Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Erasmus+ beszámoló Magdeburgból

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Karunk harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, Nédó János Dominik Erasmus+ ösztöndíjjal Magdeburgban tartózkodik. Beszámolójából megtudhatjátok, miért érdemes külföldi tanulmányokat folytatni az egyetemi évek alatt és milyen lehetőségeket tartogat ez a város a diákok számára.

 

Két évvel ezelőtt, mikor megkezdtem tanulmányaimat a Neumann János Egyetemen, gazdálkodási és menedzsment szakon, nem gondoltam, hogy valaha is egy külföldi partnerintézmény képzésén fogok részt venni. Idegennek éreztem ezt az egészet.

Telt-múlt az idő és egyre közelebb kerültem az Erasmus+ programhoz. Ez köszönhető egyrészt az oktatóimnak, akik több alkalommal felhívták figyelmünket a nemzetköziség fontosságára, másrészt a kar Erasmus irodájának, amelynek munkatársai folyamatos tájékoztatást nyújtottak számunkra. Megragadtam a lehetőséget, és felvételt nyertem a magdeburgi Otto von Guericke Universityre az Erasmus + program keretében. Én az Economics and Management karon tanulok, de ezen kívül még nyolc különböző kar megannyi szakjai közül választhatnak a diákok. Az a jó ebben, hogy az iskola nem csak egy tudományágra van specializálódva, így annak diákjai átfogó ismereteket szerezhetnek. Mindemellett jó az egyetem területi elhelyezkedése is, ugyanis a városközpontban található, ezért a legtöbb hely gyalog is megközelíthető.

A hallgatók az itteni diákigazolványukkal ingyen utazhatnak a városban, mi több, néhány boltban még kedvezményekhez is juthatnak. A diákkártyával még fizetni is lehet, sőt vannak olyan helyek az egyetemen belül, ahol csak ezzel tudunk fizetni (például a mosásért a koliban vagy a nyomtatásért). Az egyetemi kampuszon kilenc kollégiumi épület van. Mi, nemzetközi diákok a kilences számú kollégiumban lakunk, körülbelül 300-an, amelyből 150 fő cserediák. Nekem tetszik ez az elképzelés, ugyanis a legtöbb esetben hasonlóak problémáink és könnyen fordulhatunk egymáshoz személyes segítségért. Kedvelem ezt a kis nemzetközi csapatot, kedves, segítőkész emberek vesznek körül. Ha nem is minden nap, de minden második napra szervezünk valami kis csapatépítő eseményt. Segítségünkre szolgál az itteni, nemzetközi diákokra specializálódott HÖK is, ugyanis számos rendezvényt szerveznek nekünk. Utazásokat, workshopokat, heti rendszerességgel piknik partyt.

Nem rég vette kezdetét a vizsgaidőszak. Nagyon tetszettek az általam választott kurzusok. A kedvencem a The Art of Innovation in International Business szeminárium volt. A tárgy keretében csoportokat alkottunk és kaptunk egy témát, amelyen az egész félév alatt dolgoznunk kellet. Feladatunk volt, hogy újragondoljuk design szempontból az itt működő Alumni programot. A tárgy egy végső prezentációval zárult, amely keretében a csoportok bemutatták termékeiket, illetve megoldásaikat az Alumni programmal kapcsolatosan. Hét darab mester hallgatói csoport közül és három darab alapképzéses csoport közül a mi munkákat találták tanáraink és egyben diáktársaink is a legjobbnak. A következő kép a győztes pillanatról látható, illetve az egyetem is gratulált nekünk egy Facebook bejegyzés keretében. Úgy gondolom, e tárgy járult legjobban hozzá a szakmai és személyi fejlődésemhez, mert nem csak bent kellett ülni az órán, hanem különböző kultúrából származó emberekkel volt lehetőségem maradandót alkotni.

Ezen felül hihetetlenül tetszik az itteni élet, az emberek, az oktatás, a szemlélet. Magdeburg nem számít egy nagyon modern városnak, mégis a lehetőségek tárháza áll rendelkezésünkre, és az egyetem megteremt számunkra mindent, amire szükségünk van. Soraimat pár képpel zárom, bár még oldalakon keresztül tudnék mesélni. Remélem, beszámolóm elolvasása után még több hallgató dönt úgy, hogy él az Erasmus+ program által kínált lehetőségekkel.