lett: az autógyár beruházása pedig csak a kezdete, nem a vége volt ennek. Megjelentek a külföldi és magyar beszállítók, a növekvő feldolgozóipar pedig igényt teremtett magasan képzett műszaki és gazdasági szakemberek iránt is.

Tíz év múlva várhatóan rá se lehet majd ismerni Kecskemétre: a korábban inkább mezővárosi település modern feldolgozóipari központtá növekszik, ahol gyakorlatilag megszűnik a munkanélküliség. A jelenlegihez képest akár megduplázódó bérekkel, innovatív munkahelyeket kínáló kis és nagyvállalkozások működnek majd az élhető, intelligens városi megoldásokat felvonuló településen, ami, ami azért élhető és kellemes környezet marad. Bár ez nem a reklám helye, de annyit azért említsünk meg, hogy többek között ezek miatt a fejlődési perspektívák miatt jött itt létre az Neumann János Egyetem, illet a gazdaságtudományi kara, amely hamarosan a 21. század minden oktatási igényét kielégítő, modern kampusszal is rendelkezik majd.

 

Bács-Kiskun megye: 2008 előtt és után

Bács-Kiskun megyét a gazdasági fejlődést tekintve – miként fentebb már érintettük - az utóbbi években megelőzni csak a szintén nagy autóipari kapacitással rendelkező Győr-Moson-Sopron megye tudta. Az éves átlagos 5 százalékos gazdasági növekedési ütem révén hamar túlléptünk a 2008-as pénzügyi válság sokkján, igaz, ebben meghatározó szerepet játszott a Mercedes  2008-as döntése is, amikor új telephelyberuházásának színhelyéül Kecskemétet választotta.

Bár a válság miatt egy időre Bács-Kiskun megye gazdasági teljesíténye is visszaesett, mindössze három év múlva,  2011-ben a megye GDP-je már nem csupán elérte a 2008 előttit, de túl is szárnyalta. A Mercedes új gyáregységéből 2010 óta gördülnek ki új autók, és ennek köszönhetően az éves gazdasági növekedés 5 és 10 százalék között mozog, miközben a gazdasági hatékonyságot kifejező egy főre eső GDP tekintetében Bács-Kiskun a legjobban teljesítő kelet-magyarországi megye. Ez egy főre számítva 2015-ben több mint két millió forint (egészen pontosan: 2 167 eFt)/fő/év volt.

A cikk folytatása ide kattintva érhető el.


Dr. Lakatos Mária, egyetemi docens
Pénzügy és Számvitel Tanszék
Dr. Szívós László, egyetemi adjunktus
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:
KSH honlap: Tájékoztatási adatbázisok