Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Fiatal Vállalkozók Hete 2019 - hallgatónk, Vizi Zalán beszámolója

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2019. november 21-én, csütörtökön dr. Karcsics Éva tanárnő ösztönzésére Budapesten részt vettem a FIVOSZ rendezvényén. Révén, hogy sportújságíró-gyakornokként dolgozom, sok sajtótájékoztatón és különféle eseményen voltam már, de ilyesfajta konferenciaszerű rendezvényt most először tapasztaltam meg testközelből, és csupa jó élménnyel gazdagodtam.

 

Szívélyes fogadtatásban részesültünk, látszott, hogy akik ott dolgoznak, szívügyüknek érzik az esemény sikerességét, ami bennem nagyon pozitív hangulatot keltett. Hirtelen nem is tudtuk, hogy merre menjünk, a nagy előadóteremben már nem volt hely, így leültünk egy kivetítő elé babzsákfotelokba, ami szerintem óriási ötlet. Kényelmesen, mintha pár méterre lett volna tőlünk a színpad, közben meg egy teremmel odébb voltunk. Tetszett a rendezvény modern kialakítása, hogy „menőnek” éreztem magamat a körülmények miatt.

Az első előadást Berkes Tibor, a Mastercard egyik vezetője tartotta, és a második napirendi pont egy kerekasztal-beszélgetés volt, ami a készpénzről, bankkártyarendszerről szólt. Az előadás során tényeket tudtunk meg, majd a beszélgetés azért tetszett igazán, mert szakértő, a témában kompetens emberek mondták el véleményüket, osztották meg velünk tapasztalataikat, és ha kellett vitába is bocsátkoztak egymással. Tanácsokat is adtak, például sokat értekeztek arról az OTP Bank és a Mastercard cégeket képviselő személyek arról, hogy mikor érdemes beregisztrálni a bankkártyánkat online felületekre, illetve, hogy mikre kell figyelnünk, mikor online rendelünk valamit, hogy mindezt biztonságosan tegyük. Emellett ekkor még egy hasznos információval gazdagodtam: megtudtam, hogy a Viber alkalmazás segítségével pár kattintással tudok pénzt utalni másnak, akinél az összeg egyből megjelenik. Tehát nem kell várni a bankok nyitásáig, akár éjszaka is véghez lehet vinni a tranzakciót, valamint ingyenes a szolgáltatás.

Rövid kávészünetet követően egy újabb kerekasztalbeszélgetésen vettünk részt, amely a családi vállalkozásokról szólt. Nagy élmény volt hallani Béres Marcelltől, a Béres-cseppet gyártó Béres Gyógyszertár gazdasági igazgatójától, hogy miként nevelték fel őt a szülei úgy, hogy mindene meglegyen ahhoz, hogy átvehesse a céget. Égető kérdés ma Magyarországon a generációváltás sebessége, ugyanis rengeteg családi vállalkozás alapult meg az 1990-es években, amelyeknél még nem történt generációváltás. Ebben a periódusban a legjobban az fogott meg, hogy rengeteg elhangzott mondatban (is) felismertem a vállalatgazdaságtan tantárgy tananyagát. Például: hogyan kell beavatni egy külsős, nem családtag munkatársat úgy, hogy szívügyének érezze a céget (érintettek), vagy hogyan kell kiválasztani a megfelelő és megbízható vezetőket (képviseleti probléma).

Az utolsó rész volt számomra a legérdekesebb; a Wizz Air alapítójával, Váradi Józseffel beszélgetett a moderátor. Váradi József kiemelte, nagyon fontos az oktatás és a végzettség – bután hangzik, de úgyszólván megerősítést kaptam abban, hogy a legjobb helyen vagyok az egyetemen. A légitársaság vezérével történő párbeszédből sok mindent tanultam, ami miatt már megérte ellátogatni az eseményre. Többek között megtudtam, hogy nem csak az ötlet, de még a tudás sem elegendő ahhoz, hogy valaki sikeres vállalkozó lehessen. Kell a kitartás, a markánsság, illetve a vállalkozó szellem. Én személy szerint nem terveztem eddig azt, hogy vállalkozó legyek, de ekkor kicsit megjött a kedvem, persze ez nem egyik percről a másikra megy. Mindig is szerettem felépíteni valamit, valami jót kiadni a kezem közül – mondjuk egy cikket, ha újságíróként tudósítok valamiről – jó érzés alaposnak és tudatosnak, illetve a magam urának lenni. Ezek mind vállalkozásra sarkallhatják az embert, és ezeket az érzéseket, benyomásokat ekkor éreztem, köszönhetően Váradi József hozzáállásának és filozófiájának.

Összességében elmondható, hogy kiváló rendezvénynek lehettünk a részesei. Kapcsolatépítés szempontjából is – amely nagyon fontos a mai világban – mindenkinek csak ajánlani tudom a Fivosz eseményét, hiszen ambíciókkal teli emberekkel hozhatja össze az embert a sors. Örülök, hogy ott voltam!