Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Entrepreneur Leadership Academy képzésen vett részt hallgatónk

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A Neumann János Egyetem harmadéves gazdálkodási és menedzsment hallgatójaként, az INPUT program révén lehetőségem volt részt venni a Győrben megrendezett „Entrepreneur Leadership Academy (ELA)” vállalkozói, startup képzésén - írja Varga Bence beszámolója felvezetőjében.

 

Az ELA-ról az egyetem honlapján értesültem, ahol megtudtam, hogy húsz magyar és tíz amerikai fiatal kerül kiválasztásra egy egyhetes intenzív amerikai képzésre. A jelentkezés után örömmel értesültem arról, hogy sikeresen bekerültem a programba.

Az egyhetes angol nyelvű képzés alatt átfogó vállalkozói ismereteket szereztünk, többek között elsajátíthattuk a nemzetközi piacra jutás lépéseit, és azt a módszertant, amivel az amerikai előadók is milliárd dollár árbevételű céget építettek. Mindezt innovatív, nemzetközi környezetben, tapasztalt sikeres vállalkozó mentorok vezetésével.

Az első napon megismertük a vállalkozás alapjait, kidolgoztuk a saját vállalkozási ötletünket, amelyek alapján csapatokba osztottak minket. A sikeres vállalkozás felépítésének módszertanát napról napra, a saját ötletünk megvalósítása folyamán sajátítottuk el. A multinacionális csapatoknak köszönhetően megtanulhattunk más kultúrából származó emberekkel is hatékonyan együttműködni.

A munka mellett a magánélet is fontos szerepet kapott. A képzés alatt a szobatársaink jelképezték a családunkat. A csapattársainkkal töltött idő és a projekt megvalósítása mellett, a lehető legjobban meg kellett ismernünk a „családunkat” is az egy hét alatt. Ezáltal megtanultuk hogyan tarthatjuk fent a munka és a magánélet egyensúlyát, amely szintén egy nagyon fontos sikertényező egy vállalkozó életében.

Miután megbizonyosodtunk, hogy az általunk kitalált ötlet megvalósítható és a piaci kereslet is megfelelő, elkezdhettük az első prototípus elkészítését. A csapat felépítése nagyon kedvező volt, ugyanis két mérnök és két gazdasági irányultságú csapattagból állt, így a gazdasági és mérnöki megközelítés nagyon jól kiegészítette egymást. Emellett a különböző országokból érkező csapattagok nézőpontja is sokszor egészen új megközelítést eredményezett.

A prototípuselkészítése után megtanultuk, hogyan nyerjük el mind a befektetők, mind pedig a potenciális vevők figyelmét. Az első prototípusunk, amely egy sporteszköz volt nagy sikert aratott, máris sokan megismerték és megszerették a termékünket. A siker után a következő legfontosabb lépés a termékünk megvédése volt. Megtanultuk milyen nemzetközi szabályozások folytán tudhatjuk biztonságban az ötletünket.

A képzés zárásaként egy Demonight keretében prezentálhattuk a program során kidolgozott projektünket egy vállalkozókból álló zsűrinek.

A hét alatt rengeteg tudást, élményt és kapcsolatot sikerült kiépítenem, amely biztosan hatással lesz a jövőbeni karrieremre. A képzésnek köszönhetően átfogó tudást kaptam egy vállalat felépítésének folyamatáról, egészen az első lépéstől a piacra lépés és sikeres működés módszertanáig.