Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

"Duális hallgatónak lenni nem kis elismerés"

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Tormási Máté, karunk II. évfolyamos gazdálkodás és menedzsment szakos, duális hallgatója, aki a Városházán tölti gyakorlatát. Mátéval duális tanulmányokról és az Eco ösztöndíj adta lehetőségekről beszélgettünk.

 

Miért esett az NJE GTK gazdálkodás és menedzsment szakjára a választásod?

Mivel a Kada Elek Közgazdasági Szakgimibe jártam, így nem is volt számomra kérdés, hogy ilyen pályán folytatom a tanulmányaimat. Alapból szimpatikus volt az ötlet, hogy helyben is el lehet végezni azt a szakot, amelyiket amúgy is el szerettem volna, de ténylegesen akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az oktatók eljöttek a Kadába bemutatni az új egyetemet. Nagyon tetszettek az ott hallottak (gondolok itt akár az Eco ösztöndíjra), valamint az igazgató úr is kampányolt a Neumann mellett, hogy csak ajánlani tudja, mivel a tanárok nagy részét ismeri és tudja, hogy értenek ahhoz, amit csinálnak, jó kezekben leszünk.

 

Mennyiben befolyásolta a döntésedet az Eco ösztöndíj megszerzésének lehetősége?

Őszintén megvallva, nagymértékben. Remek lehetőségnek tartom, hiszen nem mindenki engedheti meg magának egy egyetemi képzés finanszírozását. Ugye egy félév 240 000 Ft. Sokaknak nem, hogy 1, de 2 havi fizetéséről beszélünk. Ki nem szeretne sokat spórolni?  Már az alap Eco ösztöndíjjal is a képzés felét fizetik helyettünk (összesen 840 000 Ft), ezen felül pedig még ott van a kiemelt ösztöndíj is.

 

Már ösztöndíjasként hogyan látod, nehéz megfelelni a rendszerben maradás követelményeinek?

Ha normálisan tanul az ember, akkor nem. Nem olyan nagy feladat a követelményeknek való megfelelés, talán a szakmai középfokú, vagy az emelt angol nyelvvizsga, ami bonyolultabb a feltételek között, habár ez is teljesíthető szerintem, ha készül ezekre az ember. Szerencsére olyan feltételei vannak az ösztöndíjnak, amelyek amúgy is kellenek a szak elvégzéséhez, hiszen arra ösztönöz, hogy tanuljunk, illetve a diploma megszerzése előtt tudjuk le a nyelvvizsgát, akinek még nem lenne meg.

 

Duális hallgatóként tanulmányaid mellett a Városházán dolgozol. Szakmailag mit jelent számodra ez a képzési forma, mennyiben tudod hasznosítani az egyetemen szerzett ismeretidet az ottani munkádban?

Duális hallgatónak lenni nem kis elismerés. Ahhoz, hogy valaki duális hallgató legyen, önéletrajzot kell írni, motivációs levelet, interjúra elmenni. Nagyon jól tud esni az embernek, amikor közlik vele, hogy őt választották ki, őt tartják a legjobb embernek a feladatra, ő a legszimpatikusabb. Szerintem minden duális hallgató nevében beszélhetek akkor, amikor azt mondom, hogy nem csak az egyetemi léthez, de a való élethez is sokat tesz hozzá a duális forma. Felelősséget tanul az ember, kitartást, valamint rájövünk, hogy hiába gondoljuk a kis feladatot jelentéktelennek, akkor is ugyan úgy kell hozzá állni és foglalkozni vele, mint egy nagyobb feladattal. Ezt át tudjuk vinni a tanulásba. Most már egyre jobban belelátok a dolgokba, ahogy mélyülnek az ismereteim. Első évben ugye inkább az alapokat tanuljuk, amelyekkel azért még nem fog világot megváltani duális téren az ember, de ahogy egyre jobban bele látunk a gazdasági dolgokba, a szakmába, annál jobban látjuk át a munkát, vagy akár a szervezet működését is.

 


Kiváló eredményekkel teljesíted az általad választott szakot. Emellett rendszeresen sportolsz, képzed magad.

Maga a mozgást, sportolást nagyon fontos dolognak tartom, ezért heti rendszerességgel eljárok sportolni. Mindig nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy legyen rá idő. A Business szerdákra, valamint a különböző előadásokra, programokra is amikor csak tudtam elmentem, részt vettem rajta. Ezek mellett MKT tag szerettem volna lenni még, de sajnos lecsúsztam a jelentkezési határidőről. Ahogy hallottam tavasszal is lesz tagfelvétel, amelyet biztosan meg fogok pályázni, remélem sikerrel.

 

Milyen jövőbeni terveid vannak? Szeretnéd folytatni esetleg mesterszakon a tanulmányaidat?

Először is, maga az egyetem elvégzése. A mesterszak elvégzésén eddig is gondolkodtam már, és ahogy egyre közeledik, csak erősödik bennem ez a gondolat. Legnagyobb valószínűséggel maradni fogok, de azért sok víz lefolyik még addig a Dunán.

 

Mit üzennél a végzős középiskolásoknak, akik most a továbbtanulásról való döntés előtt állnak?

Több tanácsom is van, például, hogy tanuljanak az érettségire lelkiismeretesen, hiszen a felvételi pontszámot egy jó érettségi nagyon meg tudja dobni.

 Másodszorra, hogy leginkább azok az emberek válasszák ezt a szakot, akiket tényleg érdekel a gazdasági területek, maga a gazdaság világa, különben szenvedés lesz számukra ez a 7 félév.

Ha habozik valaki, hogy ideje jöjjön, vagy másik iskolába, mérlegeljen. Máshol fizetni kell a lakhatást, utazást stb., itt viszont helyben van az iskola. Új, modern egyetemi campus épült csak a mi karunk számára, hozzá értő tanárok jöttek tanítani, nagyon jól meg lett szervezve és valósítva ez az egész.

Utolsónak pedig azt, hogy aki nem szakgimiből jött, de érdekli ez a szak, nyugodtan jelentkezzen. Ha normálisan és tényleg odaadóan tanul az ember, akkor sikerrel fog járni, el tudja végezni.