Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Én ennél pörgősebb vagyok”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Bálint Petra, Karunk gazdálkodási és menedzsment szakos, duális hallgatója, aki póttagként vesz részt a Hallgatói Képviselet tevékenységeiben. Miért választotta Egyetemünket, milyen tervei vannak a jövőre nézve, tervezi-e tanulmányai mesterszakon való folytatását – kérdeztük egyik legaktívabb hallgatónktól, aki a tanulás és két munkahely mellett mindig tud időt szakítani a közösségért való tevékenységre is.

 

Meglepően sok hallgatónk a környező településekről, sőt, Budapestről érkezik ide tanulni. Te Nagykőrösi vagy. Albérletben laksz, vagy a kollégiumba nyertél felvételt?

Voltam ugyan kollégista, de mivel duális hallgató vagyok, és másodállásom is van, így számomra ez a megfelelőbb. A kollégiumban sajnos nem lehet nyáron lakni, viszont én akkor is dolgozom, így az elbérletet választottam.


Végzős középiskolásként mennyire volt elképzelésed arról, hogy mit szeretnél tanulni, vagy a jövőben milyen szakmai karrierre vágysz?

Nagyjából tizedik osztályos lehettem, amikor rájöttem, hogy a számok közelebb állnak hozzám, mint a magolás, ezért fordultam a gazdasági irányba. Számomra kézzelfoghatóbb, mint egy humán terület.


És miért döntöttél Kecskemét mellett?

Ösztöndíjjal kerültem be az egyetemre. Eredetileg Szegedre szerettem volna menni, már csak azért is, mert nagyon sok barátom ott tanult tovább. Tizenkettedikben, január végén az igazgatóasszony keresett meg azzal a lehetőséggel, hogy igazgatói és osztályfőnöki ajánlással, valamint 300 hozott ponttal tovább tanulhatnék a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán. Ezzel a lehetőséggel a tandíjnak csak a felét kell kifizetnem. Örömmel éltem vele.


Említetted, hogy duális hallgató vagy, és még a duális munkád mellett dolgozol is - emellett a Hallgatói Önkormányzatnak is tagja vagy. Hogy jut mindenre időd?

Legfőképpen - kevés alvással… De komolyra fordítva a szót, meg tudom oldani. Szerencsére jól gazdálkodom az idővel. A duális munkahelyem, a Takarékbank nagyon rugalmas és tudják, hogy tanulok is mellette, és hogy van még egy további munkahelyem is.


Gazdálkodás és menedzsment szakosként milyen feladatokkal találkozol a Takarékbanki munkád során?

Nagyon sok mindent. Első félévben például egy marketing feladaton dolgoztam, foglalkoztam már hitelekkel, ügyfelekkel is, mint egy fióki ügyintéző. Most például a compliance részre fogok kerülni, ahol a szabályoknak való megfelelést vizsgálják. Szerencsére a szakom is szerteágazó képet ad mindenről, ami egy vállalkozásnál vagy egy cégnél történhet, így mindenhez kapcsolódni tudok, ami a bankban történik.


Változott-e a jövőképed azáltal, hogy elkezdted az egyetemet és bekerültél egy duális képzésbe?

Én eredetileg vállalkozó szerettem volna lenni. Azt tudom, hogy nem szeretnék majd leragadni egy monoton munka mellett, ami 8-tól 4-ig tart. Mindenképpen olyan helyen szeretnék dolgozni, ahol nincsenek szigorú struktúrák és nem egyforma minden nap, nem ugyanazt a feladatot kell végeznem reggeltől estig.


Két típusú ember van. Az egyik a kockázatkerülő, a másik, aki vállalja a kockázatokat. Te az utóbbi vagy, aki még a pénzügyi kockázatot is hajlandó viselni. A vállalkozás nem viszont automatikusan sosem nyereséges, a sikerért pedig rengeteget kell dolgozni.

Igen. Nyilvánvalóan sokat kell érte dolgozni és lehet, nem fogok egyhamar eljutni addig, hogy saját vállalkozásom legyen, de ha alkalmazottként dolgozom majd valakinek, akkor is figyelni fogok rá, hogy az imént elmondottak megvalósuljanak. Nehezen bírom a monotonitást - én ennél pörgősebb vagyok.


Hogy érzed, az egyetemen tanultak megfelelő alapot adtak ahhoz, hogy az itt megszerzett tudást majd a gyakorlatban is alkalmazni tudd?

Változó. Van olyan tantárgy, amit nagyon hasznosnak találok és gyakorlati értelmét is látom a jövőbeni terveimmel kapcsolatban, de természetesen van olyan is, aminek kevésbé.


Gondoltál-e esetleg arra, hogy az alapszak után egy mesterszakot, vagy MBA képzést is elvégeznél?

Mindenképpen szeretném még folytatni a tanulmányaimat. Vagy egy másod diplomával, vagy ennek a jelenlegi szakom folytatásával, de még nem tudom mi lesz az irány. Azt viszont tudom, hogy nem szeretnék az alapszak után megállni.