Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

ERASMUS beszámoló Litvániából

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Zrinyi Vanessza a Gazdaságtudományi kar Nemzetközi gazdálkodás szakos, végzős hallgatója Vilniusban töltött Erasmus gyakorlati beszámolóját olvashatjuk alább...

Szakmai gyakorlatomat az Active Youth nevű szervezetnél töltöttem. Active Youth egy litvániai székhelyű „for-purpose” szervezet, amely 2014-ben jött létre és, azóta is sikeresen tevékenykedik. A cég egyesíti a fiatal vezetőek, gondolkodókat és cselekvőket, azokat, akik változást keresnek, és azokat, akik változást hajtanak végre. A küldetés, hogy lehetőséget teremtsen a fiataloknak, valamint fenntartható pozitív hatást arra, ahogyan kezeljük a bolygónkat, az egészségügyet, veszélyeztetett embereket és az online közösséget. 

Mobilitás éve és időtartama: 2021 nyara, 5 hónap (2021. június 14 –2021. november 14)

Főbb gyakorlati tevékenységeim: Szakmai gyakorlatom során projekt menedzserként tevékenykedtem, ami nem kávéfőzésből és különböző dokumentumok rendezgetéséből állt. Részt vehettem a projektek marketingkommunikációs tervének elkészítésében, a különböző események kommunikációjában, valamint résztvevők gyűjtésében, projekt partnerekkel való megbeszéléseken, illetve havi, negyedévi és féléves beszámoló készítésben is. Megismerkedtem a költségvetés működésével Európai Uniós projektek esetében, illetve a beszámoló készítéshez használt felülettel is. Megtanulhattam a főbb lépéseket egy esemény szervezése kapcsán, továbbá kipróbálhattam magam események vezetőjeként is. 

Első benyomások: Tisztán emlékszem az első napomra, amikor a legeslegelső feladatom az volt, hogy egy rövid 2-3 perces bemutatkozó videót készítsek, amelyet a HR-es megosztott a belső kommunikációra használt platformon. Így mindenki tudta, hogy csatlakoztam a csapathoz. Az első napomon kaptam egy gyorstalpalót, hogy melyik felületet hogyan s mire kell használni, később pedig találkozhattam a csoportvezetőmmel is. Az első napok még nagyon sok kérdéssel és bizonytalansággal teltek, viszont nagyon szerencsés vagyok a csoportvezetőmnek és a munkatársaimnak, hogy türelmesek és nagyon segítőkészen álltak hozzám. 

Legviccesebb élményem: Nagyon sok időt töltöttem az irodában, ahol az emberek nem csak munkatársak, hanem barátok is. Rengeteg érdekes beszélgetésben volt részem, az egyik legviccesebb és legemlékezetesebb az volt, amikor két munkatársam társalgott egymással és az egész szituáció egy életmód tanácsadássá vált át. A téma természetesen a párkapcsolat keresés volt, amelyből a lecke az volt, hogy a külvilág felé mutasd magad egy drága étteremnek, ahelyett, hogy egy gyorsbüfé lennél.

Kedvenc tevékenységem: Nagyon sok kedvenc tevékenységem van, de talán, amelyiket a leginkább élveztem, az az volt, amikor részt vehettem a partnertalálkozó megszervezésében. A partnerek Görögországból, Bulgáriából, Lettországból és Horvátországból érkeztek. Nagyon élveztem a velük való kapcsolattartást az érkezésükkel és távozásukkal kapcsolatban, valamint a programterv elkészítését is. Részt vehettem a megbeszéléseken, illetve a nap végi kisebb kirándulásokon, csapatépítő tevékenységeken is.

Kirándulások: A kirándulásokat képek formájában szemléltetem. Kint létem alatt volt szerencsém többször is eljutni a Baltik-tengerhez, meglátogatni az ottani turista helyeket, mint például a „Hill of Wicthes”, amely egy kis domb különböző fa szobrokkal, amelyek boszorkányokat ábrázolnak, illetve egy-két legendát, néphiedelmet. Adódott lehetőségem eljutni a „Hill of Crosses” nevezetű helyre is.

Haverok: Egyike voltam azon gyakornokoknak, akiknek a baráti társasága elkülönült a munkatársaktól. A baráti társaságomat a Vilniusban önkénteskedő külfödiek alkották, akikkel már a városba költözésem első napjaiban ismerkedtem meg, és azóta is mindennapos a kapcsolattartás. Természetesen, mindig csatlakoztak hozzánk újabb és újabb emberek, de mi maradtunk ott mindig egymásnak. Nagyon gyorsan kialakult közöttünk a családi hangulat és szinte nem is volt olyan nap, hogy ne találkoztunk volna. Közös születésnapozások, közös kávézás munkaidő után, péntek-szombat esti bulik, egynapos kirándulások, és még sok minden más… Egyedüli magyarként eleinte furcsa és szokatlan volt a helyzet, de ez a barátaimnak köszönhetően nagyon gyorsan megváltozott és olyan közösség alakult ki, ahol önmagad lehettél. Egyik kedvenc tevékenységünk egyike az összejöveteleken az volt, hogy el kellett mutogatnunk a csapatból valakit, a többieknek pedig ki kellett találniuk kit alakít az illető. Legjobb időtöltésünk egyike.

Ezt a helyet ajánlom azoknak, akik egy olyan gyakorlati helyet keresnek, ahol nem szeretnének unatkozni. Öt hónapos gyakorlati időm során nem volt két ugyanolyan napom, valamint nagyon sok tanulási lehetőséget nyújtottak számomra szervezeten belüli ingyenes workshopok, valamint a segítőkész munkatársak által. A nemzetközi környezet csak még különlegesebbé tette az egész gyakorlati élményt, ugyanis nem csak litvánokkal, hanem más nemzetiségű személyekkel is együtt dolgozhatsz. Ez egy olyan hely, ahol szabadkezet kapsz egyes feladatok megoldásához, ha pedig el akadsz nagyon szívesen adnak útbaigazítást.

Praktikus információk, azoknak, akik majd ezt a helyet választják: Erre a helyre nem kapcsolatok útján kerülsz be. A jelentkezés több lépcsőfokos. Első lépésként, készítened kell egy 1 perces bemutatkozó videót magadról, majd egy feladatlap megoldásával kell bemutatnod, hogy milyen készségekkel rendelkezel. Majd részt kell, vegyél egy személyes elbeszélgetésen, ahol bemutathatod az angol nyelvtudásodat. Ezután, pedig majd csak várnod kell, hogy jelezzenek, hogy elfogadták-e a jelentkezésed, avagy sem. Ne aggódj, mindkét esetben értesíteni fognak téged! A feladatmegoldás közben és az interjú alatt légy önmagad!

A kritikus gondolkodásom, az adott helyzetben való gyors döntéshozatal, illetve az angol nyelvi tudásom is nagyon sokat fejlődött a szervezetnél töltött idő alatt.