Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Egy fotómodell, aki nemzetközi üzleti karrierre készül

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Demeter Dóra szeptemberben kezdi 3. évét nemzetközi gazdálkodás szakon. Tanulmányai mellett hobbija a modellkedés és az utazás. Dóra az egyetemi évei alatt szerzett tapasztalatait osztja meg a döntés előtt álló középiskolásokkal és felvett gólyáinkkal.


Mikor és hol hallottál először a kecskeméti Gazdaságutodmányi Karról?

A budapesti Educatio kiállításon hallottam legelőször az egyetemről, nagyon sok standot és szórólapot néztünk végig, sok jó ajánlattal a jövőre, viszont a Neumann GTK standja volt az, ahol csillogó szemekkel hallgattuk a szüleimmel, hogy mit is tud kínálni az egyetem, mik a jövőbeli terveik a fejlesztésekkel kapcsolatban (az új futurisztikus Campusunk), természetesen utána nem volt kérdés, hogy legelső helyen jelöltem meg.


Nemzetközi gazdálkodás szakon tanulsz. Miért erre esett a választásod?

Ha jól tudom, az egész országban csak 2 helyen van ilyen szak, Pesten és Kecskeméten, szóval egyedi. Elsősorban azért választottam a nemzetközi gazdálkodást, mert nagyon jó szakosodási lehetőségeket biztosít, és persze az angol és a német nyelvvizsga megléte miatt. Érdekel a külföldi nagyvállalatok működése. Németországból költöztünk Magyarországra, és ez a szak lehetőséget ad arra, hogy akár ugyan ezt a lépést visszafelé, a jövőben is megtehessem - kellő tudással és tapasztalattal.

 

Orosházi vagy. Pályáztál kollégiumi férőhelyre? Ha vidéki diák felvételizik hozzánk, mit tudsz neki mondani, mennyire nehéz bekerülni a kollégiumba?

Nem, nem pályáztam. Albérletben lakom, viszont nagyon sok szaktársam kapott elhelyezést kollégiumban, és csak dicsérni tudják. Együtt tanulnak, akármikor segítséget kérhetnek a másiktól. Vidékiek is sokan vannak: a legtávolabbi, akivel én tartom a kapcsolatot, 120 km távolságból érkezett.  A hallottak alapján, nem nehéz és érdemes is bekerülni a kollégiumba, hisz olyan társasági környezetet biztosít, amit mi, albérletesek csak irigyelni tudunk néha. Az 1-es busz pedig 15 percenként jár a kollégium és az egyetem között, így a tömegközlekedés is megfelelő.

 

Idén közel kétszáz első évfolyamos hallgató lép be a Karra. A gólyatábor és a Gazdász Piknik remek lehetőség az ismerkedésre. Te voltál gólyatáborban? Miért éri meg elmenni rá? Tényleg csak a bulizásról szól, vagy ez csak egy tévképzet, és ennél sokkal többet jelent?

Igen, voltam. Egyetemi évem legszebb négy napja volt. Nagyon megbántam volna, ha nem megyek el. Olyan összekovácsoló ereje van, hogy az leírhatatlan. Személy szerint úgy mentem oda, hogy egy embert sem ismertem, viszont úgy jöttem el, mintha kaptam volna egy nagy családot. Az esti bulizásoknak és a feladatoknak is megvan a varázsa, viszont az, ahogy kialakul egy olyan csapat, akik küzdenek egymásért és mindent bele adnak, az megismételhetetlen. A Gazdász Piknik viszont inkább egy nyugisabb, elitebb program, ahol az új diákok kötetlenül tudnak társalogni a jövendőbeli tanáraikkal. Mint új diák, és mint önkéntes is voltam ezen a rendezvényen és nagyon jó látni a boldog mosolyokat, amikor az állítólag "legszigorúbb" tanárnő is mosolyogva egy pohár borral a kezében beszélget a leendő diákjaival, lágy zene mellett.

 

A gólyatábori nyertes csapatunk


Most kezded harmadik évedet az egyetemen. Melyik tárgyak a kedvenceid? A tanárok mennyire voltak segítőkészek és nyitottak?

Elsősorban azok, amik a marketinggel, kommunikációval, emberekkel foglalkoznak. Ilyen a Vállalati Menedzsment vagy akár az Emberi Erőforrás Gazdálkodás. Nagyon szeretem azokat a tárgyakat, amiket a való életben, akár a mindennapokban is alkalmazhatunk, amik eddig nem tűntek fel viszont a tanulmányok során egyre jobban körvonalazódnak. Megemlíteném még a Talentum programot, amit az összes ebben részt vevő diák imádott. Kárpáti József tanár úr vezeti, ennek a programnak a célja, a már meglevő, de másoktól kiemelkedő képességeink még tovább fejlesztése. A tanórákon is bátran kérdezhetünk, ez főleg a reál tantárgyaknál fontos. Mindegyik oktatónk nagyon segítőkész, és ha kell többször is elmondják a nehezebb anyagrészeket, vagy olyan szemszögből közelítik meg, amivel mi is sokkal könnyebben meg tudjuk érteni. Távoktatásban kicsit nehezebb dolgunk volt, de sikerült vele így is megbirkózni.

 

Végül, de nem utolsó sorban…. Tanulmányaid mellett érdekes hobbit is választottál. Modellkedsz és nagyon szép fotók készülnek rólad. Hogyan jött ez a nem mindennapi hobbi? Ez csak hobbi, vagy vannak vele jövőbeni terveid is?

A hobbim, még régebbről indulva, igazából barátnőm tanulmányaiból ered: ő művészeti szakirányban indult el és jó alanynak vélt a fotózásokhoz, ami később a szenvedélyem lett. A fotós projekteken kívül eddig egy stúdió fotózásom volt Szegeden, de hamarosan egy újba is bele szeretnék fogni. Mostanában viszont eljutottam arra a szintre is, hogy én álljak a kamera mögé, és másokról csináljak képeket és olyan énjüket hozzam ki, amikről lehet még ők sem tudtak. Nagyon szívesen lennék hivatásos modell is, de nem ezen a pályán képzelem el a jövőmet.

 

Idén végzel. Utána hogyan tovább? Szeretnél mesterképzésen továbbtanulni vagy megpróbálsz elhelyezkedni és munkát keresni?

Nagyon gyorsan eltelt ez a pár év. Sokan bíztatnak, hogy ne álljak meg, menjek tovább mesterképzésre. Meg fogom fogadni a tanácsukat, de ha egy olyan munkát találok, ami minden elképzelésemnek megfelel, és szeretettel tudom csinálni, akkor talán ezt fogom választani. De a Dr. Demeter Dóra nagyon nagy álmom, amit a közeljövőben valóra is szeretnék váltani.