Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Exkluzív üzleti kurzust indít karunk a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Karunk a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen „Kamara a vállalkozásokért” néven exkluzív szabadon válaszható tárgyat indít 2020. szeptemberétől. A kurzus hallgatói a GTK oktatóitól, valamint a megye sikeres üzletembereitől és gazdasági szakembereitől tanulhatják meg az üzleti ötletek megvalósításának és a vállalkozásindításnak a mesterfogásait. A GTK oktatói 2020. szeptember 2-án, a közös projekt hivatalos indító eseményén egyeztettek a kamara képviselőivel a kurzussal kapcsolatban.

 

A tantárgy indítását több hónapos munka előzte meg, hiszen nem csak a tematikával és a tartalommal kapcsolatban volt szükség több egyeztetésre, hanem a kari és kamarai előadókat, mentorokat is ki kellett választani. Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy a kamara számára rendkívül fontos, hogy az önálló ötletekkel, vállalkozói ambícióval rendelkező fiatalok már tanulmányaik idején megismerjék a kamara által nyújtott szolgáltatásokat. Végzett szakemberként elképzeléseik megvalósításának kezdetén és később is számos területen tudja a kamara cégük fejlődését segíteni. A kamarával könnyebb felfedezni azokat az értékeket, amivel érdemes élni, ilyen például az a kapcsolati tőke és az a szakmai tapasztalat, amelyet ez a vállalkozói közösség nyújthat számukra.

 

Dr. Szívós Lászlótól a GTK nemzetközi és vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettesétől megtudtuk, hogy a Kamara a vállalkozásokért tárgy egyedülálló a GTK történetében. Korábban is volt már arra példa, hogy egy-egy tantárgy keretében az üzleti és gazdasági élet képviselői jelentek meg vendégelőadással az egyetemen, viszont csak a Kamara közreműködésével valósulhatott meg az, hogy ennyire profi és exkluzív közreműködői gárdát sikerült összehozni. A képzés során a résztvevő hallgatóknak saját üzleti koncepciójuk megfogalmazására, megtervezésére és előadására is lehetőségük lesz. A hallgatói csapatok munkáját egy megyei üzletemberekből összeállított mentorcsapat fogja segíteni és véleményezni.

Dr. Renner Tamás, a Renner Bt. műszaki igazgatója mentorként vesz részt a kurzust megvalósító csapat munkájában. Dr. Renner Tamást beszélt arról, hogy a csatlakozásra személyes korábbi emlékei, illetve jelenlegi céljai is motiválták. Családi vállalkozásban nőtt fel, ahol minden nap megtapasztalhatta, mit jelent gazdálkodni. Ez egy olyan terület, ahol az elmélet mellett a gyakorlati tapasztalatoknak is nagy jelentősége van. Emellett munkáltatóként szeretné, ha a diplomás fiatalok nem keresnék, hanem teremtenék az állásokat. Így üzleti tudása megosztásával szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a Kamara a vállalkozásokért tantárgy résztvevői megismerjék a vállalkozói szemléletet. Bízik benne, hogy a mentorok jelentősen hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy az ötletekből valóság, a jó gondolatból működő üzleti vállalkozás legyen.

 

Bedzsula Bálint, a tantárgy GTK-s oktatója és házigazdája kiemelte, hogy a Neumann János Egyetem valamennyi hallgatóját várják erre a különleges kurzusra. Az előzetes jelentkezés során kiválasztott hallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy a megye legsikeresebb vállalkozóival, legjobb szakembereivel együttműködve a gyakorlatban ismerjék meg a tudatos vállalkozásindítás legfontosabb kérdéseit. A tantárgy készségfejlesztési módszere a tapasztalati tanulás, így a hagyományos számonkérési módszerek teljesítése helyett a félév során folyamatos egyéni és csoportos munkát kell végezniük a résztvevőknek. A kurzus teljesítésével a hallgatók képessé válnak a vállalkozásindítás feladatainak elvégzésére. Ugyanakkor a tantárgy alapvető küldetése a hallgatók látásmódjának formálása, hogy reális karrier-alternatívaként tekintsenek a vállalkozóvá válásra a jövőben.

 

Jelentkezés és további információk ITT érhetők el.